Ajdå

Såg det här på ponnysanning.
http://svtplay.se/v/2684009/hastsport/varldscuphoppning_leipzig
Spola fram till 51,25..
/Sara

Timon 31 Jan

Idag släpade vi fram ett hinder i paddocken och tog lite små skutt.

Först lade vi ner en sockerbit och hoppade över den, fokuserade mest på att få honom att lyssna till mina hjälper och inte rusa iväg innan jag ber honom att galoppera exempelvis.

Men det gick bra, en pigg och hoppglad ponny var det idag iallafall, ska se om det kommer någon liten klubbhoppning framöver också :)

Um, inte så mycket att säga om dagen egentligen, en pigg och glad ponny som lyssnade bra på skänkeln var vad jag hade idag! Det var roligt, vi hoppade la en 70 cm ungefär på slutet.

/Emelie

Mitt första möte med kaninhoppningen

Första gången jag såg kaninhoppning var på Gatufesten (Sundsvall) 2009 tillsammans med Sara. Det var Ångermanlands kaninhoppare som var där och höll uppvisning. Tänk att jag några år senare själv skulle hålla på med kaninhoppning.
Det kan hända att det var just där, på gatufesten som jag blev nyfiken på kaninhoppning. Tyvärr var jag inte så bra på att fota då..










/Emma

Emma frågar och funderar:Varför älskar vi djur?



Att jag älskar djur har det aldrig varit någon diskussion om. Men varför älskar vi djuren? Varför går vi mot strömmen och försvarar den lägre rankade arten - djuren.

Min anledning är kort men stark. Jag gör det för att djuren ser det människorna missar. Djuren ser ens innersta tankar och vi delar med oss till dom. Dom ser oss som människan innanför våra ansikten. Det gör dom unika.

Därför kommer jag alltid att stå upp och skydda och försvara djuren.

/Emma

Dom såkallade ''ponnyföräldrarna''

Visst är det meningen att det ska vara kul att tävla? Att anledningen är att utmana sig själv tillsammans med sin häst och för att träffa vänner.

Tyvärr så är det inte allas verklighet. Inom ridsporten (och många andra sporter) utsätts ungdomar för stor press. Oftast för att föräldrarna vill att barnen ska få göra det dem inte fick göra.  Självklart ska man stötta sina barn, men det ska inte gå över styr. Hur mycket man än vill att sitt barn ska lyckas och göra karriär så måste det vara på dennes villkor. Det viktigaste är trots allt att det är roligt, annars kommer karriärdrömmen krascha ändå. Har barnet aldrig fått uppleva gemenskapen och hur kul det är att tävla kommer dom att lämna ridsporten så fort dom får chansen.

Det kan inte vara nyttigt att sitta på en häst värd flera hundra tusen kronor. Vem som helst skulle känna press på sig då. Att ens föräldrar lagt ner så mycket pengar på en, men i själva verket vet denne inte hur den ska lyckas. För att göra karriär inom ridsporten är inte dennes dröm, det är föräldrarnas.

Visst idrottar vi för att ha roligt och lära känna nya vänner? Om man vill tävla så ska det vara ens eget val och ingen annans. Dessutom räcker det gott och väl med clear round, man ska inte tävla högre än man själv vill.

Men känner både föräldrar och barn samma sak – vi ska tillsammans kämpa för att nå toppen inom ridsporten, ja då önskar jag er lycka till!

/Emma


Den tredje hästen (Miohippus)

Vi har nu kommit fram till Miohippus, som utvecklades för drygt 30 miljon år sedan.  Djuret var gräsätare precis som dagens hästar och fötterna hade utvecklats. Mio var tretåig med jämnstora tår.

Mankhöjden var 60 cm eller högre, som höjden på ett Lätt D-hinder för C-ponnys. Djurets tidigare krökta rygg hade nästan helt försvunnit.

Urhästarna började mer och mer bli som dom djur vi idag älskar.






/Emma

Ridskolehästarnas liv

Nu kör vi igång en ny sorts tävling som går ut på att alla Fotoryttare skriver sina åsikter om ett gemensamt ämne. Åsikterna publiceras i samma inlägg, men vi kommer inte att signera inläggen. Det är nu vi kommer fram till tävlingen, ni ska gissa vem som skrivit vilket inlägg. För vissa kommer det att bli enklare än andra, men för dom som hängt med ett tag borde det inte vara så svårt att veta vem som skrivit vad.

Svara antingen i en kommentar nedan eller på mejlen ([email protected]). 
Förra tävlingen hittar ni här.

Exempel:

''1: Anna

2: Mia

3: Klara''

(Jag har valt att byta ut namnen så att det inte ska bli allt för enkelt.)

Pris:
Den som gissat rätt först kommer att få välja ett nytt ämne till nästa tävling och få en länk. 

Lycka till!

Temat är: Ridskolehästarnas liv. Tema valt av Fanny.

En ridskolehästs liv kan ju inte vara allt för lätt... De går dag ut och dag in, lektion efter lektion efter lektion. Ibland sitter det en nybörjare som skumpar och tar hjälp utav spöet istället för skänklarna, sedan kanske en ryttare som drar och drar i hästens mun? Men detta varierar på ridskola till ridskola. Många utav hästarna på min ridskola är sura och griniga i boxen just för att de inte trivs på våran ridskola, sådana hästar tycker jag borde få säljas till ett annat hem...
/En hemlig fotoryttare


Att vara ridskolehäst är inte alltid så enkelt. Flera hundra människor som går in och ut till en dag in och dag ut. Olika ryttare som rider på olika sätt och kräver olika saker.Dom flesta hästarna måste dessutom stå i spilta vilket jag tycker är fel, dom borde få ha en box.
Sedan varierar det jättemycket beronde på ridskola, vissa har det faktiskt ganska bra och då är dom mycket gladare. När hästarna visar att dom inte trivs så borde man sälja dom och köpa in dom som trivs. Vissa hästar kan trivas i flera år men tillslut visar dom att nu har jag gjort mitt och vill bort.
/En hemlig fotoryttare

Det är svårt att ha en bestämd åsikt kring ridskolehästar. Vissa hästar som står på ridskolor har ett rent ut sagt förjävligt liv med alldeles för mycket jobb. Men sen finns det självklart ridskolorna där hästarna har det toppen. För ridskolor behövs för att kunna lära ut våran sport. Om ridskolorna skulle förbjudas pågrund av djurskyddskäl skulle ridsporten bli en väldigt begränsad sport. Utan ridskolorna blir ridningen totalstämplad som en snobbsport där bara dom rika kan delta.

Ibland kan jag tycka synd om ridskolehästarna eftersom dom får möta så många olika ryttare. Dom små nybörjarna som skumpar runt på ryggen, dom äldre ryttarna med hårda händer som sågar hästen i form och dom ryttare som försöker rida med mjuka hjälper men inte når ända fram. Det är självklart att ridskolehästarna blir ganska okänsliga för hjälper efter att ha mött så olika ridstilar. Men jag tror ändå att ridskolorna måste leva kvar för att våran sport ska kunna leva.
/En hemlig Fotoryttare


Fräsigt! ;)

http://www.youtube.com/watch?v=2tlsmV7JfF8
/Emelie

Dagens fråga:Varför började du med djur?



/Emma

Tävlingsresultat

Jag tänkte först be om ursäkt för min kassa uppdatering idag. Jag har varken haft tid eller lust att blogga, tyvärr. Imorgon tar jag nya tag och kan förhoppningsvis publicera något intressant och lärorikt.


I lördags klev jag upp klockan sex för att hinna förbereda allting. Drygt tjugo över åtta mötte vi upp Agnes och hennes mamma och sen åkte jag med henne till Iggesund. Efter en felkörning var vi framme, lite efter tio..

Dagens första lätt kördes tidigt, andra klassen ut. Jag hade bara Mollie med mig och jag hade inga större förväntningar. Och det gick ungefär som jag trodde, hela 7 fel lyckades vi få.
Jag trivs inte alls ihop med Mollie, jag för henne dåligt. Dessutom tycker Mollie att det är mycket roligare med medelsvår så allt var emot oss.
Oftast när inte Alva kan tävla brukar Mathilda (en jätteduktig tjej från klubben) tävla henne, men hon åkte inte till Iggesund. Det är hon som har tagit sista pinnen till medelsvår med Mollie och tävlade henne nu senast i medelklassen.

Efter det dröjde det en lång tid innan det var dags för nästa kanin för min del. Jag satt tid i miniklassen, 14 startande och över en timme tog det. Men det är väldigt roligt att se dom duktiga nybörjarna, speciellt dom med små lurviga kaniner.

Jag passade på att sitta tidtagare i andra svårklassen också eftersom Agnes dömde. Jag tycker det är ganska roligt att sitta och ta tid, det är inte så ansträngande och man får sitta ner.

Nästa kanin ut var då Tempe. Jag är ganska nöjd med han, även fast jag tycker det är lite surt med dom hinder han river. Oftast är det bara tönthinder som han defenitivt kan hoppa.
I grundomgången gick han på 3 fel, ett rättuppstående blandannat. Ganska lång tid, han trasslade in tassen vilket gjorde att det tog lite extra tid.
I finalen blev dett 2 fel, lite besviken faktiskt. Han rev raken (en variant, med korsade bommar), frågan är om han halkar eller inte, jag har lite svårt att avgöra det. Men han totalkrashade både det och nästa hinder som var ett kombinerat hinder. Inte så svårt men såg lite spännande ut. En fjärdeplats slutade han på (av tio startande.)

Sen var det dags för Mollie igen, jag försökte tagga till henne lite på framhoppningen, men det gick väl sisådär. Fem fel blev det för oss, varav vissa var förarmissar. Jag har väldigt svårt att kunna läsa av hennes signaler och veta när hon kommer att krypa genom hindet och när hon kommer att hoppa. Jag ska inte tacka ja nästa gång Alva ber mig tävla med Mollie iallafall.

En riktigt trevlig dag var det iallafall, jag fick pris för bästa funktionär ;-)


Mathilda och Mollie i Oktober.

/Emma

Bus

Rätt så kassa men härliga bilder från nått år sedan.
/Sara

Bilder som ska framkallas

+ massa fler, Fick sån där lapp hem på på posten när man får 100 bilder gratis. Nägra av bilderna ska upp på väggen. Knäpper kort på hur det blev när bilderna kommit och jag köpt ramar.

Dagens fråga:När har du nästa tävling inplanerad?



/Emma

Hööks vårkatalog

Igår fick jag hem Hööks nya katalog. Väldigt fina bilder och dessutom snygga produkter. Jag visar upp ett litet urval.


679:-
Jackan hittar du här.


549:-
Täcket hittar du här.


199:-
Tröjan hittar du här.

Hööks har dessutom fraktfritt fram till 22 Februari.

/Emma

Tävlingsdax



Godmorgon! Är ni redan vakna eller sover ni några timmar till? Det lär märkas på vilken tid ni kommer att läsa det här. Jag är vaken och pigg iallafall och redo för tävling. Ganska redo iallafall, jag har lite packning att göra klar först.

Jag är en sådan som skjuter upp allt till sista sekunden. När jag precis börjat tävla packade jag tävlingsväskan och fixade burarna en vecka i förväg, men nuförtiden så brukar jag göra det på morgonen. Men eftersom jag tycker det är väldigt mysigt att kliva upp tidigt på morgonen så gör det absolut ingenting på mig. Känslan av att vara nästan ensam på Facebook. Härligt!

Fixar du allt i sista sekund eller har du lite framförhållning?

/Emma

Bilder på mig och Lukas från förra veckan

Nu kommer ett par bilder på mig och Lukas, vi ser riktigt stiliga ut xD

Mer bilder kommer och även filmer. Bilderna är fotade av Emma
/Sara



Dagens fråga:Har du fått Hööks-katalogen?


Bild: Sara

/Emma

Hoppning med Lukas

Idag hoppade jag Lukas och det gick superbra!:D På uppvärmningen så travade vi över bommar, kunna hålla kvar galoppen på 10 m voltar m.m. Sedan när vi började hoppa så började vi med trav hoppning vi hoppade då 2 gånger. Jag kände att jag hade bra kontroll ch vi kom i en jämn trav. Sedan så skulle vi komma i galopp och även det gick bra. Efter det skulle vi komma på en bana med lite svårare svängar, dock inte jättesvåra, fast den hade bara 2 hinder men den var ändå ganska lång. Första rundan gick bra dock var det nästan ingen som förstod vart vi skulle svänga och då fick jag vara först, jag var lite osäker på vägarna men det gick bra. Nästa runda som vi körde vara likadan fast åt andra hållet gick superbra, han hoppade så fint och det kändes jättebra:D
Nästa gång är det hästbyte :( Men jag hoppas att vi får välja och då tänker jag välja Lukas, hehe...
/Sara

Vet du vad du utsätter hästens rygg för?

Återpublicerat pga fortsatt intresse kring detta.

''Kanske är det en stilla nåd för hästen att blodet som pressar ur hans vävnader endast orsakar smärta de första tio till femton minuterna av en ridtur, därefter har ryggen domnat.''                                                                                                         

Mary Wanless.

''Den så kallade ''Natural Horsemanship''-filosofin kretsar runt att lära sig hästens språk. Det målet kan aldrig uppnås när det börjar och slutar med en felaktig premiss; att en häst tycker om att ridas.''

Stormy May.

''Min häst är min vän inte min slav. ''

Varför vill vi rida på en häst?




I artikeln ''Sanningen om hästens rygg'' avslöjar Stormy May vad vi egentligen utsätter våra hästar för när vi väljer att sitta upp på dom.

Artikeln är otroligt läsvärd och ger dig en rejäl tankeställare, som får dig att börja fundera på varför du egentligen rider.

Läs artikeln här.

Stormy Mays hemsida.


Stormy May har gjort en film också, The Path of the horse.

/Emma genom Fotoryttarnas.


Dagens fråga: Vilken gren är din favorit inom ridningen?



/Emma

Hoppning på Andreas


(Det är inte jag som rider på Andreas på bilden)

Idag stod det ''Travhoppning med bommar'' på schemat, men vårat ridpass bestod av lite mer.

Vi gjorde i huvudsak bara en övning som gick ut på att vi skulle vända upp vid A och trava över bommar för att sedan antingen rida ut mot F eller K. Där stod ett hinder som vi också skulle ta i trav med galopp efteråt.

Jag är ganska nöjd faktiskt, det kändes helt okej.



Ett litet exempel på dagens pass, anledningen till att det finns två vägar utritade är för att vi tog olika vägar, en bra övning för att få hästen uppmärksam.

/Emma

En morgon i Sundsvall

Godmorgon.

Imorse stod temperaturen på -19 grader, riktigt härligt! I vanliga fall så går jag, Sara och en kompis till skolan, men idag fick vi faktiskt skjuts av min pappa. Men igår gick vi som vanligt, -20 var det då.

Efter skolan promenerar jag direkt upp till ridskolan. Jag är alltid näst först upp dit, Bruno är först. Han kommer redan vid tre, då har jag inte ens hunnit sluta skolan.

Det är ganska mysigt att vara där uppe, det blir extra lyxigt om vi får välja hästar. Jag uppskattar onsdagseftermiddagarna i stallet.

Vi hörs ikväll!


©Alva

/Emma


Debattprogram ang Jerringpriset



Spola fram till 23:00.

/Emma

Neediiee


Innan ridlägret på Delsbo ska jag ta och köpa mig ett par vita eller svarta ridbyxor som jag borderar mitt namn på, fatta coolt! :D

Det finns ett par här för 398:- helskodda dessutom! Dock kostar brodyren 80+ vilket är lite synd, men så mycket för ett par ridbyxor är det ju inte.

/Emelie

Delsbo

Igår kväll anmälde jag mig till årets ridläger, Delsbo rid och körklubb.

I år dissade jag faktiskt Riiby och alla söta islänningar där... Hade tänkt länge på om jag skulle gå på Delsbo eller inte men jag ville inte svika de andra gänget som skulle gå på Riiby detta år också.

Men efter att jag visat Sara och Emma Delsbos sida så bestämde vi oss för att gå på Delsbo istället.

Just på Delsbo kan man välja mellan en massa ridläger, jag och alla de andra valde fälttävlan just eftersom att man får göra allt och för att jag aldrig "hoppat" fälttävlans hinder just på det sättet, ser fram emot det super mycket!


En superfin bild på Julia Olsson och Mr Bean, Julia ska även med på detta läger i år!
/Emelie

...

Jag har ju haft en hel del med min väst på sistone. Det har blivit hål i västen så att de "Rutorna" kan lossna.

Nu har vi åkt tillbaka med den många gånger men de kan inte ta emot västen för de skulle skicka den till Holland för reklamation.

Nu i lördags kan vi lämna tillbaka den men vi får ine någon ny väst tillbaka?

Idag smsade affären mamma och sade att västen var lagad så hon åkte ju in för att hämta den. Då har de lämnat västen till en sömmerska och bytt ut dragkedjan?

Så de hade bytt helt fel sak... Nu fick jag iallafall en ny väst som ersättning (Dock en dyrare från Jackson) men oturligt nog var västen för liten då de inte jämfört med min andra väst som jag hade innan. Så just nu får jag helt enkelt rida i min gamla väst som tyvärr är wayyy to small!



Så jag rekommenderar inte en väst från märket Horka, min gick sönder efter ungefär 4 veckor...

/Emelie

Vill ha...

Kingsland
Skulle vilja ha någon av dessa tröjor från kingsland, dock vill jag inte betala så mycket...
/Sara

Dagens fråga:Varför läser du våran blogg?


Emelie och Timon för ''länge, länge sedan'' ;)

/Emma

Jäkla skit-rea

Igår så tog jag och Sara bussen till Hööks efter skolan. Där skyltade dom om ''75% rea'' och ''Rea på reapriset''. Men det var väldigt utplockat, det ända som fanns kvar var en liten rundhängare med några saker. Där fanns blandannat några ridbyxor, (mest i konstiga storlekar) ett par chaps och några jackor. Lite trist.
Tröjorna vi kom för att köpa fanns inte längre på rea, så det blev inga inköp för oss.

Jag testade både ett par ridbyxor och ett par chaps, men byxorna var drygt 10 storlekar för stora och chapsen var visst i storlek Large. Vi hade ingen större tur alltså, trist nog.



/Emma

Minns ni?

För några dagar sedan satt jag och skrev ner lite tankar om att jag nog inte skulle fara till Iggesund och tävla.. Men självklart vart jag supersugen medans jag satt och skrev, så det blir tävling iallafall.

Jag hade tur och får åka med Agnes, så då gick det enkelt att övertala mamma och pappa. Det ska bli riktigt kul, vilka kaniner som följer med får ni höra längre fram i veckan .. :)




/Emma


Dagens fråga:Varför började du med ridning/kaninhoppning?


Den andra hästen (Mesohippus)

Nu har vi kommit vidare i historien, närmare bestämt drygt 35-40 miljoner år sedan. Där Mesohippus utvecklades efter sin föregångare Eohippus.  Den var 45 cm hög och hade rund rygg. Kamouflagefläckarna hade börjat blekna och foten hade utvecklats till tretåare och blivit av med den fjärde tån. Detta skedde pågrund av ändrade markunderlag, eftersom underlaget blev fastare så behövdes inte extratån.
Början till framtänder uppstod, där tänderna var uppbyggda för att kunna slita av blad och växter.


Djuret bosatte sig på öppnare landskap och övergav djungeln.


Källa: Bonniers stora Hästlexikon.
/Emma

Hööks



Idag efter skolan far vi ut till Hööks. Dom har 75% rabatt just nu så jag hoppas att det inte är alltför utplockat (vilket det lär vara..).

Vad jag köper får ni se ikväll ;)

/Emma

Tävlar!

Nu hoppas jag på min tur som tyvärr aldrig finns ;)

/Emelie

Jag & Blondie












Sara gav mig lite bilder och i samma veva slank det med några bilder från när jag red Blondie. Vilken tidpunkt det här var är oklart dock, men jag hade min gamla ridhjälm iallafall.

/Emma

Failbilder @ Tian #2






(Snygg sits)













/Emma

Dagens planer

Om lite mindre än en timme tar jag och Sara bussen ut till Emelie för att ha en såkallad ''bloggfixar-dag''. Förhoppningen är att bloggen ska flyttas under dagen, så vi kommer få fullt upp. Är det något speciellt ni vill ha på bloggen så är det bara att lämna en kommentar nedan.
Vi ska ta gruppbild på oss tre också ;)

Vad ska ni göra idag?









/Emma


Grattis!

Idag fyller Emmas pappa år.

Först tänkte jag passa på att önska far min grattis på 40-årsdagen. Tack för att du ställer upp och skjutsar mig, det är inte alltid så kul att få se gräsplättar.

Hoppas du får ett bra avslut på din födelsedag, jag älskar dig.

Sen hälsar Fotoryttarna grattis till våran ''bloggsupporter'' som hjälper till med bloggen. Stort tack för det!

Grattis Patrik!




Failbilder @ Tian #1












(Snygga skänklar)







/Emma

Schabrak

Istället för ett par John Whitaker ridbyxor som var wayyy to big köpte jag ett schabrak åt lillpollen istället! ;)

/Emelie

Olika hagtyper







Jag har försökt att få fram den ultimata hagen ända sen jag for till Biltema och inhandlade kompostgaller förra året. Hon i kassan frågade vad jag skulle ha så många paket kompostgaller till, det är nog inte varje dag en 13-åring kommer in och handlar kompostgaller.

I vilket fall så har jag inte lyckats få fram något riktigt bra än. Jag skulle vilja ha en hage med någon form av skydd från rovdjur uppifrån, men jag har inte kommit på något bra alternativ än så länge. Under några månader i somras testade jag på att göra en stor hage och ha kompostgaller över, det funkade ganska bra. Men när snön kom rasade hagen iprincip igen och gallren var väldigt nära att gå sönder.

Igår satte jag upp två hagar, för att maximera utevistelsen för kaninerna. Min tanke var att ha presening över, men den idén fick jag stryka. Det var sjukt fult och såg väldigt slarvigt ut.

Nu har jag inga fler idéer, men ni kanske har något förslag?

/Emma


Tolka

Idag ska jag sedan iväg och tolka med några vänner. Det är inte första gången jag ska tolka men första gången den här vintern.

När man ska tolka bakom en häst måste man tänka på säkerheten och gärna ha hjälm och en lång lina så att man inte riskerar att få en spark m.m. Man ska ha en lugn häst som kanske är in körd eller åtminstonde tömkörd och är van att dra nånting som låter. Märker man att hästen reagerar på nått ljud så kan man låta hästen nosa på föremålet och vänja den vid det innan man ställer sig på skidorna eller sätter sig i pulkan.
Vanligaste är att man tolkar med skidor men jag tror att vi kommer åka pulka eller madrass idag.
Astra, hästen som vi kommer tolka med:) Kameran hänger med idag så bilder kommer nog upp ikväll eller imorgon.
/Sara

Grattis till Fanny!

Grattis till Fanny som var den första som lyckades lista ut dom rätta svaren, som ska vara:

1. Sara

2. Emelie

3. Emma





/Emma genom Fotoryttarna


Kaninbus



Igår satte jag upp hagen igen, vilket var riktigt uppskattat av kaninerna.

/Emma

Ut och jogga

Som ryttare och kaninhoppare är det en höjdare att ha bra kondition. Därför har jag och Sara bestämt oss för att springa varje lördagsmorgon. Hejja, hejja ;)

Vi hörs igen när vi kommit tillbaka.



En liten bild från när jag var medryttare på Aeiti. Har lite failbilder därifrån som kommer att komma ut i helgen.

/Emma

Shopping

Imorgon ska jag fara in till Equeens och Hööks en snabbis.

Ska ta och klämma och känna på den nya kollektionen hööks har fått fram, sedan på Equeens ska jag ta och köpa ett par John Whitaker byxor, färgen röd!

Jag lägger ut bilder på det imorgon!
/emelie

Nytt ridhus!

Nu så kommer Njurunda ryttarförening att bygga ett nytt ridhus! Ska bli sjukt skönt att få ett större och bättre ridhus!

Det ridhuset vi har nu är litet, och just när man rider storhäst så blir det ännu mindre!

I det nya ridhuset kommer en mycket större läktare att få plats även ett inbyggt caféteria. Ridhuset kommer även att vara ljud och värme isolerat, plus för det!



Sedan att vi kommer att få behålla både paddocken och det "gamla" ridhuset är ju ett ännu större plus bara det!

/Emelie

Mer bilder :)


Dagens fråga: Hur länge får era hästar/kaniner vara ute per dag?



/Emma

Bloggtorka

Jag har bloggtorka just nu så det kommer nog bara komma upp lite fler bilder från förra veckan om jag inte kommer på nått roligt att skriva om.
/Sara

Sara snurrar och smörjer träns








Kaninernas status


(En riktigt snygg bild på Mollie)

Kaninerna mår bra och sitter just nu och väntar på morgonmaten. Ikväll ska jag sätta upp deras hage igen, tidigare i vinter höll taket på att gå sönder under snömassorna, men nu ska dom få komma ut igen. Det känns mer behändigt än att gå ut med dom i sele, eftersom jag inte har möjlighet att tillbringa dom timmarna ute som dom behöver få.

Annars händer inget speciellt på kaninfronten, hade lite planer på att fara till Hälsinge och tävla nästa helg, men tror jag får stryka det. Dom hade ganska dåliga klasser sett ur mitt perspektiv eftersom det största hoppet hänger på Tempe. Det är visserligen inte superlångt dit (10 mil drygt) men jag tror ändå jag stannar hemma.

/Emma

Frans är söt







/Emma

Woopsii

Har inte bloggat på ett tag som ni märkt, men nu kör jag lite olika inlägg om hästarna och sådär.


Tisdag 17 Jan
Då red jag Timon, jag lade fokusen på traven. Han har problem med formen ganska ofta men det gick super, han gick i mestadels en fin form och jag red babacka så jag kom åt honom bättre då också. Sedan skulle jag bara för att pröva lägga ett galoppombyte på honom, gick förvånandsvärt bra! Han fick till ett fint och rent galoppombyte, dock har han svårt för vänstergalopp till högergalopp.

Men om man sumerar ridturen gick det förvånandsvärt bra, super lyckad ridtur!


Sedan igår (Onsdags) kunde jag inte rida då det var halt som attans, det hade fått fört sig att regna *SUCK*





Sedan idag gick det super! Jag red Valli på ridskolan, hon var verkligen jättetrevlig idag, väldigt lätt att jobba med. Hon gick förvånanvärt bra i både traven och skritten, vi jobbade mest på volterna genom att ställa och minska/öka volten. Hon fick bara ett liiitet hoppskutt för sig idag, eller ja vad man nu ska kalla det! ;)

Men galoppen gick helt okej dock kunde jag ha haft liiite mer krut i henne, hon orkar ju fortfarande inte bära upp sig helt efter hältan just nu. Näste vecka är det hoppning.
Jag fick även min assistentjacka idag! och på Torsdag får jag nog mitt skåp tror jag, lägger upp bild imorgon hur jackan ser ut *Dock inget märkvärdigt*
/Emelie

Presentation av ridskolehästarna - Emma & Sara



Förvänd galopp

Idag på ridningen så hade jag Lukas. Vi körde mest på galopparbete idag och det var förvänd galopp som fokusen låg på och det gick bra. Det blev inte så mycket tänka på formen idag utan att hålla igång.

Innan galoppen körde vi skänkelvikning fast ställd åt andra hållet, ehmm kan inte direkt säga att det var min grej men jag försökte så gott jag kunde, och i traven fick vi faktist till det. Han var fin i traven MEN Emma var på toa största delen av traven haha^^

Juste glömde säga att vi red barbacka :D Bilder och filmer kommer!
/Sara

Ridningen igår



Hade Ante, det kändes inte alls bra. Alldeles för ostadig skänkel, usch. Vi gjorde en övning med volter och galoppbommar, där blev han övertaggad och stack, men i dom andra galopperna kändes han fin.


Följer med Sara till stallet idag, så vi hörs ikväll.


/Emma

Emma tävlar och hoppas på tur




Jag tävlar om en KL-mössa/pannband hos Team Labom här, gör det du också!

Barfota eller skor! (Tävling)

AVSLUTAD! Grattis till Fanny som var först med att lista ut dom korrekta svaren.

Nu kör vi igång en ny sorts tävling som går ut på att alla Fotoryttare skriver sina åsikter om ett gemensamt ämne. Åsikterna publiceras i samma inlägg, men vi kommer inte att signera inläggen. Det är nu vi kommer fram till tävlingen, ni ska gissa vem som skrivit vilket inlägg. För vissa kommer det att bli enklare än andra, men för dom som hängt med ett tag borde det inte vara så svårt att veta vem som skrivit vad.

Svara antingen i en kommentar nedan eller på mejlen ([email protected]).
Förra tävlingen hittar ni här.

Exempel:

''1: Anna

2: Mia

3: Klara''

(Jag har valt att byta ut namnen så att det inte ska bli allt för enkelt.)

Pris:
Den som gissat rätt först kommer att få välja ett nytt ämne till nästa tävling och få en länk.

Lycka till!

Temat är: Barfota eller skor. Tema valt av Ellen.

Barfota eller inet, jaaa.... Jag själv tycker att hästen ska gå barfota, men det är ju beroende på hur hästen rids såklart! En ridskolehäst eller tävlingshäst borde enligt mig ha skor då sanden kan nöta på hästens sulor. Hästar som anses som skogsmullehästar tycker jag ska få ha rätt att inte ha skor, vissa hästar har ju faktiskt lättare att få fäste utan dens skor!
/Hemlig fotoryttare!


Jag tycker inte att någonting är rätt eller fel när det gäller att man ska sko hästen eller inte. Klarar hästen av att gå barfota är det bra. Men vissa hästar blir lätt ömfotade och då måste man sko dom. Vissa väljer att bara sko hästarna fram också. Nästan alla våra hästar på ridskolan har bara skor fram.
Man måste helt enkelt anpassa sig till hästen
/En hemlig fotoryttare



Barfota VS skor är ett väldigt omdiskuterat ämne inom häst-och bloggvärlden. Lika många som förespråkar skor gillar barfota, så det finns ingen balans i det hela. Det bästa är nog att se till sina egna och hästens behov och välja efter det.

En ''anonym'' häst får vara mitt första exempel. Han klarade knappt av att gå till och från hagen och stod bara stilla under utevistelsen.

Däremot när det var isfritt på marken funkade han super barfota, så för han skulle det funka bra med barfota under sommarhalvåret och skor + broddar på vintern.

Vi kör ett annat exempel, en promenadhäst som går på lösdrift i en hage med bra underlag. I det här fallet skulle jag låta hästen gå barfota om den trivdes med det. Sen finns det alltid hästar som passar bättre med det ena eller andra alternativet, så var uppmärksam på hästens signaler.

En tävlingshäst som rids aktivt skulle jag köra skor på året runt. Dels för att hovarna mår bättre och för att undvika halkolyckor. Både sommar och vinter kan det bli halt, vilket gör att många tävlingsryttare broddar hästarna med s.k ’’gräsbroddar’’ vid tävling på gräs.

Om du tänker efter kommer du att kunna fatta ett bra beslut för dig och din häst.
/En hemlig Fotoryttare.


Hur man bygger den säkra hagen

Jag tänkte dela med mig av mina åsikter om hur en säker hage ska se ut.

Först och främst ska den stå på ett säkert och lugnt ställe, gärna med träd som ger skugga. Ett vindskydd är också att föredra.
Hagen ska också vara säker för fåglar, ett nät ovantill är bra då. Absolut helst ska man ha ett tillräckligt starkt nät så att inte katter kan komma igenom, men ett nät tycker jag är viktigt.
Botten är också bra, för alla kaniner kan gräva. Ett nät med stora hål så att kaninen kan äta gräs är optimalt.
Vill du bygga ett bygge som ska hålla i många år och som du vill satsa ordentligt på kan det vara en bra idé att lägga nätet under jorden.
Min hage kommer att se ut ungefär så här när den är klar:
24 kompostgaller, jordgubbsnät över, ett nät med maskor längst kanterna eller över hela, velar lite där. Sen kommer hagen förstås att innehålla stenar, träd, vindskydd och annat miljöinspirerande :)
Den här hagen kommer dom bara att gå i när vi är hemma, annars bor dom i en betesbur som är kattsäker.
Hur T får det, det visar sig med tiden.

Hur ser din perfekta hage ut?


Ungefärliga kostnader för hagen: 24 k-galler = 534:- (1 pack á 89:- på Biltema.)
Nät?
Bottennät?
//Emma


Den bettlösa varianten

Återpublicerat. Tycker att fler läsare ska ta del av den här texten.

Jag har frågat Emelie Nyberg om hon ville skriva en text om varför hon förespråkar bettlöst, och jag ber er alla att nu läsa igenom texten. För den är riktigt, riktigt bra.

Jag ska nu berätta lite om bett, vad jag tycker om bett och hur ett bett fungerar i hästens mun :)
 
Som exempel tar jag ett vanligt 2-delat bett, ett av de mildaste och vanligaste betten. När man kortar tygeln och rider md stöd på handen så drar man i bettet, och då åkr det upp i gommen i hästens mun och gör nt. Hästen försöker att undkomma smärtan genom att gapa. Men då stänger vi ihop munnen med hjälp av en massa remmar. Hästen kan inte få bort smärtan men gör sitt bästa genom att nu lägga över tungan, men nu smärtar det på tungan istället. När människan upptäcker det så använder vi ett tungband eller ett särskilt bett som hindrar hästen från att lägga över tungan.
 
Jag tycker det är helt fel att ha metall i hästens mun. Det är så mycket prat om hur ridsporten utvecklas till det bättre. Men hur mycket ridsporten än moderniseras så har vi fortfarande kvar samma gamla utrustning som vi använde för flera tusen år sedan. Vi litar fortfarande på att detta är det bästa även om det inte gjordes ordentliga undersökningar av utbildade veterinärer på den tiden så står vi fast vid att ett bett inte kan skada hästen.
 
Mängder av vetenskapliga undersökningar har gjorts och gång på gång har det bevisats att ett bett orsakar en mängd olika problem hos hästen både fysiskt och psykiskt. Hästar får problem med andningen, problem med beteendestörningar, tänderna spricker och ömmar, och för att inte börja tala om alla sår, svullnader och skav som uppstår av betten. Ska hästen behöva lida varenda gång man rider? Varöfr inte bara rida på lösa tyglar om man måste ha bett?
 
Samtidigt som detta sker så utvecklar en liten del av alla hästfolk bettlösa alternativ. Man söker efter nya möjligheter att kunna rida hästen utan bett på ett sätt som inte gör att hästen skadas på något vis. Även om denna grupp ökar så är resten av hästvärlden emot allt detta, det verkar det som i alla fall.
 
Den största anledningen till att så många rider med bett är att det är det man lär sig från början och på de flesta stora tävlingar är bett obligatoriskt. För att kunna sätta igång en revolution i hästvärlden måste alltså dessa ändras. På ridskolor ska man kunna rida bettlöst allt mer, eleverna ska få mer kunskap om de bettlösa huvudlagen. Tävlingsreglerna måste ändras, det ska inte vara så strikt vad gäller huvudlag. Tänker man verkligen på hästens allra bästa när man tvingar alla ryttare att rida med kandar?
 
Hästar är underbara, intelligenta och unika varelser, de ska behandlas med respekt och lyhördhet. För många av oss betyder hästen mycket, vi gör allt för att den ska må bra.
Det är tusen gånger vanligare än vi tror att hästar har sår, skav eller svullnader i munnen. Men syns det inte så märker vi ju inte av det om det inte skulle vara så att det droppade blod från hästens mun. Vi ser gång på gång hur bett skadar hästen, men ändå fortsätter vi att plåga hästen. Varför?
 
Vad är det som ger oss rätten att tvinga in metall i munnen på hästen? För det är ju det vi gör, vi tvingar in det i hästens mun, öppnar den inte munnen så trycker vi på tandköttet tills hästen låter sätta in bettet i munnen. Hästar protesterar, genom att bita ihop tänderna så hårt de kan, de håller huvudena så högt det kan, och vad gör vi människor? Jo, vi ignorerar hästens protest, det blir aldrig så att vi kanske funderar på varför hästen gör så. Istället slutar det med att vi hämtar hjälp antingen av fler människor eller vid vissa fall av en pall så att vi blir längre och når bättre om hästen skulle höja sitt huvud.
 
Vi människor anser oss alltid vara jordens mest intelligenta varelser. Vi ser oss som världens ledare. Vi uppfinner nya, moderna saker varje dag. Vi anser själva att vi är den smartaste och mest utvecklade varelsen på jorden, hur kommer det sig då att vi inte förstår?



© Emelie Nyberg, Ezmiez.

Tack!

Viktigt.

Jag tänkte bara meddela er att det kommer ske en del förändringar på bloggen inom dom närmsta dagarna. Bloggen kommer flyttas och det är inte säkert att ni kommer att komma fram till oss om ni skriver in ''Fotoryttarnas.blogg.se'' längre, så försök skrota den adressen och använda ''Fotoryttarnas.se''.


Nyfikna? Det kommer att bli superbra när allt är klart :)

/Fotoryttarnas.

Jag skäms över Sverige



Ingen har väl missat att Rolf-Göran Bengtsson van Jerringpriset igår, något han var väl förtjänt. Det som irriterar mig är att vuxna människor faktiskt kritiserar han och hela ridsporten öppet.
Hade det varit en simmare eller en skidåkare som vunnit hade det bara hörts jubelrop. Men trots att vi kommit så långt i vårat samhälle år 2012 så kan människor fortfarande inte acceptera att ridningen är en sport. Det är kränkande att det finns folk som ser ner på oss som rider. Vi håller på med en sport precis som alla andra och en ryttare förtjänar priset minst lika mycket som någon annan.

Det är något allvarligt fel i vårat samhälle när vi inte kan glädjas med en annan människa bara för att det är en ryttare.

 


/Emma

Tolka

På lördag ska jag, Emelie, Emelie och Frida tolka på Astra som är ena Emelies häst :P. Har tidigare tolkat 2 gånger på Astra och tror att det var förra vintern. Jag ska nog ta med min kamera eller ha Emelies så att jag kan visa bilder sedan.
På morgonen på lördag ska jag och Emma vara duktiga, vi ska ut och springa. Det ska vi göra varje lördag morgon nu. Fast nästan ingen tror att vi kommer klara det men det kommer vi :D
Jag och Frans på ridskolan
/Sara

Slutat..

Jag har glömt att berätta att jag har slutat rida Baron. Det funkade inte för mig att åka så långt längre, det känns tråkigt eftersom jag gillade han och trivdes bra i stallet men men :/
Får se hur det blir med hästarna nu, vill iallafall vara i stallet mer än en dag:P
/Sara

Mer bilder

/Sara

Grattis Roffe!


Bildkälla.


Den första hästen (Hyrachoterium)

Långt innan hästarna började se ut som idag, för ca 60 miljoner år sen närmare bestämt började artens utveckling. Den hästen hette Eohippus (''mullvadsdjur'').

Under detta inlägg kommer djuret gå under namnet ''Eo''.

Eos storlek var som en hunds, men en mankhöjd på 25-35 cm. Den hade fyra tår och inte hovar som nutidens hästar. Allt efter som hästarna har utvecklats har tårna försvunnit och den sista tån utvecklats till en hov. Det som inte behövs för överlevnad försvinner. Undra hur länge vi kommer ha kvar alla tio tår?
Fynd efter Eo har hittats på Norra halvklotet, framförallt i Nordamerika.

Dessa djur var inte gräsätare, deras tänder var inte starka nog för det. Deras föda bestod av frukter och blad.

Eohippus betyder ''morgonrodnadens häst''.




/Emma

Bilder från i lördags










Lyckades på nått sätt få tillbaka saken där man kan ladda upp bilder, skickligt gjort xD. Det här var några bilder från igår men har massor fler att ladda. Några fler kommer nog senare.

/Sara

Kuuuuuuuuuul

Kul att när jag ska ladda upp bilderna finns inte saken som man trycker på för att ladda upp bilderna:P Nån annan som har det problemet? /Sara

Phuu

Nu har jag äntligen fått fysik uppsatsen klar och passade även på att göra klart svenska redovisningen så nu känner jag mig "fri" ett tag iallafall ^^ Snart tänkte jag ladda in bilderna från i lördags så dom kommer upp ikväll:D /Sara

Sjuk...

Usch, sitter hemma och är sjuk, inte alls roligt. Jag ska försöka uppdatera er hyfsat iallafall, har gjort iordning några tidsinställda som kommer komma upp iallafall.

Hoppas ni mår bra idag :)


Filmer från gårdagen







/Emma

Ny-gammal artikelserie

Förut hade vi en artikelserie som kallades ''Hästens utveckling'', som jag skrev. Nu har jag bestämt mig för att börja igen med detta.
Varje måndag klockan 20.00 kommer ett inlägg ut. Först ska ni få bekanta er med dom olika typerna av hästar som varit föregångare till dagens häst.



/Emma

Vad är sadeltvång?

Återpublicerat.

Ja, vad är egentligen sadeltvång och vad kan man göra åt det?
 
Sadeltvång kallas det när hästen inte tycker om/känner obehag när den sadlas eller vid uppsittning. Detta kan bero på många faktorer, sadeln kan sitta fel och klämma, eller kanske hästen har blivit skrämd vid samband med sadling?
  Sadeltvång är självklart något man vill få bot med, så kolla igenom utrustningen och se, sitter allting rätt? Om du inte är säker på att utrustningen sitter bra kanske det är bäst att ta hjälp av en expert. Det kan också bero på dig. Du kanske inte är van vid att sadla din häst? Bäst att börja på en ridskola eller be någon hjälpa dig, sadling är väldigt viktigt att kunna. Säkerhet och kunskap i stallet är viktigt, både för din, andras och hästens säkerhet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sadeltv%C3%A5ng


Jag för några år sedan på en f.d ridskolehäst, Cilla.

/Emma

Dagens fråga: Barfota eller skor?




Resultat

Gårdagen var väldigt rolig med hyfsat resultat. Tempe gick på 4+0 i första medelsvåren, hans första nolla i medeln, jättekul.
I andra medeln gick han på 2+0, det första hindret han rev var SKHRF:hindret, som han stannade och snusknosade vid för att sedan hoppa rakt igenom. Gjorde en korrigering vid det hindret i finalen och då hoppade han fint över det. Det andra hindret var ett litet plutthinder bestående av ett lågt rättuppstående + fyren, båda väldigt låga. Men där fick han med sig en bom i framkant, trist nog.
Han kom tvåa i båda klasserna, i andra omgången avgjordes det på tiden.

Bella gick på 5+5 i första, hon var inte speciellt taggad. I andra så gick hon på ca 6+7.

Inte heller Mollie gick så bra, men jag är iallafall nöjd med Tempes insats :)

Filmer kommer upp under dagen, så håll utkik!


/Emma


Inte alltid man är med hos Ponnysanning ;)

Man blev ju lite små glad när man såg att självaste Fotoryttarnas.se är med på Ponnysanning


Kram Fotoryttarnas!

Skolarbeten

Jag har en massa skolarbeten som ska vara klar tills imorgon så jag har inte kunnat eller kommer kunna blogga något mer idag.
/Sara

Bilder från igår 14/1















































/Emma

Kaninerna startar 15/1

Godmorgon!
Imorse klev jag och Alva upp vid sextiden, så vi har redan varit vakna i drygt 1,5 timme. Jag är väldigt taggad inför dagen, hoppas bara att kaninerna känner detsamma.

Tempe kommer att vara först ut av mina, han kommer att starta krok medelsvår x2. Bella kommer att starta krok lätt**** x2 och Alva och Mollie startar i samma klass. Alva hoppas på pinnar med Mollie, så att hon klassar upp sig till medelsvår även i krokig bana.

Mina förhoppningar:

Bella, oj. Jag hoppas verkligen att hon kommer att vara taggad och glad och visa att hon verkligen kan. Hon är ganska ojämn och brukar väldigt ofta riva halva banan. Men ibland så taggar hon till och nollar grundomgången, bara för att gå på för många fel i finalen, tyvärr.
Men vi ska göra vårat bästa, vem vet, den här gången kanske det går vägen.

Tempe har varit lite osäker i medelsvåren även om största problemet ligger hos mig iochmed att jag fört han riktigt kasst dom senaste tävlingarna. Men han klarar hindren egentligen och nu när han vant sig vid innelokaler skulle det vara riktigt kul med en pinne eller två :D

Jag kommer ta med digitalkameran för att kunna bjuda er på filmer från dagen.




/Emma

Dagen i text

Dagen har varit lång och bestått av mycket häst, men ack så skoj.

Väckarklockan ringde 07.00 hemma hos mig, jag och Sara var ganska trötta då. Men vi släpade oss upp och hann återpublicera ett inlägg innan vi var tvungna att skynda oss till Konsum. På Konsum var det folktomt, förutom oss två var det bara Saras ridlärare som var där. Hon måste ha funderat över vad vi gjorde där..

Vid niotiden hämtade Ellen upp oss på Konsum så att vi kunde fara till stallet. Ute på Ponderosa såg vi att solen var på väg, vilket gjorde oss ännu mer peppade inför dagen.
Ellen började rida Rick, en liten bebis som bara blivit riden några gånger. Stentuff måste jag säga, och väldigt charmerande.

Precis när vi kommit tillbaka till stallet dök Julia upp. Vi passade på att fota hästar i hagen medans Julia plockade in Tian.

Nu var det dags för fotopass två, där var modellerna Ellen med Siba och Julia med Aeiti (Tian). Dom red på en äng, där en otrevlig med väldigt komisk överraskning väntade på mig.. (Mer kommer i ett annat inlägg!)
När dom nästan ridit klart hade vi ''telefonkonferens'' med Emelie via mobilhögtalare eftersom hon anlänt till stallet. Vi beslutade oss för att gå tillbaka för lunch och därefter tolka.

Det blev Agai som fick äran att vara ''tolkhäst'', med Ellen som ryttare och Julia på skidor. Emelie red Timon. Också den här gången blev det på en äng vi befann oss, men inte samma äng. Det gick ganska bra, måste berömma Julia för hennes balans även om Agai tyckte det var lite småläskigt i början.
Tyvärr slutade turen med att ett par idioter till skidåkare skrämde skiten ur hästarna vilket gjorde att Julia blev påsprungen av Agai. Allt gick tur nog väl, men det hade lika väl kunnat gå väldigt illa. Usch..

Ett smakprov från dagen, resten kommer upp imorgon.


Ellen och Rick.

/Emma

Stretcha din häst

Det är både roligt och nyttigt att stretcha hästen. Jag har själv gjort det på Tian och jag såg det som en positiv upplevelse både för mig och han.

Stretcha är bra för hästen, men man ska inte stretcha en kall häst. Efter ridpass eller massage går det däremot bra att stretcha hästen, eftersom den blivit varm.
  Om du stretchar hästen får du en rörligare häst som oftast inte blir lika stel, du kan också lära dig hur din häst rör sig och bli medveten om ev. fel.

  Kom ihåg att alla hästar inte klarar av stretching eftersom dom är för gamla, har dålig kondition eller hälsa.

Stretcha inte en häst som har feber, är under 6 månader, är överrörlig, har dålig balans, inflammation i led/muskel/sena m.m.

Källa: http://westernridning.ifokus.se/articles/4d714408b9cb46223905a056-stretching

Lycka till!


//Emma

Fotodag på Ponderosa



Imorgon kliver Emma och Sara upp tidigt för att tillbringa en dag i stallet tillsammans med Emelie, Ellen, Julia och Julia. Tydligen så ska dom blandannat tolka.
Vi hoppas på bättre bilder än dom två förra gånger vi besökt ''Ponderosa-gänget'', väderprognosen ger oss hopp iallafall.

/Fotoryttarnas

Lukas

Igår red jag Lukas. Det gick kanon. Han gick i form i skritt, traven och galoppen. Han kunde gå hur den ibland när jag tappade drivningen.

Vi flyttade skänkelvikning över diagonalen i både skritt och trav. På slutet höll han formen i skänkelvikningarna i traven.

/Sara:)

Valli 12 Januari

Igår vart det Valli istället för Ciaro då Valli ska börja galoppera igen efter hälta.

Vi jobbade på Ruter Ess och det gick super duper, hon sökte sig verkligen nedåt och var supermysig att rida! Vi körde lite skänkelvikningar och att ställa de åt vänster och höger i både trav och skritt.

Hon gick i fast form i skritten och traven och delvis i galoppen, hon orkar ju inte bära upp sig helt nu eftersom att hon har haft hälta ;)

Hon fick lite små spratt i galoppen och blev lite övertaggad och gjorde lite knashopp då och då, men ingen större big deal!


/Emelie

Utmanar ödet - Fredag den trettonde



/Emma

Saknar verkligen hästarna

Det känns supertrist att bara åka till stallet en gång i veckan numera. Jag saknar Tobbe och jag saknar verkligen friheten med att kunna bestämma själv hur passet ska läggas upp. Mest av allt saknar jag att kunna gosa hur mycket som helst.

Jag hade en medryttarhäst på G, men det blev inget av det. Jag hoppas verkligen att jag snart hittar något, det är väldigt tråkigt nu.

Jag förstod inte hur mycket hästarna verkligen betydde för mig förut, men nu gör jag det. Jag förstår inte hur folk kan gå runt utan att ha någon som helst kontakt med hästar.

Jag älskar hästar.


Saknar att ha en polle att ta hand om..

/Emma

Min helg



/Emma

Vi finns på följande platser

Fotoryttarnas finns på Facebook, Bloglovin, VideoFy, och Ifokus.



En blixtsnabb uppdatering + bilder

Jag ska alldeles strax börja plugga, har en massa läxor tills imorgon. Men tänkte att ni skulle få veta att ikväll kommer det upp en fortsättning på mitt förra inlägg, ''Till alla bloggare #1''.

Vi hörs då!

















Ramlade in i en mapp full av mysiga bilder från förra året på Bella. Ska ta ut kaninerna och fota dom i snön längre fram när det förhoppningsvis kommit lite mer snö.
Sara agerade fotograf.

/Emma

Andreas - igen!

Idag var jag i princip först i stallet och hade turen att få välja häst. Det blev efter en stunds övervägande (att välja häst är ett viktigt beslut ;) ) Ante som drog det längsta strået.
Trivs väldigt bra med han, så jag är glad att jag får möjligheten att rida han nästan varje lektion.

Dagens lektion gick bra. Vi jobbade med skänkelvikningar och öppna. Har svårt att få till skänkelvikningarna, men i det högra varvet gick det helt okej idag. I det vänstra var han ovillig att flytta på bakbenen.
Ofta när jag gör skänkelvikningar blir hästen för böjd i nacken. Försöker verkligen att jobba så att det felet inte ska smyga sin in.

Tycker att mina skänklar börjat glappa nu på sistonde. Speciellt i lättridningen följer dom med och far. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det, eftersom jag inte vill klämma fast låren i sadeln heller. Men jag försöker att resa mig upp så lite som möjligt och ha ett stadigt tramp i stigbyglarna.

Jag misstänker att mitt ena ben är längre än mitt andra, vilket gör att jag lätt kommer snett i sadeln och faller inåt. Då blir hela min sits i obalans och skänklarna far bakåt. Ett bra tramp i stigbyglarna är också svårt i det läget.

/Emma

Förhoppningsvis...

... Förhoppningsvis så står jag snart som ägare till dessa!
/Emelie

Gårdagens ritt

Tog mig en snabbis ut till Timon igår. Vi körde lite barbacka dressyr. Om jag ska vara helt ärlig gick det verkligen jättebra

Vi red lite på ängarna och hästen var allmänt överpigg, trippade på som bara den. Jag jobbade mestadels på volten och försökte ha honom högerställd så att han såsmåningsom kunde lyfta upp ryggen lite.

Efter att jag värmt upp honom lite i skritten började jag ställa lite mer krav på honom, det gick la sådär. Han slängde upp med huvudet och var allmänt trilsken. Dock efter en stund så krökte han på nacken och lyfte under bakbenen liiite granna.

I traven gick det ganska bra faktiskt, han gick okej i form men jag valde att inte jobba honom jättemycket i traven utan mestadels i skritten.

Galoppen valde jag att bara rulla på i hans tempo!

/Emelie

Vilken kamera använder ni?



/Emma

Födelsedag!

Det här fick jag utav mami och papi idag, en bild med hästsaker och en med vanliga saker.

  

Microfibersvamp
Remmar till mina sporrar, med bling på!
Tröja från CRW , gråblå
Väst från CRW
Fotvärmare som man kan ha i skorna när man rider
Ridskor

Dock ska vi läma tillbaka ridstövlarna då de var wayyy too big i vaden!



Väska
•Kläder (Linnen,jeans,t-shirt osv)
•Bandå
•Bok
•Konstlera
•Body butter från The body shop (Papaya limited edition)
•Ringa och halsband
•Presentkort på Carlings (300:- )

Det fick jag i födeledags present, nöjd flicka!
/Emelie

Till alla bloggare #1

Varje dag skrivs det mängder med inlägg som handlar om allt möjligt. Författarna och bloggägarna kan ha allt från 0 till flera hundratusen läsare, men en sak har vi gemensamt – det vi skriver påverkar andra. Vi har ett ansvar, oavsett vi vill det eller inte. Våra läsare påverkas av det dom läser, dom tar efter och ser upp till oss bloggare. När man väljer att starta en blogg så har man också gjort ett val om att dela med sig om sitt liv på internet. För det som skrivs på internet finns kvar för alltid.

Vi påverkas av allt vi läser. Om tio hästbloggar rekommenderar ett par nya stövlar kommer vi också omedvetet att börja sukta efter dessa. Men om tio hästbloggar ’’ total-dissar’’ dom nya, snygga byxorna i garderoben är det ofta inte lika roligt att dra på sig dom längre.  Det är självklart att vi måste försöka se förbi allt sådant och ha egna åsikter. Men år 2012 i den digitala världen utsätts vi hela tiden för nya uttryck och får se nya saker. Det blir svårt att själv kunna avgöra vad som är ens egen stil, speciellt som ung när man ofta inte själv vet vem man är.

Självklart ska bloggare få uttrycka sina åsikter, det gör vi också. Men det vi gör när vi ’’dissar eller hissar’’ är att reklamera varor till våra läsare. Oftast har vi ingen aning om hur produkterna egentligen är, utan har bara sett en bild. Men läsare som ser upp till dom bloggar dom läser kanske lägger ut hundratals kronor på en sak vi bara sett på bild. Något vi tyckte var snyggt, men förmodligen aldrig kommer att köpa.

Vi blir förebilder, oavsett om vi vill det eller inte. Tänk på det nästa gång du publicerar ett inlägg.



/Emma


Kalas

Idag har jag varit på kalas hel eftermiddagen efter skolan eftersom mamma tackade ja till ett kalas och pappa ett annat. Så jag är ätit mycket onyttigt idag hehe:P

/Sara

Tisdagmorgon

Godmorgon.

Bjussar på en trevlig låt nu på morgonkvisten, vi höres ikväll :)




/Emma

Grattis till Ellen!

Våran tävling är nu avgjord, vann gjorde Ellen Sjögren med dom helt korrekta svaren som ska vara:

1. Emelie

2. Emma

3. Sara


Stort grattis, du får välja nästa tema som vi ska skriva om!



/Fotoryttarnas

Morgondagen!

Imorgon fyller jag ju år som de flesta kanske vet om, jag kommer att ta en snabbis ut till Timon imorgon sedan fotar jag alla fina presenter jag fått ;)



Det blir ingen super uppdateringeng imorgon men jag hoppas att ni nöjer er med detta!
/Emelie

Smakprov



Mer bilder kommer ikväll eller imorgon:)

/Sara

Nya ridbyxor





Kommer från JW och kostade 799:-

/Emma

Skola igen

Idag började skolan igen då. Lika tråkigt som vanligt :P Men när man väl är på skolan känns det som att man inte har haft nått lov utan att man varit på skolan i evigheter.

Just nu sitter jag och försöker fixa klart fysik uppsatsen som vi fick ungefär en vecka innan jullovet. Men det är svårt eftersom jag inte kan det vi ska skriva om. Men men jag har kommit ganska långt nu iallafall.

/Sara

Tävling (Åsiktsinlägg om sporrar)

AVSLUTAD! Grattis till Ellen som var först med att klura ut vem som skrivit inläggen.

Nu kör vi igång en ny sorts tävling som går ut på att alla Fotoryttare skriver sina åsikter om ett gemensamt ämne. Åsikterna publiceras i samma inlägg, men vi kommer inte att signera inläggen. Det är nu vi kommer fram till tävlingen, ni ska gissa vem som skrivit vilket inlägg. För vissa kommer det att bli enklare än andra, men för dom som hängt med ett tag borde det inte vara så svårt att veta vem som skrivit vad.

Svara antingen i en kommentar nedan eller på mejlen ([email protected]).

Exempel:

''1: Anna

2: Mia

3: Klara''

(Jag har valt att byta ut namnen så att det inte ska bli allt för enkelt.)

Pris:
Den som gissat rätt först kommer att få välja ett nytt ämne till nästa tävling och få en länk.

Lycka till!

Temat är: Sporrar.


1. Nu skriver en utav tre fotoryttare sin version om sporrar, i detta fall jag...

Jag tycker att sporrar kan vara väldigt bra, om rätt person använder dem! I syfte att sporra till hästen för att den inte lyssnar eller är bråkig ser jag som ett straff lika dåligt som en pisksnärt.
Men är man en kunnig person som kan använda sporrar på rätt sätt och i syfte att fördubbla hjälperna anser jag att sporrarna kan vara ett bra syfte.

Vissa hästar kan man helt enkelt inte rida utan sporrar, man kanske inte ens får de att lyssna på hjälperna. Då tycker jag att man kan använda sporrarna om man vet hur man använder de.
/Emelie
2. Sporrarna förr och nu

''Sporrens syfte är inte främst att öka farten utan att flytta hästen i sidled. (således används de oftast en i taget.) Därför finns inge sporrar i kulturer som enbart rider "rakt fram", till exempel Island, Mongoliet och på galoppbanorna.''
Källa.

Sporrar har används av ryttare i många hundra år. Redan på järnåldern använde sig ryttare av dessa. Förr hände det att man i graven tog med sig sporrarna. Sporrar har alltså varit ett hjälpmedel för ryttare väldigt länge.

Nuförtiden har vi regler framtagna för att sporrarna ska vara anpassade för sin användning. Men än idag används sporrar flitigt av ryttare över större delen av världen. Jag anser att sporrar är bra för att förstärka hjälperna samt för att göra mindre synliga hjälper. I andra sammanhang är det inte okej - människan har kommit så långt i utvecklingen att det inte är okej att banka skiten ur hästen med sporrarna.


Bildkälla.

/Emma


3. Själv så använder jag inte sporrar och har aldrig testat att ha det änns så jag är inte jättekunnig på det området:P. Jag tycker att sporrar är  bra att ha för att för fina hjälperna men att hästen fortfarande ska kunna gå fram för skänkeln utan sporrar.

Tyvärr så finns det personer som använder sporrarna på fel sätt och ska man avända sporrar ska man använda dom rätt!
/Sara

Hiss!

Kör en till hiss nu medans jag är borta!
Sporrband med bling på! Det blev mycket bling prat nu under helgen, men jag älskar blinga, haha!
Önskar mig själv ett par i födelsedags present och nu när jag skriver detta är det bara 5 dagar kvar eller snart 4 för klockan är mycket ; )
/Emelie

Öppna presenter!

Nu har jag nyss öppnat lite presenter här hemma, fick bland annat 600:- till ridlägret och en CRW jacka som jag kan ha i stallet.

Jag tar kort på allt ikväll!

/Emelie

Dressyr

Idag red jag dressyr på Baron. Jag började med att skritta ut 20 min och han tjurade inte på nånting:D. Sedan red jag till paddocken och började jobba i traven. Han var kanonfin. När jag jobbat i traven ett gick jag över till galopp. Där var han också superfin och lyssnade jättebra.

Hinner inte skriva mer nu men det har iallafall inte gått bättre någon gång!:D

/Sara

Skönt att vara hemma

(Råkade ta bort förra inlägget, så gör ett kortare inlägg)

Vi har haft superkul i Östersund tillsammans med Jonna och Nora. Det fanns väldigt mycket snö där, så vi har åkt en massa madrass.
En tripp till affären blev det också, kallt och långt. Tur att deras pappa skjutsade oss hem. Vi har sett en helkass och två bra filmer också, samt spelat spel.

Idag visade det sig att tåget var inställt, så vi fick vackert sätta oss på bussen hem och påbörja en 20 minuter längre resa än med tåget. Emelie och jag roade oss med att drömma om snögalopper på dom vackra fälten. Snön sken och gjorde att snön glittrade, superfint!



/Emma

Eran åsikt?

Nu sitter antagligen jag och emma på tåget hem från Östersund, det kommer inte vara någon uppdatering på kvällen för då äre kalas för mig och min syster!

Men jag skulle vilja ha eran åsikt om skvallerbloggar? Vissa kan vara riktigt roliga att läsa medans andra kan vara riktigt grymma och Elaka...



/Emelie

Teddy är riktigt söt



/Emma

.se eller blogg.se?

Ja några undrar om vi heter fotoryttarnas.se eller fotoryttarnas.blogg.se. Man kan söka på båda nu, men om man söker på fotoryttarnas.se kommer det ändras där uppe till fotoryttarnas.blogg.se. Vi ska fixa så att det inte kommer ändras där uppe utan att vi bara kommer heta fotoryttarnas.se men det kommer ta ett tag :)

/Sara


Svar på fråga!

Emma skrev för ett tag sen att hon hade tittat på ponnyakuten 3 och nu har vi fått frågor om vart hon hittade det. Jag letade själv efter det och sedan pratade jag med Emma och hon hade sett det på svt play men det har blivit bort taget nu.

/Sara

Från början till slut

Det började med att jag hittade en ponny, vid namn Aeitii på blocket. Han sökte en medryttare, jag mejlade och fick då svar att jag gärna fick komma och provrida. En lördag åkte jag, mamma, pappa och min lillebror till stallet Ponderosa. Det var en till kvinna som skulle provrida då, så Michaela (hon som äger hästarna) tog ut en häst vid namn Timon.

Han skulle jag få rida och sedan skulle jag få pröva rida Aeitii. Jag bestämde då att jag ville rida Timon, visst han var ingen dröm att rida och inte så fin heller. Men jag trivdes med honom.

Jag började rida honom i januari.

Såhär vackra var vi då, Timon var som en tunna hur tjock som hellst!

Februari gick och Emma och jag fortsatte som vi gjorde, ingenting hände under den månaden. Jag red Timon 1 gång i veckan och var super glad över att jag äntligen hade en medryttarhäst!

Timon var väldigt omusklad, han hade INGEN kondition alls, jag fick honom inte ens i galopp. Snacka om att känna sig usel!

(Tunna?)

Tiden gick, Timon fick mer kontidion men han ville inte söka sig ner på bettet, eller få upp bakbenen under sig. Jag blev näst intill GALEN!


Så här såg det ut i April, fin häst? Nä inte direkt va? Inga rumpmuskler och han var tjock som en tunna.

Sen bara släppte det för honom, jag fick honom i form i skritten! Jag var hur stolt som hellst!




Hans mage blev allt mer tunnare och hans rumpa blev lite mer fylligare, min lilla polle. Jag var hur stolt som helst över honom och mig som ryttare! Att jag fått honom från en tunna med ingen kondition till denna häst? Jag kunde knappt tro det själv.



Min älskade kille, detta är vad jag har lyckats med under ett år. Det är en sådan skillnad att rida honom och att se honom.

Jag kan säga utan dåligt samvete att jag är hemskt stolt över mig själv och över Timon!

Så helt enkelt från detta




Till detta:





/Emelie och Timon ♥

Frågestundssvar

Från Alva (Emmas lillasyster):
''Emma, erkänn att du har lyssnat väldigt mycket på Amanda Fondell på senaste tiden... och att du svär mycket :P''

Emma svarar:
Jo, jag tycker att hon är bra. Kanske det..



Från Fanny:
''Lite this or that!

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/ridbana?''

Emma svarar:

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/ridbana?


Sara svarar:

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/ridbana?


Emelie svarar:

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/
ridbana?





Från Linnea:
''Jag har ett par stycken frågor till er!

♥ Hur länge har ni haft kaniner och kaninhoppat?
♥ Kaninhoppning VS ridning?
♥ Vad är alla era kaniner klassade?
♥ Vad är era mål med kaninerna?
♥ Bästa tävlingsminne?
♥ Hur många kaniner vill ni ha?
♥ Bogsele VS Bröstsele?
♥ Hur bor era kaniner?
♥ Beskriv drömkaninen.
♥ Favoritblogar?''

Emma svarar:
1. Jag fick Bella och Mollie i Maj 2010 och började tävla i Augusti samma år.

2. På frågan om vilken av sporterna jag gillar mest har jag inget svar. Jag brinner för båda!

3. Tempe: Medelsvår i rak och krok (för ung för höjd och längd)
Bella: Lätt i rak och krok och ej elit i höjd och längd.
Mollie: (visserligen ägs hon av min syrra, men tar med henne ändå) Medelklassad i rakbana och lätt med pinnar i krok. Ej elit i höjd och längd.

4. Mitt mål.. Jadu, att dom ska må bra och att vi ska ha roligt tillsammans är förstås det viktigaste. Men det är klart att drömmen om att få tävla SM finns.

5. Med kaninerna så är det nog när Tempe tog sin första pinne. Det var väldigt speciellt eftersom det var första pinnen också för mig. Debuten med Bella var också speciell.
Inom hästfronten så har jag bara tävlat en gång, vilket resulterade i en avramling, haha. 

6. Jag vill ha så många kaniner som jag hinner med, i nuläget skulle jag hinna med fler än dom vi har :)

7. Bogsele, har inte testat bröstsele.

8. Bella och Mollie bor tillsammans i en stor hemmabyggd bur, Tempe står mittemot i en köpt bur.

9. Hm, svårt.
Kaninen ska vara högrest, gärna obesläktad och ha en massa kapacitet och vilja. Men det viktigaste - den ska vara snäll och go´, en vän också utanför banan.

10. Inom häst så är det
Ponnysanning och Dressyrmupparna. Nu när TeamSL splittrats ser jag fram emot att läsa Sofia Gennes blogg.
Kaninbloggarna jag läser är
PajaritosHK, Svartkanin och Djurfoto.


Sara svarar:
1. Jag har haft Teddy i 1 och ett halvt år. Jag håller inte på med kaninhoppning.

2. Ridning helt klart :D

3. -

4. -

5. Eftersom jag inte tävlar i kaninhoppning skriver jag mitt bästa tävlingsminne med häst och det var när jag och Baloo gick felfritt på 40 cm clearound, han brukar vägra så ofta men inte då:)

6. 1

7. bogsele

8. Teddy bor ute och just nu på bron i en bur med 2 våningar.

9. Teddy :P

10. Jag läser mest http://dressyrmupparna.se , http://goldenhorses.blogg.se, http://ponnysanning.se och http://gennes.se





Emelie svarar:
- Jag har haft kaniner i ca:7 år nu, min Ludde gick bort för ca: 1 år sedan och i Mars-April fick jag veta att jag skulle få skaffa kaniner. Jag blev intresserad utav kaninhoppning när jag började rida Timon, eftersom att Emma också red med mig då. Så det är Emma som gjort så att jag har blivit intresserad utav kaninhoppning.

- Både och!

- Båda mina kaniner är klassade i Lätt både i Rak och Krok, Oddan har för tillfället 1 p i rak och ingen i krok och Frallan har inga pinnar.

- Att få hoppa SM och sedan att bli champion.

-Jaaa.... När vi debbade jag och Oddan och sedan när Frallan debbade i rak/krok i kroken gick hon på 1+1.

- Runt 3-4 kaniner skulle inte sitta helt fel, sedan när jag flyttar hem ifrån vill jag starta hoppuppfödning.

- Jag har inte prövat Bröstsele så just nu är det Bogsele jag tycker mest om, men det är inget jag kan döma ;)

- Mina kaniner bor förtillfället i en avdelad inomhusbur, men till våren skall de få flytta ut! Det var tänkt från början att det skulle vara två stycken honom men Oddi visade sig vara en kille.

- Oddan och Frallan är mina drömkaniner !

- Jag läser mest Saras, Linns, Johannas och Sofias och Joannas blogg ;)



Från Amanda:
Stockholm horse-show eller Göteborg Horse show?
Stor eller liten häst?
Ponny eller storhäst?
Vad vill ni med bloggen?
Varför började ni blogga?
Har ni kört häst någon gång?
Galopp eller trav?
vad har ni för kaniner?
Vad önskar ni er i julklapp?
har ni någon jultradition?
favoritgodis?
Favoritsnacks?
hur många paket har ni köpt?
Spotify eller Youtube?
Favoritlåt?
Hur ofta är ni i stallet?

Emma svarar:
1. Om jag fick välja vilket av evengemangen jag skulle åka på, skulle det bli Stockholm Horse Show.

2. Jag tycker att det är enklare att rida små hästar, så det får bli mitt svar.

3. Ponny, eftersom ponnyåren får man aldrig tillbaka. (Säger den som har en storhäst som medryttarhäst!)

4-5. Lämnar frågorna om bloggen så att vi tillsammans kan svara på dom.

6. Jag har bara kört enstaka gånger, någon gång tillsammans med Sara och Baloo. Men det verkar riktigt kul och skulle defenitivt vilja göra det igen!

7. Om du menar vilken gångart, så galopp. Menar du gren så trav.

8. Jag har en vädurskorsning och dvärgvädurar.

9. Nu är visserligen julen över, men jag önskade mig pengar, presentkort och en massa annat kul :)

8. Jag och Sara brukar åka pulka dagen före julafton, en mycket trevlig jultradition.

9. Mitt favoritgodis är Geisha!
10. Även här, godis - helst Geisha. Jag har blivit lite smått beroende, hehe.

11. Jag köpte några paket, räknade dom inte ;)

12. Spotify, Youtube brukar oftast inte ha lika bra kvalité på ljudet.

13. Mina favoritlåtar är:
True Colors - Amanda Fondell.
Walking in Memphis - Calle Kristiansson.

14. Jag är i stallet 3 dagar i veckan.



Sara svarar:
1. Stockholm horse show

2. Jag har svårt att rida för stora hästar eftersom det blir svårt att kunna rida ihop dom då, men det är samtidigt roligt att rida stora hästar :) Så jag skulle själv inte vilja ha en häst som är förstor.
3. Ponny :)

4. Ja vi vill väll bli så stora som möjligt.

5. För nått år sedan skaffade Emma en blogg och då ville jag också börja blogga så då skaffade jag också en blogg utan att veta så mycket om det. Sedan skaffade jag och Emma en blogg tillsammans fast vi fortsatte även blogga på våra egna så det blev inte så mycket med den bloggen. Men efter kanske 1 år? så bestämmde vi oss för att försöka tillsammans igen och sedan frågade vi om Emelie ville blogga med oss också :)

6. Jag har gått i travskola och jag tyckte att det var jätteroligt att köra, men jag fick inte fortsätta med att både rida på ridskola och gå på travskola så jag var tvungen att bestämma efter första kursen som var järnkursen och jag var så velig så det blev aldrig att jag riktigt bestämmde mig utan jag red på ridskolan medans jag funderade om jag skulle gå på en kurs till. Sedan brukade jag köra Baloo (min gammla medryttarhäst)

7. Om du menar gångart så galopp och annars trav tror jag eftersom jag aldrig har tittat så mycket på galopp :P

8. En lejonhuvad hane.

9. Jag önskade mig en racesafe säkerhetsväst, massa andra ridsaker och presentkort

10. Jag brukar åka pulka med Emma dan innan julafton :)

11. Jag gillar nästan allt godis frutom lakrits. Har ingen speciell favorit.

12. Godis:D

13. Oj jag vet inte riktig... ca 10 kanske. Fast sen hade mamma och papap köpt paket som jag gett till vissa också:)

14. Youtube

15.Hmm... har ingen speciell just nu.

16. Minst 3 dagar :)




Emelie svarar:

- Stockholm horse show tror jag ;)

- Stor häst, jag vet inte riktigt i vilket sammanhang du menar men en stor storhäst om ni förstår. Blir mycket roligare att rida och mer att hålla koll på!

- Storhäst eftersom att det blir mer att hålla koll på och mer att rida, sedan så är det ju ponny också eftersom att ponnyer oftast är busigare och sedan får man aldrig tillbaka ponnyåren.

- Jaa, antagligen bli så stora som möjligt.

- Jag bloggade på en annan blogg tidigare så Sara och Emma började med denna bloggen sedan hoppade jag in efter att de frågat om jag ville börja blogga med dem ;)

- Jag har kört häst på ridskolan lite granna.

- Om du menar gångart så galopp, men gren tror jag båda.

-Jag har två kaniner som heter Oddan och Frallan, Oddan är en blandis mellan dvv och hermelin kanin. 75% hermelin kanin och 25% dvv. Sedan är Frallan en renrasig dvv som är 50% rex, hennes föräldrar är utställningskaniner.

- I julklapp önsakde jag mig många hästsaker men allra mest en häst, fast den ingår alltid på klapplistan ;)

- Nä det tror jag inte.

- Oj, det är nog sura flaskor tror jag de heter, röd/rosa godisar som är jättegoda!!

- Jag vet inte riktigt, nötter är gott :D

- Det har jag ingen aning om! men kanske runt 20st?

- Youtube, där kan man ju kolla på film!

-


Från Ellen:
Hur blev ni intresserade av kaninhoppning? Hade aldrig hört talas om det innan jag började läsa er blogg xD


Emma svarar:
När jag fick kaninerna blev jag nyfiken på kaninhoppning och gjorde en del efterforskningar om sporten. I Juli 2010 åkte vi och kollade på en tävling i Härnösand och sedan dess har jag varit medlem i ÅKH.

Emelie svarar:
Ja, det började med Emma. Det var hon som gjorde mig intresserad utav kaninhoppning, sedan i Augusti 2011 blev jag medlem i ÅKH ;)


Från Tina:
Vad är det värsta och bästa som har hänt er? :D

Emma svarar:
Det värsta och bästa som hänt mig är travskolan. Tiden där tillsammans med ponnysarna var fantastisk, men det gör väldigt ont att inse att den tiden är förbi. Att den aldrig kommer tillbaka.


Sara svarar: Oj, svårt men svarar samma sak som Emma svarade.


Emelie svarar:Det bästa som har hänt mig kanin och ridmässit är nog Timon och Oddi och Fralls. Det värsta är nog att Timon skall säljas och att Ludde gick bort :(



Från Emma:
Klipper ni era hästar? Varför, om inte, varför inte?
Tävlar ni, vilka klasser? Och hur kom det sig att ni började tävla?

Emma svarar: Jag har ingen egen häst, men Tobbe har precis blivit av med pälsen. Jag vet inte riktigt vad jag föredrar, det beror på vad hästen används till.
Nej, jag tävlar inte. Jag har tävlat klubbhoppning (60cm) en gång, för några år sedan. Slutade med en avramling, har inte varit så taggad sedan dess. Jag ser inte det roliga i att tävla.
Däremot skulle det vara kul att ha en egen häst/en medryttarhäst med förutsättningar att kunna tävla.



Sara svarar:
Jag har ingen egen häst, men min medryttarhäst Baron är rakad. Jag tycker själv att om hästen tränas på vintern tycker jag att det är bra att raka dom.

Jag har tävlat på ridskolan några gånger och min min gammla medryttarhäst Baloo. Dock tävlade vi bara clearound eftersom han inte klarade av högre för tillfället och sedan blev jag för lång.



Svar Emelie: Nej, jag klipper inte Timon eftersom att han går lösdrift och är en hejjare på att göra sönder saker ;) Ja jag tävlar lite klubbhoppningar då och då, då är det mest L:D L:C ;) Jag har alltid tyckt att det har varit roligt.


Från Fanny:
kan ni lägga upp hoppbilder på kaninerna?

Vart bor ni? :D

Fotoryttarnas svarar: Vi bor i Sundsvall alla tre :) Och ja, vi kan och brukar lägga upp hoppbilder lite då och då på kaninerna.




Från Hanna:

This or that..

1. Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta (Om ni då plumsat elr töltat med en häst ngn gång!)
Ridhjälm/Skyddsväst
H-sele/Bogsele/Bröstsele



Emma svarar:

Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta
Ridhjälm/Skyddsväst
H-sele/Bogsele/Bröstsele

Sara svarar:
Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta
Ridhjälm/Skyddsväst (Tycker båda är viktiga men om man ska välja en så )
H-sele/Bogsele/Bröstsele



Emelie svarar:
Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta
Ridhjälm/Skyddsväst (Enligt mig är båda LIKA viktiga!)
H-sele/Bogsele/Bröstsele


2.VEM/VILKA av er har kaniner? :)

Fotoryttarnas svarar:
Vi har alla kaniner, Emma har 3, Emelie 2 och Sara 1.
Emmas kaniner är Tempe och Bella och Emelis kaniner är Oddan och Frallan och Saras kanin är Teddy! :)


Teddy på bron

Haha, jag älskar min röst ^^





/Emma

Psst! Sötaste filmen kommer upp imorgon klockan 12.00 ;)

Mhmmmm...

Ett täcke som jag riktigt gillar är fleecetäcket showmaster Swirls från Hööks!
Nu näre är på rea kostar det 189:-!!

Älskar färgerna och kombinationen mellan allting, ett täcke to die for!




Så himla snyggt!
/Eran Emelie

Önskeoutfit

Tänk om jag kunde dra på mig utrustningen nedan när jag skulle fara till stallet. Det skulle vara riktigt trevligt.

Men hjälmen har jag faktiskt och snart byxorna också. Då saknas bara stövlarna och jackan. Problemet är att allt är så himla dyrt, men om drygt 20 år kommer jag säkert att äga dom här sakerna. Då kan man köpa Tretorn för 30:-, eftersom andra saker kommer vara inne då.




Hjälm - Champion Grand Prix
Stövlar - Tretorn Advance
Jacka - Kingsland
Rixbyxor - John Whitaker
(Länkarna går till hemsidor som säljer varorna.)

/Emma

Baloo

Jag saknar Baloo supermycket just nu så det passar bra att återpublicera det här inlägget.

Jag tänkte skriva lite om min förra medryttarhäst Baloo. Han är en b-ponny korsning mellan shettis och welsh. Han är 116cm i mankhöjd.

Det var sommaren 2009 som Camilla frågade mig om jag vill bli medryttare på en b-ponny och det var ju såklart jag ville det. Mamma och pappa ville inte det från början men tillslut fick jag åka och titta på han:) Jag kunde inte provrida för han hade fång just då men han var nästan helt frisk.

En bild från när jag tittade på han för första gången.

Sedan i slutet av september var han helt frisk så då fick jag komma och provrida. Han hade då inte blivit riden på några månader så han var pigg då^^

En bild från provridningen

Sedan blev det bestämmt att jag skulle börja rida han. Till och börja med red jag han bara 1 dag i veckan på lördagar.

Från dom allra första gångerna jag red han gick det bra men efter ett tag blev han mega lat och ville knappt trava, så tillslut började jag ha med mig ett spö, men jag behövde inte använda det utan han blev genast piggare och jag behövde inte ha spö jämmt heller tillslut. Det tog ett tag innan det gick med galoppen för första gången började ha tok bocka och tillsut ramlade jag av för han slutade aldrig bocka.

När jag ramlade av.

Sen tillsut när Emelie följde så testade jag med att få galopp på han igen och  vi lyckades få han i galopp några steg. Men sedan när det blev vinter och var var själv gick det lätt som en plätt att få han i galopp. Det blev ju väldigt mycket att han sprang in i galoppen för han orkade inte fatta galopp. Men det var en underbar känsla när jag kunde galoppera på han för första gången.

Bilder från vintern 2009 och 2010




Tillslut började jag hoppa lite med han, först ville han inte änns hoppa
det här mini hindret men på andra försöket kom vi över det

Fast det var ju såklart roligare och hoppa när jag sprang brevid^^

April 2010

april 2010


Sedan började jag hopp träna mer och mer, fast han var väldigt feg när man satt uppe på han men sprang man brevid hoppade han vad som helst^^ Fast ibaldn gick det riktit bra :)



Men inte ibland ^^

Den 13:onde maj tävlade jag Baloo i 40 cm clear round. Det gick super så vi gick felfritt och fick en rosett


2 bilder från tävlingen
Sedan den 20 juni gjorde vi en till start i 50 cm clear round, men då hade jag inte kunnat hoppa fram nånting så där blev det 2 stopp.

en bild från den tävlingen

Sedan när när sommaren 2010 kom  började jag bli för lång Baloo, fast inte för tung. Fast det ville jag inte tänka på då utan jag ville ju ha en rolig sommar med Baloo :)

Bilder från sommaren 2010

Även då kunde han vara tjurig^^ Fast då hade jag vant mig^^





I oktober bestämmde jag mig för att sluta eftersom då blev jag alldeles för lång.



Jag och Baloo lyckades hoppa 70 cm ( med mig på ryggen) Vi jobbade oss fram och lyckades tillsut göra en ordentlig galoppfattning, reglera farten i galoppen, göra bra öppna, bra skänkelvikning och bra framdelsvändning.

<3



Saknar....




/Sara

Kaniner

Vi har fått önskingar om att skriva ett inlägg om våra kaniner
Emmas Kaniner:


Bella Notte (Bella)
är Emmas kanin. Hon är en svartbrokad dvärgvädur som föddes 30 Mars 2010. Hon bor tillsammans med sin syster Mollie.
Bella är en väldigt speciell och personlig individ som vill ha det på sitt eget vis. Hon är en pussgo´ krabat som uppskattar selpromenader.
Ett exempel på Bellas små egenheter är att hon bara hoppar när hon vill. Här hemma bjuds det ofta på snygga lopp, vilket sker då och då även på tävling. Men oftast så blir det några fel för mycket, vilket har resulterat i att Bella är ''pinnlös''. Vårat mål är att ta en pinne innan andra sidan i tävlingsboken är slut. (Vilket är ganska snart) Ett annat exempel är att försöka vara kvar i hagen så länge som möjligt - genom att låta matte försöka få tag på en. Detta resulterar oftast i att damen rymmer. Vilket leder till ännu mer utetid, hon är då bra smart ;)



Snöflingans Magnum Temptation (Tempe) är också Emmas kanin. Han är viltgrå och var familjens minsting. Men den titeln har han vuxit ifrån, nu har han blivit stor och maffig. Lite smårund kanske, men något lugnt vädurstemperament har han inte. Han är väldigt på hela tiden och klättrar i famnen och springer i selen.
Hoppningen har varit enkel för honom, men det är emellan problemen har varit. Han har haft svårt att fokusera och snuskat. Detta beteénde har tack och lov försvunnit nu, vilket också lett till att Tempe kunnat ta dom sista pinnarna upp till medelsvår. Båda dessa togs på dubbelnollade lopp och vinst.
Jag hoppas att han kommer att gå bättre i medelsvår. Vi vänder blad (vilket vi precis gjort i tävlingsboken) och hoppas på fina resultat.



Mollie Mus (Mollie) är Alvas kanin. Men eftersom Mollie bor hemma hos oss så får hon vara med på ett hörn. Ni har säkert sett henne i bloggen massvis, så det var inte mer än rätt att hon också fick sig en presentation.
Mollie är en trevlig kanin som utvecklats uppåt i hoppningen. Från att gå i samma mönster som Bella började hon att hoppa och springa. Dom tre pinnarna upp till medelsvår plockades fort, och exakt ett år efter hennes debut i miniklassen blev hon medelsvår i rak!
Hon har bara startat medelsvår någon gång, men det går riktigt bra. I krok har hon en pinne i lätt.

Emelies Kaniner:

Eros Odd Molly (Oddan)


Oddan är Emelies kanin. Han är en otter färgad Hermelin blandis som föddes den 16 Mars 2011. Han är en söt krabat som jag köpte som tjej men visade sig vara en liten pojke! Sikken liten rackare! Han skall kastreras i November så att han kan bo tillsammans med hans tjej kompis Frallan. Oddan tävlar både i rak och i krok. Hitills har han en pinne i rak men ingen i krok . När man tävlar med honom är man mycket springig och hoppar stort, bara han vill. I buren kan han vara ganska harig utav sig, han tycker inte om att bli buren men detta är något vi jobbar på.

 

Ljustadalens Precious Daisy (Frallan)


Frallisen är en Brun zobel brokad tjej som är uppfödd hos Ljustadalens kaningård. Hon är 50% rex och renrasi dvv. Hon tycker att det är mysigt att bli klappad på, så en klapp nu och då har hon inget emot! Hon föddes den 21 Mars och väntar just nu på att få en kompis till buren. Hon har ingen pinne i vare sig krok eller rak men hon har bra placeringar. Hon hoppar bäst i krok men rak kan också gå bra, bara hon vill! I hoppningnen springer hon på bra har dock en ovana att riva första hindret ibland. Hon hoppar luftigt och fint dock kan hennes öron vara ivägen ibland.


Saras kanin:

Jag ( Sara) håller inte på med kaninhoppning utan Teddy är en "sällskaps" kanin, men jag kan ändå skriva lite om han. Han är en lejonhuvad kanin och är en liten lurvboll. Han är världens snällaste, men på backen gillar han att busa. Han älskar mat och morötter är det bästa han vet. Han gillar även sand och snö och där brukar han rulla sig.


Allting har ett slut

Jag har slutat rida Tobbe.

Det känns faktiskt ganska bra. Jag trivdes med Tobbe, men han var inte min typ av häst. Men jag kommer sakna han ändå, vi har trots allt tillbringat ett halvår tillsammans.

















Emma & Tobbe








/Sara :)

Pärlan

Idag fotade jag på Emelie och Pärlan. Tyvärr så lyste inte solen just där hon red men det blev ändå väldigt bra bilder :D. Några bilder finns på min kamera och vissa på Emelies kamera. Jag ska be hon skicka dom bästa därifrån. Men bilderna som finns på min kamera kommer nog upp ikväll eller imorgon.

Jag är ju ensam på bloggen nu, men ska göra mitt bästa med uppdateringen fast dom har ju fixat lite tidsinställda iallafall.

/Sara

Hejdå!

Just nu sitter Emelie och Emma till Östersund och stannar där över helgen. Uppdateringen från oss kommer därför bara bestå av tidsinställda.

Hoppas ni får en trevlig helg så hörs vi när vi kommit hem igen :)


©Sara

/Emma och Emelie


Swarowski pannband

Jag tycker att Swarowski pannband är riktigt snygga, men för oss som inte har lust att lägga ned ca: 800kr på ett par sådana finns det ju kopior som tur är!

Det finns blandannat på Hööks och på Charlies.se.



Sedan vill jag passa på att hissa Fagers pannband med flagga! De är riktigt ruskigt snygga


Skulle lätt kunna ha ett sånt på Timon ;)

/Emelie

Grattis Tinne!


Bildkälla.

''Tinne Vilhelmson-Silfvén satte nytt svenskt rekord i championatspoäng i dressyr. Hon är svensk champion i dressyr 2011. Poängskörden blev hela 4741.
- Jag har bara ett championatstecken tidigare. Det är från 2009, kommenterade hon från Lövsta Syd i Wellington, Florida. 2010 vann Patrik Kittel championatet i dressyr.
I hoppning hade Rolf-Göran Bengtsson hela 5941.

 

Tinne har haft ett fantastiskt år, 2011. Nu laddar hon för säsongen 2012.
- Jag är inte bortskämd med att vinna championatet. Nu är det möjligt tack vare att jag har tre så fantastiska hästar i Grand Prix. Dessutom red jag ihop rätt mycket poäng här i USA förra vårvintern, förklarade hon fjolårets framgångar.
Tinne har hunnit landa i Florida. Under tiden är alla tre topphästarna i luften mellan Amsterdam och Wellington.
- Det är alltid nervöst. Men alla tre flyger bra och har gjort det förut. Dessutom flyger Sara Lord och Florian Darcourt med dem. Florian har stor rutin på att flyga med hästar sedan han jobbade hos Marcus Ehning, berättar Tinne.
14 dagar efter landningen är det tävlingsstart första gången i Florida. Sedan fortsätter det med både världscupdeltävlingar och WDM, World Dressage Master, för världens främsta dressyrekipage.
Först ut på tävlingsbanan blir troligen Favourit och Divertimento.
- Don Auriello har tävlat intensivt under hösten. Så han får träna ett tag istället och ta det lite lugnare, säger Tinne, som kan lägga grunden för en ny championtitel genom tävlingarna i Florida, USA.

Championat, dressyr, 2011:
1) Tinne Vilhelmson Silfvén, Djursholms Ridklubb, 4741 poäng, 2) Patrik Kittel, Tranås Ridklubb, Svenskar i Utlandet , 3713, 3) Rose Mathisen, Åstorpsortens Ryttarförening, 1023, 4) Ulla Håkanson, Strömsholms Ridsportförening , 875, 5) Cecilia Andrén Dorselius, Flyinge Hästsportklubb, 856 6) Charlotte Haid-Bondergaard , Insjöns Ridklubb, 694, 7) Einar Kristoffersen, Willands Ryttarförening, 656, 8) Mads Hendeliowitz, Sällskapet Segersta Sportryttare, 650, 9) Kristian von Krusenstierna, Ågesta Ridklubb, 527 10) Sofie Lexner, Sällskapet Segersta Sportryttare, 475.''

Källa.

/Emma


Solen lyser som lovat ;)

Solen lyser ute så nu kommer jag kunna bjuda på fina bilder sedan :D För min kamera är allra bäst när solen lyser. Behöver aldrig ställa in den då utan tar på "springgubben" som är för rörelse foton och använder auto på allting.



/Sara

Godisjakt med systeryster



Nu ska jag och Alva gå till konsum och köpa godis, gott gott.

Tänkte ta ut kaninerna på prommis när jag kommit tillbaka, kanske tar med kameran ut då ;)

/Emma

Fota imorgon

Imorgon ska jag fota på Emelie igen och det ska bli sol så nu kommer det nog fina bilder :D

Hade tänkt att redigera dom här bilderna men jag slänger upp dom ändå. Dom är från i onsdags när jag också fotade på Emelie.




Bilderna blev superdåliga men men :(

/Sara

Oppss...

I onsdags skulle jag försöka släppa ihop frallan och Oddan, men det slutade med att de satte i en avdelad bur igen.

Herregud vad de bråkade! Jag trodde att det skulle gå bra eftersom att de alltid suttit i en avdelad bur och alltid varit snälla och gosiga med varandra, men Frallan fick nog när Oddi villa ha små bebisar (Ja han är kastrerad)

Så hon började bita honom och de sprang typ runt och runt och runt, men snälla pappa fick isär dem som tur var, Frallan är så himla bitchig hela hon!

Någon som har någe bra tips till att släppa ihop kaniner igen?


Såhär söta kunde de vara innan vi förstod att Oddi var en pojke ♥

/Emelie

Nu ska det funka!

Nu hoppas jag att detta funkar, kommentera nedan om ni ser att denna bild har rundade hörn! ;)

/Emelie

Blingeli, bling, bling

Funderar starkt på att blinga till mina chaps, iden snodde jag från Tanneryttarna. Hihihi

Jag skulle vilja göra svenska flaggan eller något liknande, fatta fränt att rida runt med svenska flaggan på dojjerna?!

Sen vill jag blinga till hjälmen lite, fast det har jag funderat på väääldigt länge nu, får ta tag i mig och köpa mig lite stenar så jag kan påbörja min lilla tomte verkstad!



/Emelie

Ciaro 5 Januari

Idag fick jag snygg pållen Ciaro att rida, en stoooor storhäst. Lillbiffen ;)

Vi körde mest sitsövningar idag, det var dessa. Där det är grönt är det skritt och gult trav och rött galopp.


Ciaro, bilden är ifrån njurunda-rf.se





Denna övningen i galoppen är självklart rundare sidor, dock red jag innanför konorna då Ciaro fick för sig att köra lite galoppombyten ; )


Vi körde volt där det är oranga cirklar och det skädde i skritt och arbetstrav.
/Emelie

Sammetsschabrak



Tycker det är riktigt snyggt med sammetsschabrak, dom här kommer från JW och finns att köpa på Ponnyprakt för 545:-

/Emma

Ändrade planer

Blev aldrig att jag följde med Victoria idag, eftersom som hon skulle iväg och kunde inte rida då. Så jag ska följa med en annan dag istället.
Idag har jag inte gjort så mycket och ska inte göra så mycket, men jag ska försöka redigera lite bilder iallafall.
Sara

Dagens planer + Kistamässan

Idag ska jag vara med Lowisa och träffa hennes söta kaniner. Ska bli riktigt kul, hon har fått hem en ny sedan jag var där sist. En wienertecknad lurvig sak.

Det var först tänkt att jag och mamma skulle åka till Equeens och köpa ridbyxor idag, men det blev lite ont om tid så vi tar det en annan dag istället.

Jag blir så glad varje morgon när jag vaknar nu på lovet och vet att jag kan somna om. En väldigt skön och uppskattad känsla. Den ska jag ta tillvara på dom sista dagarna på lovet och njuta riktigt ordentligt.

Idag tills på söndag arrangeras Husdjursmässan i Kista (Stockholm, Kistamässan är en jättestor mässhall). Där kommer det att vara massvis med djur och åskådare. Anledningen till att jag tar upp det är för att det anordnas kaninhoppning i klasserna rak svår och rak elit.

Så ni som bor/har vägarna förbi Kista borde titta in där, tror ni kommer att få se mycket spännande.



/Emma



Fotat idag

Idag har jag jag varit med Emelie och följt med och fotat när hon red. Bilderna blev inte superbra direkt men ska redigera dom lite så kommer jag visa några här på bloggen.

Imorgon ska jag följa med Victoria till hennes häst som jag inte träffat än, så det ska bli roligt. Sen var det jättelänge sen jag träffade Victoria också.




/Sara


Teddy idag





















/Emma & Sara

Fråga till läsarna

Hej!

Ser ni att våra bilder är rundade?

Svara nedan i en kommentar eller på mejlen: [email protected], tack!





/Fotoryttarnas

Jeansridbyxor - Snyggt som attan!





/Emma

Bilder - från då till nu

Visst är det tur att man förändras. Jag har suttit och kikat igenom mina bilder från 2008 och jämfört dom med mina bilder i år. fotokunskaperna har ökat. Men sedan har jag också fått möjligheten att fota med systemkamera, vilket jag inte hade för 3 år sedan.

Sen är det ganska skönt att veta att jag kommer säkerligen att jämföra dom bilder jag tar nu med dom bilder jag tar om tre år, för både min bildsmak och min fotoerfarenhet kommer att förändras.

Vilket fall, här nedan ser ni bilder från en stor tävling våran ridskola arrangerar varje år. (Sara och jag har varit där varje år sedan 08 och fotat.)








Nedan ser ni bilderna från i år, Okej, 2011..
 









Jag tycker att det är oerhört svårt att välja ut bilder.

/Emma

Kalender 2012

Idag kom pappa hem med min färdiga kalender. Jätteroligt, jag är verkligen nöjd!

Dom två första bilderna är på den färdiga kalendern, och resten är innehållet. Börjar på Januari och visar i ordning.








Emelie och Timon på ängarna 3 december. En riktigt kall dag men väldigt rolig. Kommer aldrig att sluta förundras över hur Emelie och Ellen tänkte när dom valde kläder den morgonen.


Även den här bilden är fotad i december. Men den här gången är det Sara och Baron som får stå modeller, visst är dom snygga i den röda outfiten?


Eftersom både Mollie, Bella Alva och Sara fyller år i mars kändes det naturligt att välja en av dessa tre som månadsbild.
Bilden togs under en träning tillsammans med Vilma, Emelie, Sara, Alva och jag + kaniner, förstås.


Mini i påskägget är en bild som sprider vårkänslor, tack Stina för lånet av kanin och Sara för att du är så bra på att fota!


Julia tillsammans med fina Socker som tyvärr gått bort. Nu har Julia en ny kanin, Anton, en riktigt söt liten sak.
Bilden togs i samband med våran inofficiella tävling där vi hade riktigt många deltagare och härligt väder.


Emelie Nybergs kanin Soie fick stå för nästa bild. Emelie och Soie är ett fantastiskt team på banorna, det ska bli jättekul att se dom i svårklassen.
Bilden togs under ÅKH:s tävling i Juli.


Emelies kaniner ska förstås också vara med!
Frallans bild togs samma dag som Julia och Sockers bild, alltså under våran hemmatävling. Oddans bild fotograferades i samband med en hemmträning hos Emelie.


Min egen lilla Bells fick stå för Augusti, här tävlar hon i Hälsinge andra juni.


Tempe under en hemmaträning, söt och liten var han här.


Jag och Tobbe i somras, det är Sara som agerade fotograf. Blir så glad när jag ser bilderna och längtar som attan till sommaren.


Med ett uns avundsjuka kommer jag att kika på Ponderosaryttarna under november månad, det skulle vara härligt att rida i ett stall och få sådan samhörighet med dom som rider där. Dom verkar ha otroligt kul.


Saras söta lurvboll får stå för årets sista månad.

/Emma

Märkeshysterin inom ridsporten

''Det är lite intressant det där med klädkoden inom ridsporten. Man skulle ju lätt kunna luras tro att det där med kläder faktiskt inte är så viktigt när man håller på med hästar. Att det skulle vara prestationen eller upplevelsen med hästen som är var det viktiga, och att när man hela dagarna pysslar i stallet ensam, eller tillsammans med andra likasinnade, så kanske inte just kläderna vore hela världen?''
Havrepappa.

Att ridsporten är en snobbsport har jag sagt förut, men det skadar inte att säga igen. För det är så sant.

Min mamma tycker att det är helt obegripligt att jag vill köpa hästmärkeskläder, ''du ska ju bara ha dom i stallet''.
Men för mig spelar det faktiskt roll. Jag blir glad när jag drar på mig snygga kläder och åker iväg till stallet. Jag får en extra kick när jag laddar upp bilderna från passet på bloggen och hoppas på att någon ska kommentera mina kläder.

Att ridsporten är så modefixerad tror jag beror på att kvinnorna dominerar sporten, och vad är vi kvinnor kända för? Jo, att vi älskar att shoppa!

Det kostar att ha häst, det går inte att komma ifrån. Men jag tror att dom flesta ryttare hellre lägger 1000:- på nya schabrak till hästen och själva går runt i trasor. För vi älskar hästarna och lever för dom.

Det är väl klart att vi vill se snygga ut när vi umgås med dom vi älskar mest.



/Emma


In my ♥

/ Emelie

Min önskelista


/Emelie

Längtar till sommaren


(Bild Agnes Hansson)

Just nu sitter jag och längtar som attan efter varmare årstider. Jag vill kunna gå ut i linne utan att frysa, rida i klänning och fota på sommarvädret.

Men tyvärr så är det vinter och flera månader kvar tills sommaren, trist. Jag vill åka och tävla och känna att det är varmt ute. Jag vill rida utan att behöva frysa.

Men mest av allt vill jag ha sommarlov.

Mysig ridtur!

Idag har jag ridit Baron. Det var supermysigt. Solen sken och allt. Jag red iväg till ängarna och red upp på en stig i skogen och vände sedan tillbaka och följde en äng vägen bort och red iväg på en stig en bra bit och sedan vände jag tillbaka till ängarna och red där i först skritt och trav och sedan även lite galopp. Baron tyckte som vanligt att det var superroligt att galppera. När jag ridit en stund på ängen fortsatte jag och red på en liten väg ett tag och vände sedan tillbaka och red tillbaka till stallet.


Ikväll ska jag gå på bio och sedan sova över hos en kompis så uppdateringen kommer inte vara så bra.

/Sara



Hiss o Diss

Hiss för...
En grymt snygg hjälm och min favorit är just den röda, perfekt matchning till de röda jw byxorna!
Diss för...
HV polos hjälm, den är inte stilren enligt mig. Faller den dig i smaken?
/Emelie

Studs

Idag kommer jag och Ellen pallra oss ner till gräspaddocken för att jobba lite studs med pollarna.
Jag kommer antagligen försöka mig till ett hopp-pass per vecka frammåt nu.
/Emelie

Ponnyakuten 3

Jag såg precis första avsnittet av Ponnyakuten 3. Det är verkligen super att det finns hjälp att få för dom som inte själv kan lösa problemen.

Men vad jag funderat över är hur det går för alla dom som inte får hjälp. Deras problem kvarstår ändå och kunde dom inte lösa dom förut kommer dom knappast att kunna lösa dom nu heller.

Det är skrämmande att se hur galna vissa hästar är och hur lite kunskap vissa verkar ha. Flickan och mamman som hade hästen som inte kunde vara ensam i transporten kändes väldigt panikslagna.

Jaja, vi får hoppas att både dom som blir antagna till programet och dom som inte blir det löser sina problem.



/Emma




/Emma

Nathalie gästbloggar

Borde djuraffärer få sälja djur?

Idag skulle vi tycka det vore konstigt om djuraffärerna plötsligt började sälja hundar och katter. Om man vill ha hund eller katt så får man ta kontakt med en uppfödare eller omplaceringshem. Det systemet har fungerat bra i många år. Varför skulle det inte kunna fungera för alla djur?

I dagens samhälle behandlas bur djur som handelsvaror. De argument som används för att reptiler, fåglar, gnagare och kaniner ska få säljas i butiker kan användas på katter och hundar också. De flesta tycker att det är en självklarhet att katter och hundar inte får säljas i butik.

Maten är oftast fel på zoo, de ger för fet mat. Det finns butiker som bara ger sina gnagare gnagarblandning, vilket är lika onyttigt som att vi människor skulle äta chips och godis varje dag. Djuren på zoo har nästan alltid tillgång till saltsten, vilket man bara ska ge till honor som diar annars är det skadligt för njuren. Man kan även se att flera kaniner sitter tillsammans i en och samma bur, buren är alltid för liten. Man kan inte ha flera djur i en bur på 100x50x50 cm. Marsvin och kaniner ska man inte ha i samma bur, som de har. Då de har olika bakterier.

Det är mycket stressande för djuren att låta kunderna gå som de vill hos djuren och titta och föra oväsen. Det är även stressande för djuren att vistas i samma rum som fåglar, det är inte olagligt men olämpligt.

När man köper ett djur från en zoobutik får man aldrig veta vad man får för djur, hur den kommer att bli, om den är frisk. Man får heller aldrig veta om den har några defekter, eller dolda defekter. Därför ska man aldrig avla på ett zoodjur, man vet helt enkelt inte vad man kan få för ungar. Djuret är inte heller van vid beröring från människor, eftersom de som arbetar i butiken inte har tid att ägna sig åt djuret, det krävs mycket tid och tålamod för att göra ett djur tamt och få de att känna sig trygga bland människor.

Hamstrarna i butikerna skriker oftast för att de blir rädda när det kommer en stor hand och väcker dem, marsvinen gömmer sig, kaninerna stampar och råttorna springer runt och skriker innan någon kommer och lyfter upp dem i svansen. Det är inte ett bra beteende på ett djur och inte ett bra beteende att behandla djur.

Alla djur går igenom en stor process innan de kommer till själva butiken. Grossister, som det kallas köper affären djuren från. Det är en ”uppfödare” som massproducerar djuren för att snabbt kunna tjäna pengar. Grossisten struntar i vad djuret har för temperament när de avlar. Vilket gör att man kan få med sig ett aggressivt djur hem. Djuren tas förtidigt från mamman så att de säljer bättre, alla vill ju ha ett sådant ungt djur som möjligt. Kaniner till exempel brukar tas från mamman vid 4 veckors ålder, de får tidigast tas från mamman vid 6 veckor enligt lag men helst ska det vara 8 veckor.
Allt leder till att djuret i frågan blir osäker och ostabil i psyket, sedan om det är dåligt avlat på aggressiva föräldrar eller om det finns defekter med i bilden blir allt värre.

När det gått några månader märker ägaren av djuret av att den blivit aggressivt. Djuraffären tar inte tillbaka djuret så då slutar det med att det hamnar på blocket vilket leder till ännu en jobbig och påfrestande flytt för djuret.

Är uppfödare bättre än Zoobutiker?

En uppfödare har oftast det som en hobby då det sällan, men om man har tur går runt. En uppfödare fokuserar oftast på ett djur att föda upp och ett par speciella raser och färger.  Då slipper djuret den miljön som finns på zoobutiker, vistas bland massa andra djurraser och slipper stressen som uppkommer då flera olika människor kommer och besöker dem. Miljön hos en uppfödare är en hög prioritering.

Djuren hos uppfödaren får bra föda och utrymme Djuren får mer aktivering och motion, har hagar de får springa i om dagarna. I zoobutiker kommer djuren inte ut och de får sitta i buren tills djuret har blivit köpt.

Hos en uppfödare har man möjlighet att följa sitt blivande djur från dag 1 till det är redo att flytta, då vet man att det är van vid människokontakt och de vet oftast hela släktens historia och kan förklara varför de parade just de två föräldrarna. Man får även livslång rådgivning och de flesta vill hålla kontakten så de får veta hur djuret mår och hur det har blivit. Om man köper djur från zoo är det ingen som bryr sig om djuret från och med att de har lämnat byggnaden.

Uppfödare är mer erfarna personer och föder upp djur av kärlek och omsorg. De gör allt för djuret bästa, djurbutiker vill bara sälja och tjäna pengar.

De har även rätten att neka köpare, om de märker att personen som är intresserad är oerfaren/omogen för ett djur eller av någon annan anledning känner att hon/han inte vill sälja djuret till den personen. De är oftast mycket mer noggranna med att se vart deras djur tar vägen.

Det är väldigt höga krav på att de som jobbar på djurbutiken ska ha djurutbildning. Uppfödare kanske inte har någon utbildning men det har istället levt med djur hela livet. Flera års utbildning om djur verkar inte vara till någon nytta om man jämför hur djuren mår på zoo och jämförelse hos en uppfödare, som har ett djur som specialområde.

Idag förstår man att man inte kan ha små hundvalpar och kattungar i burar/hagar tillsammans med andra djur vid sidan om, det är stressande och de har otroligt bra hörsel. Förstår man det borde man även förstå att det gäller alla djur.

Sedan finns det alltid bra och dåliga uppfödare, det är sådant man får ta reda på. Samma sak gäller djuraffärer, det är oftast de större kedjorna som är värst. En egenuppstartad zoobutik är mer att rekommendera i sådana fall.

Jag har erfarenheter från både uppfödare och zoo butiker så för mig är valet ganska självklart.
Är det de för dig?


(Djurmagazinet, Karlstad. Bild Nathalie Månsen.)

Stort tack till Nathalie! 


Sorry...

Jag har verkligen bloggtorka nu. Jag kommer inte på nånting att skriva om :( Därför är inte uppdateringen högg från min sida just nu.

/Sara

Min egna kalender


En liten tjuvtitt på Februari-bilden, föreställande Sara och Baron i onsdags.

Varje år brukar jag få en kalender av min mormor. Men i år fick jag ingen, så pappa lät mig göra en egen!

Har suttit och jobbat med den större delen av kvällen, men nu är jag klar. Förhoppningsvis kommer den att vara klar för upphängning imorgon (bild kommer!). Riktigt kul att få se mina egna bilder.

Jag har försökt tänka ganska brett i mitt urval och fått med både kaniner och hästar. Mer än så tänker jag inte avslöja, det får ni se imorgon :)

/Emma

Diss



Usch och fy!

Vad tycker ni?

/Emma

Min önskelista

Jo jag fyller ju år om bara 10 ynka dagar, min önskelista består utav....
Sedan en massa mer saker blandannat dressyrspö och ridskor
/Emelie

Topp tre i jultävlingen

Nu har vi avslutat jultävlingen och utsett en topp 3. Ni kommer alla bli länkade, men bara vinnaren kommer att få skriva ett blogginlägg.

Stort grattis till Nathalie Månsen, du vann våran fototävling med ditt fina bidrag. Bilden utstrålar riktigt julkänsla och med tanke på jultemat var det givet att ge bilden en förstaplats.
Återigen, grattis!




Tvåa kom Joanna Nieznaj, med bilden på  hennes varmblod Nicke.  Stort grattis!



Trea blev Linnea Nordberg med bilden på sin kaninhane Elwis. Grattis!




Tack till alla som bidrog i tävlingen, och ni som inte vann den här gången - bättre lycka nästa gång!

/Fotoryttarnas


Pia träningen!

Jag har ju gömt att skriva om Pia träningen!

Det gick verkligen super bra! Axion sökte sig verkligen ner på bettet och bar verkligen upp sig med bakbenen, vi travhoppade en del coh hon berättade och förklarade hur viktig blicken och sitsen var.

Sedan hoppade vi en bana med lite så kluriga vögar, vi jobbade en hel del med lättsits i galoppen och sedan att balansera upp hästen innan vi hoppar.
Tyvärr kunde ingen följa med och filma för de handlade födelsegadspresenter åt mig (hihihiii)



Men det gick verkligen jättebra och sedan har man ju en super ponny som är jätteduktig på att hoppa!

/Emelie

Gott nytt år!

Hoppas ni får ett superår, vi ska anstränga oss för att se till att just du fortfarande kommer att tycka det är roligt att klicka in här under 2012.

Ni får gärna hjälpa oss med det, skriv nedan i en kommentar eller mejla oss ([email protected]) om vad vi kan göra för att förbättra bloggen. Fler bilder, inlägg, åsiktsinlägg? Det är ni som bestämmer!


-

Ajdå

Såg det här på ponnysanning.
Spola fram till 51,25..
/Sara

Timon 31 Jan

Idag släpade vi fram ett hinder i paddocken och tog lite små skutt.

Först lade vi ner en sockerbit och hoppade över den, fokuserade mest på att få honom att lyssna till mina hjälper och inte rusa iväg innan jag ber honom att galoppera exempelvis.

Men det gick bra, en pigg och hoppglad ponny var det idag iallafall, ska se om det kommer någon liten klubbhoppning framöver också :)

Um, inte så mycket att säga om dagen egentligen, en pigg och glad ponny som lyssnade bra på skänkeln var vad jag hade idag! Det var roligt, vi hoppade la en 70 cm ungefär på slutet.

/Emelie

Mitt första möte med kaninhoppningen

Första gången jag såg kaninhoppning var på Gatufesten (Sundsvall) 2009 tillsammans med Sara. Det var Ångermanlands kaninhoppare som var där och höll uppvisning. Tänk att jag några år senare själv skulle hålla på med kaninhoppning.
Det kan hända att det var just där, på gatufesten som jag blev nyfiken på kaninhoppning. Tyvärr var jag inte så bra på att fota då..










/Emma

Emma frågar och funderar:Varför älskar vi djur?



Att jag älskar djur har det aldrig varit någon diskussion om. Men varför älskar vi djuren? Varför går vi mot strömmen och försvarar den lägre rankade arten - djuren.

Min anledning är kort men stark. Jag gör det för att djuren ser det människorna missar. Djuren ser ens innersta tankar och vi delar med oss till dom. Dom ser oss som människan innanför våra ansikten. Det gör dom unika.

Därför kommer jag alltid att stå upp och skydda och försvara djuren.

/Emma

Dom såkallade ''ponnyföräldrarna''

Visst är det meningen att det ska vara kul att tävla? Att anledningen är att utmana sig själv tillsammans med sin häst och för att träffa vänner.

Tyvärr så är det inte allas verklighet. Inom ridsporten (och många andra sporter) utsätts ungdomar för stor press. Oftast för att föräldrarna vill att barnen ska få göra det dem inte fick göra.  Självklart ska man stötta sina barn, men det ska inte gå över styr. Hur mycket man än vill att sitt barn ska lyckas och göra karriär så måste det vara på dennes villkor. Det viktigaste är trots allt att det är roligt, annars kommer karriärdrömmen krascha ändå. Har barnet aldrig fått uppleva gemenskapen och hur kul det är att tävla kommer dom att lämna ridsporten så fort dom får chansen.

Det kan inte vara nyttigt att sitta på en häst värd flera hundra tusen kronor. Vem som helst skulle känna press på sig då. Att ens föräldrar lagt ner så mycket pengar på en, men i själva verket vet denne inte hur den ska lyckas. För att göra karriär inom ridsporten är inte dennes dröm, det är föräldrarnas.

Visst idrottar vi för att ha roligt och lära känna nya vänner? Om man vill tävla så ska det vara ens eget val och ingen annans. Dessutom räcker det gott och väl med clear round, man ska inte tävla högre än man själv vill.

Men känner både föräldrar och barn samma sak – vi ska tillsammans kämpa för att nå toppen inom ridsporten, ja då önskar jag er lycka till!

/Emma


Den tredje hästen (Miohippus)

Vi har nu kommit fram till Miohippus, som utvecklades för drygt 30 miljon år sedan.  Djuret var gräsätare precis som dagens hästar och fötterna hade utvecklats. Mio var tretåig med jämnstora tår.

Mankhöjden var 60 cm eller högre, som höjden på ett Lätt D-hinder för C-ponnys. Djurets tidigare krökta rygg hade nästan helt försvunnit.

Urhästarna började mer och mer bli som dom djur vi idag älskar.






/Emma

Ridskolehästarnas liv

Nu kör vi igång en ny sorts tävling som går ut på att alla Fotoryttare skriver sina åsikter om ett gemensamt ämne. Åsikterna publiceras i samma inlägg, men vi kommer inte att signera inläggen. Det är nu vi kommer fram till tävlingen, ni ska gissa vem som skrivit vilket inlägg. För vissa kommer det att bli enklare än andra, men för dom som hängt med ett tag borde det inte vara så svårt att veta vem som skrivit vad.

Svara antingen i en kommentar nedan eller på mejlen ([email protected]). 
Förra tävlingen hittar ni här.

Exempel:

''1: Anna

2: Mia

3: Klara''

(Jag har valt att byta ut namnen så att det inte ska bli allt för enkelt.)

Pris:
Den som gissat rätt först kommer att få välja ett nytt ämne till nästa tävling och få en länk. 

Lycka till!

Temat är: Ridskolehästarnas liv. Tema valt av Fanny.

En ridskolehästs liv kan ju inte vara allt för lätt... De går dag ut och dag in, lektion efter lektion efter lektion. Ibland sitter det en nybörjare som skumpar och tar hjälp utav spöet istället för skänklarna, sedan kanske en ryttare som drar och drar i hästens mun? Men detta varierar på ridskola till ridskola. Många utav hästarna på min ridskola är sura och griniga i boxen just för att de inte trivs på våran ridskola, sådana hästar tycker jag borde få säljas till ett annat hem...
/En hemlig fotoryttare


Att vara ridskolehäst är inte alltid så enkelt. Flera hundra människor som går in och ut till en dag in och dag ut. Olika ryttare som rider på olika sätt och kräver olika saker.Dom flesta hästarna måste dessutom stå i spilta vilket jag tycker är fel, dom borde få ha en box.
Sedan varierar det jättemycket beronde på ridskola, vissa har det faktiskt ganska bra och då är dom mycket gladare. När hästarna visar att dom inte trivs så borde man sälja dom och köpa in dom som trivs. Vissa hästar kan trivas i flera år men tillslut visar dom att nu har jag gjort mitt och vill bort.
/En hemlig fotoryttare

Det är svårt att ha en bestämd åsikt kring ridskolehästar. Vissa hästar som står på ridskolor har ett rent ut sagt förjävligt liv med alldeles för mycket jobb. Men sen finns det självklart ridskolorna där hästarna har det toppen. För ridskolor behövs för att kunna lära ut våran sport. Om ridskolorna skulle förbjudas pågrund av djurskyddskäl skulle ridsporten bli en väldigt begränsad sport. Utan ridskolorna blir ridningen totalstämplad som en snobbsport där bara dom rika kan delta.

Ibland kan jag tycka synd om ridskolehästarna eftersom dom får möta så många olika ryttare. Dom små nybörjarna som skumpar runt på ryggen, dom äldre ryttarna med hårda händer som sågar hästen i form och dom ryttare som försöker rida med mjuka hjälper men inte når ända fram. Det är självklart att ridskolehästarna blir ganska okänsliga för hjälper efter att ha mött så olika ridstilar. Men jag tror ändå att ridskolorna måste leva kvar för att våran sport ska kunna leva.
/En hemlig Fotoryttare


Fräsigt! ;)

/Emelie

Dagens fråga:Varför började du med djur?



/Emma

Tävlingsresultat

Jag tänkte först be om ursäkt för min kassa uppdatering idag. Jag har varken haft tid eller lust att blogga, tyvärr. Imorgon tar jag nya tag och kan förhoppningsvis publicera något intressant och lärorikt.


I lördags klev jag upp klockan sex för att hinna förbereda allting. Drygt tjugo över åtta mötte vi upp Agnes och hennes mamma och sen åkte jag med henne till Iggesund. Efter en felkörning var vi framme, lite efter tio..

Dagens första lätt kördes tidigt, andra klassen ut. Jag hade bara Mollie med mig och jag hade inga större förväntningar. Och det gick ungefär som jag trodde, hela 7 fel lyckades vi få.
Jag trivs inte alls ihop med Mollie, jag för henne dåligt. Dessutom tycker Mollie att det är mycket roligare med medelsvår så allt var emot oss.
Oftast när inte Alva kan tävla brukar Mathilda (en jätteduktig tjej från klubben) tävla henne, men hon åkte inte till Iggesund. Det är hon som har tagit sista pinnen till medelsvår med Mollie och tävlade henne nu senast i medelklassen.

Efter det dröjde det en lång tid innan det var dags för nästa kanin för min del. Jag satt tid i miniklassen, 14 startande och över en timme tog det. Men det är väldigt roligt att se dom duktiga nybörjarna, speciellt dom med små lurviga kaniner.

Jag passade på att sitta tidtagare i andra svårklassen också eftersom Agnes dömde. Jag tycker det är ganska roligt att sitta och ta tid, det är inte så ansträngande och man får sitta ner.

Nästa kanin ut var då Tempe. Jag är ganska nöjd med han, även fast jag tycker det är lite surt med dom hinder han river. Oftast är det bara tönthinder som han defenitivt kan hoppa.
I grundomgången gick han på 3 fel, ett rättuppstående blandannat. Ganska lång tid, han trasslade in tassen vilket gjorde att det tog lite extra tid.
I finalen blev dett 2 fel, lite besviken faktiskt. Han rev raken (en variant, med korsade bommar), frågan är om han halkar eller inte, jag har lite svårt att avgöra det. Men han totalkrashade både det och nästa hinder som var ett kombinerat hinder. Inte så svårt men såg lite spännande ut. En fjärdeplats slutade han på (av tio startande.)

Sen var det dags för Mollie igen, jag försökte tagga till henne lite på framhoppningen, men det gick väl sisådär. Fem fel blev det för oss, varav vissa var förarmissar. Jag har väldigt svårt att kunna läsa av hennes signaler och veta när hon kommer att krypa genom hindet och när hon kommer att hoppa. Jag ska inte tacka ja nästa gång Alva ber mig tävla med Mollie iallafall.

En riktigt trevlig dag var det iallafall, jag fick pris för bästa funktionär ;-)


Mathilda och Mollie i Oktober.

/Emma

Bus

Rätt så kassa men härliga bilder från nått år sedan.
/Sara

Bilder som ska framkallas

+ massa fler, Fick sån där lapp hem på på posten när man får 100 bilder gratis. Nägra av bilderna ska upp på väggen. Knäpper kort på hur det blev när bilderna kommit och jag köpt ramar.

Dagens fråga:När har du nästa tävling inplanerad?



/Emma

Hööks vårkatalog

Igår fick jag hem Hööks nya katalog. Väldigt fina bilder och dessutom snygga produkter. Jag visar upp ett litet urval.


679:-
Jackan hittar du här.


549:-
Täcket hittar du här.


199:-
Tröjan hittar du här.

Hööks har dessutom fraktfritt fram till 22 Februari.

/Emma

Tävlingsdax



Godmorgon! Är ni redan vakna eller sover ni några timmar till? Det lär märkas på vilken tid ni kommer att läsa det här. Jag är vaken och pigg iallafall och redo för tävling. Ganska redo iallafall, jag har lite packning att göra klar först.

Jag är en sådan som skjuter upp allt till sista sekunden. När jag precis börjat tävla packade jag tävlingsväskan och fixade burarna en vecka i förväg, men nuförtiden så brukar jag göra det på morgonen. Men eftersom jag tycker det är väldigt mysigt att kliva upp tidigt på morgonen så gör det absolut ingenting på mig. Känslan av att vara nästan ensam på Facebook. Härligt!

Fixar du allt i sista sekund eller har du lite framförhållning?

/Emma

Bilder på mig och Lukas från förra veckan

Nu kommer ett par bilder på mig och Lukas, vi ser riktigt stiliga ut xD

Mer bilder kommer och även filmer. Bilderna är fotade av Emma
/Sara



Dagens fråga:Har du fått Hööks-katalogen?


Bild: Sara

/Emma

Hoppning med Lukas

Idag hoppade jag Lukas och det gick superbra!:D På uppvärmningen så travade vi över bommar, kunna hålla kvar galoppen på 10 m voltar m.m. Sedan när vi började hoppa så började vi med trav hoppning vi hoppade då 2 gånger. Jag kände att jag hade bra kontroll ch vi kom i en jämn trav. Sedan så skulle vi komma i galopp och även det gick bra. Efter det skulle vi komma på en bana med lite svårare svängar, dock inte jättesvåra, fast den hade bara 2 hinder men den var ändå ganska lång. Första rundan gick bra dock var det nästan ingen som förstod vart vi skulle svänga och då fick jag vara först, jag var lite osäker på vägarna men det gick bra. Nästa runda som vi körde vara likadan fast åt andra hållet gick superbra, han hoppade så fint och det kändes jättebra:D
Nästa gång är det hästbyte :( Men jag hoppas att vi får välja och då tänker jag välja Lukas, hehe...
/Sara

Vet du vad du utsätter hästens rygg för?

Återpublicerat pga fortsatt intresse kring detta.

''Kanske är det en stilla nåd för hästen att blodet som pressar ur hans vävnader endast orsakar smärta de första tio till femton minuterna av en ridtur, därefter har ryggen domnat.''                                                                                                         

Mary Wanless.

''Den så kallade ''Natural Horsemanship''-filosofin kretsar runt att lära sig hästens språk. Det målet kan aldrig uppnås när det börjar och slutar med en felaktig premiss; att en häst tycker om att ridas.''

Stormy May.

''Min häst är min vän inte min slav. ''

Varför vill vi rida på en häst?




I artikeln ''Sanningen om hästens rygg'' avslöjar Stormy May vad vi egentligen utsätter våra hästar för när vi väljer att sitta upp på dom.

Artikeln är otroligt läsvärd och ger dig en rejäl tankeställare, som får dig att börja fundera på varför du egentligen rider.

Läs artikeln här.

Stormy Mays hemsida.


Stormy May har gjort en film också, The Path of the horse.

/Emma genom Fotoryttarnas.


Dagens fråga: Vilken gren är din favorit inom ridningen?



/Emma

Hoppning på Andreas


(Det är inte jag som rider på Andreas på bilden)

Idag stod det ''Travhoppning med bommar'' på schemat, men vårat ridpass bestod av lite mer.

Vi gjorde i huvudsak bara en övning som gick ut på att vi skulle vända upp vid A och trava över bommar för att sedan antingen rida ut mot F eller K. Där stod ett hinder som vi också skulle ta i trav med galopp efteråt.

Jag är ganska nöjd faktiskt, det kändes helt okej.



Ett litet exempel på dagens pass, anledningen till att det finns två vägar utritade är för att vi tog olika vägar, en bra övning för att få hästen uppmärksam.

/Emma

En morgon i Sundsvall

Godmorgon.

Imorse stod temperaturen på -19 grader, riktigt härligt! I vanliga fall så går jag, Sara och en kompis till skolan, men idag fick vi faktiskt skjuts av min pappa. Men igår gick vi som vanligt, -20 var det då.

Efter skolan promenerar jag direkt upp till ridskolan. Jag är alltid näst först upp dit, Bruno är först. Han kommer redan vid tre, då har jag inte ens hunnit sluta skolan.

Det är ganska mysigt att vara där uppe, det blir extra lyxigt om vi får välja hästar. Jag uppskattar onsdagseftermiddagarna i stallet.

Vi hörs ikväll!


©Alva

/Emma


Debattprogram ang Jerringpriset



Spola fram till 23:00.

/Emma

Neediiee


Innan ridlägret på Delsbo ska jag ta och köpa mig ett par vita eller svarta ridbyxor som jag borderar mitt namn på, fatta coolt! :D

Det finns ett par här för 398:- helskodda dessutom! Dock kostar brodyren 80+ vilket är lite synd, men så mycket för ett par ridbyxor är det ju inte.

/Emelie

Delsbo

Igår kväll anmälde jag mig till årets ridläger, Delsbo rid och körklubb.

I år dissade jag faktiskt Riiby och alla söta islänningar där... Hade tänkt länge på om jag skulle gå på Delsbo eller inte men jag ville inte svika de andra gänget som skulle gå på Riiby detta år också.

Men efter att jag visat Sara och Emma Delsbos sida så bestämde vi oss för att gå på Delsbo istället.

Just på Delsbo kan man välja mellan en massa ridläger, jag och alla de andra valde fälttävlan just eftersom att man får göra allt och för att jag aldrig "hoppat" fälttävlans hinder just på det sättet, ser fram emot det super mycket!


En superfin bild på Julia Olsson och Mr Bean, Julia ska även med på detta läger i år!
/Emelie

...

Jag har ju haft en hel del med min väst på sistone. Det har blivit hål i västen så att de "Rutorna" kan lossna.

Nu har vi åkt tillbaka med den många gånger men de kan inte ta emot västen för de skulle skicka den till Holland för reklamation.

Nu i lördags kan vi lämna tillbaka den men vi får ine någon ny väst tillbaka?

Idag smsade affären mamma och sade att västen var lagad så hon åkte ju in för att hämta den. Då har de lämnat västen till en sömmerska och bytt ut dragkedjan?

Så de hade bytt helt fel sak... Nu fick jag iallafall en ny väst som ersättning (Dock en dyrare från Jackson) men oturligt nog var västen för liten då de inte jämfört med min andra väst som jag hade innan. Så just nu får jag helt enkelt rida i min gamla väst som tyvärr är wayyy to small!



Så jag rekommenderar inte en väst från märket Horka, min gick sönder efter ungefär 4 veckor...

/Emelie

Vill ha...

Kingsland
Skulle vilja ha någon av dessa tröjor från kingsland, dock vill jag inte betala så mycket...
/Sara

Dagens fråga:Varför läser du våran blogg?


Emelie och Timon för ''länge, länge sedan'' ;)

/Emma

Jäkla skit-rea

Igår så tog jag och Sara bussen till Hööks efter skolan. Där skyltade dom om ''75% rea'' och ''Rea på reapriset''. Men det var väldigt utplockat, det ända som fanns kvar var en liten rundhängare med några saker. Där fanns blandannat några ridbyxor, (mest i konstiga storlekar) ett par chaps och några jackor. Lite trist.
Tröjorna vi kom för att köpa fanns inte längre på rea, så det blev inga inköp för oss.

Jag testade både ett par ridbyxor och ett par chaps, men byxorna var drygt 10 storlekar för stora och chapsen var visst i storlek Large. Vi hade ingen större tur alltså, trist nog.



/Emma

Minns ni?

För några dagar sedan satt jag och skrev ner lite tankar om att jag nog inte skulle fara till Iggesund och tävla.. Men självklart vart jag supersugen medans jag satt och skrev, så det blir tävling iallafall.

Jag hade tur och får åka med Agnes, så då gick det enkelt att övertala mamma och pappa. Det ska bli riktigt kul, vilka kaniner som följer med får ni höra längre fram i veckan .. :)




/Emma


Dagens fråga:Varför började du med ridning/kaninhoppning?


Den andra hästen (Mesohippus)

Nu har vi kommit vidare i historien, närmare bestämt drygt 35-40 miljoner år sedan. Där Mesohippus utvecklades efter sin föregångare Eohippus.  Den var 45 cm hög och hade rund rygg. Kamouflagefläckarna hade börjat blekna och foten hade utvecklats till tretåare och blivit av med den fjärde tån. Detta skedde pågrund av ändrade markunderlag, eftersom underlaget blev fastare så behövdes inte extratån.
Början till framtänder uppstod, där tänderna var uppbyggda för att kunna slita av blad och växter.


Djuret bosatte sig på öppnare landskap och övergav djungeln.


Källa: Bonniers stora Hästlexikon.
/Emma

Hööks



Idag efter skolan far vi ut till Hööks. Dom har 75% rabatt just nu så jag hoppas att det inte är alltför utplockat (vilket det lär vara..).

Vad jag köper får ni se ikväll ;)

/Emma

Tävlar!

Nu hoppas jag på min tur som tyvärr aldrig finns ;)

/Emelie

Jag & Blondie












Sara gav mig lite bilder och i samma veva slank det med några bilder från när jag red Blondie. Vilken tidpunkt det här var är oklart dock, men jag hade min gamla ridhjälm iallafall.

/Emma

Failbilder @ Tian #2






(Snygg sits)













/Emma

Dagens planer

Om lite mindre än en timme tar jag och Sara bussen ut till Emelie för att ha en såkallad ''bloggfixar-dag''. Förhoppningen är att bloggen ska flyttas under dagen, så vi kommer få fullt upp. Är det något speciellt ni vill ha på bloggen så är det bara att lämna en kommentar nedan.
Vi ska ta gruppbild på oss tre också ;)

Vad ska ni göra idag?









/Emma


Grattis!

Idag fyller Emmas pappa år.

Först tänkte jag passa på att önska far min grattis på 40-årsdagen. Tack för att du ställer upp och skjutsar mig, det är inte alltid så kul att få se gräsplättar.

Hoppas du får ett bra avslut på din födelsedag, jag älskar dig.

Sen hälsar Fotoryttarna grattis till våran ''bloggsupporter'' som hjälper till med bloggen. Stort tack för det!

Grattis Patrik!




Failbilder @ Tian #1












(Snygga skänklar)







/Emma

Schabrak

Istället för ett par John Whitaker ridbyxor som var wayyy to big köpte jag ett schabrak åt lillpollen istället! ;)

/Emelie

Olika hagtyper







Jag har försökt att få fram den ultimata hagen ända sen jag for till Biltema och inhandlade kompostgaller förra året. Hon i kassan frågade vad jag skulle ha så många paket kompostgaller till, det är nog inte varje dag en 13-åring kommer in och handlar kompostgaller.

I vilket fall så har jag inte lyckats få fram något riktigt bra än. Jag skulle vilja ha en hage med någon form av skydd från rovdjur uppifrån, men jag har inte kommit på något bra alternativ än så länge. Under några månader i somras testade jag på att göra en stor hage och ha kompostgaller över, det funkade ganska bra. Men när snön kom rasade hagen iprincip igen och gallren var väldigt nära att gå sönder.

Igår satte jag upp två hagar, för att maximera utevistelsen för kaninerna. Min tanke var att ha presening över, men den idén fick jag stryka. Det var sjukt fult och såg väldigt slarvigt ut.

Nu har jag inga fler idéer, men ni kanske har något förslag?

/Emma


Tolka

Idag ska jag sedan iväg och tolka med några vänner. Det är inte första gången jag ska tolka men första gången den här vintern.

När man ska tolka bakom en häst måste man tänka på säkerheten och gärna ha hjälm och en lång lina så att man inte riskerar att få en spark m.m. Man ska ha en lugn häst som kanske är in körd eller åtminstonde tömkörd och är van att dra nånting som låter. Märker man att hästen reagerar på nått ljud så kan man låta hästen nosa på föremålet och vänja den vid det innan man ställer sig på skidorna eller sätter sig i pulkan.
Vanligaste är att man tolkar med skidor men jag tror att vi kommer åka pulka eller madrass idag.
Astra, hästen som vi kommer tolka med:) Kameran hänger med idag så bilder kommer nog upp ikväll eller imorgon.
/Sara

Grattis till Fanny!

Grattis till Fanny som var den första som lyckades lista ut dom rätta svaren, som ska vara:

1. Sara

2. Emelie

3. Emma





/Emma genom Fotoryttarna


Kaninbus



Igår satte jag upp hagen igen, vilket var riktigt uppskattat av kaninerna.

/Emma

Ut och jogga

Som ryttare och kaninhoppare är det en höjdare att ha bra kondition. Därför har jag och Sara bestämt oss för att springa varje lördagsmorgon. Hejja, hejja ;)

Vi hörs igen när vi kommit tillbaka.



En liten bild från när jag var medryttare på Aeiti. Har lite failbilder därifrån som kommer att komma ut i helgen.

/Emma

Shopping

Imorgon ska jag fara in till Equeens och Hööks en snabbis.

Ska ta och klämma och känna på den nya kollektionen hööks har fått fram, sedan på Equeens ska jag ta och köpa ett par John Whitaker byxor, färgen röd!

Jag lägger ut bilder på det imorgon!
/emelie

Nytt ridhus!

Nu så kommer Njurunda ryttarförening att bygga ett nytt ridhus! Ska bli sjukt skönt att få ett större och bättre ridhus!

Det ridhuset vi har nu är litet, och just när man rider storhäst så blir det ännu mindre!

I det nya ridhuset kommer en mycket större läktare att få plats även ett inbyggt caféteria. Ridhuset kommer även att vara ljud och värme isolerat, plus för det!



Sedan att vi kommer att få behålla både paddocken och det "gamla" ridhuset är ju ett ännu större plus bara det!

/Emelie

Mer bilder :)


Dagens fråga: Hur länge får era hästar/kaniner vara ute per dag?



/Emma

Bloggtorka

Jag har bloggtorka just nu så det kommer nog bara komma upp lite fler bilder från förra veckan om jag inte kommer på nått roligt att skriva om.
/Sara

Sara snurrar och smörjer träns








Kaninernas status


(En riktigt snygg bild på Mollie)

Kaninerna mår bra och sitter just nu och väntar på morgonmaten. Ikväll ska jag sätta upp deras hage igen, tidigare i vinter höll taket på att gå sönder under snömassorna, men nu ska dom få komma ut igen. Det känns mer behändigt än att gå ut med dom i sele, eftersom jag inte har möjlighet att tillbringa dom timmarna ute som dom behöver få.

Annars händer inget speciellt på kaninfronten, hade lite planer på att fara till Hälsinge och tävla nästa helg, men tror jag får stryka det. Dom hade ganska dåliga klasser sett ur mitt perspektiv eftersom det största hoppet hänger på Tempe. Det är visserligen inte superlångt dit (10 mil drygt) men jag tror ändå jag stannar hemma.

/Emma

Frans är söt







/Emma

Woopsii

Har inte bloggat på ett tag som ni märkt, men nu kör jag lite olika inlägg om hästarna och sådär.


Tisdag 17 Jan
Då red jag Timon, jag lade fokusen på traven. Han har problem med formen ganska ofta men det gick super, han gick i mestadels en fin form och jag red babacka så jag kom åt honom bättre då också. Sedan skulle jag bara för att pröva lägga ett galoppombyte på honom, gick förvånandsvärt bra! Han fick till ett fint och rent galoppombyte, dock har han svårt för vänstergalopp till högergalopp.

Men om man sumerar ridturen gick det förvånandsvärt bra, super lyckad ridtur!


Sedan igår (Onsdags) kunde jag inte rida då det var halt som attans, det hade fått fört sig att regna *SUCK*





Sedan idag gick det super! Jag red Valli på ridskolan, hon var verkligen jättetrevlig idag, väldigt lätt att jobba med. Hon gick förvånanvärt bra i både traven och skritten, vi jobbade mest på volterna genom att ställa och minska/öka volten. Hon fick bara ett liiitet hoppskutt för sig idag, eller ja vad man nu ska kalla det! ;)

Men galoppen gick helt okej dock kunde jag ha haft liiite mer krut i henne, hon orkar ju fortfarande inte bära upp sig helt efter hältan just nu. Näste vecka är det hoppning.
Jag fick även min assistentjacka idag! och på Torsdag får jag nog mitt skåp tror jag, lägger upp bild imorgon hur jackan ser ut *Dock inget märkvärdigt*
/Emelie

Presentation av ridskolehästarna - Emma & Sara



Förvänd galopp

Idag på ridningen så hade jag Lukas. Vi körde mest på galopparbete idag och det var förvänd galopp som fokusen låg på och det gick bra. Det blev inte så mycket tänka på formen idag utan att hålla igång.

Innan galoppen körde vi skänkelvikning fast ställd åt andra hållet, ehmm kan inte direkt säga att det var min grej men jag försökte så gott jag kunde, och i traven fick vi faktist till det. Han var fin i traven MEN Emma var på toa största delen av traven haha^^

Juste glömde säga att vi red barbacka :D Bilder och filmer kommer!
/Sara

Ridningen igår



Hade Ante, det kändes inte alls bra. Alldeles för ostadig skänkel, usch. Vi gjorde en övning med volter och galoppbommar, där blev han övertaggad och stack, men i dom andra galopperna kändes han fin.


Följer med Sara till stallet idag, så vi hörs ikväll.


/Emma

Emma tävlar och hoppas på tur




Jag tävlar om en KL-mössa/pannband hos Team Labom här, gör det du också!

Barfota eller skor! (Tävling)

AVSLUTAD! Grattis till Fanny som var först med att lista ut dom korrekta svaren.

Nu kör vi igång en ny sorts tävling som går ut på att alla Fotoryttare skriver sina åsikter om ett gemensamt ämne. Åsikterna publiceras i samma inlägg, men vi kommer inte att signera inläggen. Det är nu vi kommer fram till tävlingen, ni ska gissa vem som skrivit vilket inlägg. För vissa kommer det att bli enklare än andra, men för dom som hängt med ett tag borde det inte vara så svårt att veta vem som skrivit vad.

Svara antingen i en kommentar nedan eller på mejlen ([email protected]).
Förra tävlingen hittar ni här.

Exempel:

''1: Anna

2: Mia

3: Klara''

(Jag har valt att byta ut namnen så att det inte ska bli allt för enkelt.)

Pris:
Den som gissat rätt först kommer att få välja ett nytt ämne till nästa tävling och få en länk.

Lycka till!

Temat är: Barfota eller skor. Tema valt av Ellen.

Barfota eller inet, jaaa.... Jag själv tycker att hästen ska gå barfota, men det är ju beroende på hur hästen rids såklart! En ridskolehäst eller tävlingshäst borde enligt mig ha skor då sanden kan nöta på hästens sulor. Hästar som anses som skogsmullehästar tycker jag ska få ha rätt att inte ha skor, vissa hästar har ju faktiskt lättare att få fäste utan dens skor!
/Hemlig fotoryttare!


Jag tycker inte att någonting är rätt eller fel när det gäller att man ska sko hästen eller inte. Klarar hästen av att gå barfota är det bra. Men vissa hästar blir lätt ömfotade och då måste man sko dom. Vissa väljer att bara sko hästarna fram också. Nästan alla våra hästar på ridskolan har bara skor fram.
Man måste helt enkelt anpassa sig till hästen
/En hemlig fotoryttare



Barfota VS skor är ett väldigt omdiskuterat ämne inom häst-och bloggvärlden. Lika många som förespråkar skor gillar barfota, så det finns ingen balans i det hela. Det bästa är nog att se till sina egna och hästens behov och välja efter det.

En ''anonym'' häst får vara mitt första exempel. Han klarade knappt av att gå till och från hagen och stod bara stilla under utevistelsen.

Däremot när det var isfritt på marken funkade han super barfota, så för han skulle det funka bra med barfota under sommarhalvåret och skor + broddar på vintern.

Vi kör ett annat exempel, en promenadhäst som går på lösdrift i en hage med bra underlag. I det här fallet skulle jag låta hästen gå barfota om den trivdes med det. Sen finns det alltid hästar som passar bättre med det ena eller andra alternativet, så var uppmärksam på hästens signaler.

En tävlingshäst som rids aktivt skulle jag köra skor på året runt. Dels för att hovarna mår bättre och för att undvika halkolyckor. Både sommar och vinter kan det bli halt, vilket gör att många tävlingsryttare broddar hästarna med s.k ’’gräsbroddar’’ vid tävling på gräs.

Om du tänker efter kommer du att kunna fatta ett bra beslut för dig och din häst.
/En hemlig Fotoryttare.


Hur man bygger den säkra hagen

Jag tänkte dela med mig av mina åsikter om hur en säker hage ska se ut.

Först och främst ska den stå på ett säkert och lugnt ställe, gärna med träd som ger skugga. Ett vindskydd är också att föredra.
Hagen ska också vara säker för fåglar, ett nät ovantill är bra då. Absolut helst ska man ha ett tillräckligt starkt nät så att inte katter kan komma igenom, men ett nät tycker jag är viktigt.
Botten är också bra, för alla kaniner kan gräva. Ett nät med stora hål så att kaninen kan äta gräs är optimalt.
Vill du bygga ett bygge som ska hålla i många år och som du vill satsa ordentligt på kan det vara en bra idé att lägga nätet under jorden.
Min hage kommer att se ut ungefär så här när den är klar:
24 kompostgaller, jordgubbsnät över, ett nät med maskor längst kanterna eller över hela, velar lite där. Sen kommer hagen förstås att innehålla stenar, träd, vindskydd och annat miljöinspirerande :)
Den här hagen kommer dom bara att gå i när vi är hemma, annars bor dom i en betesbur som är kattsäker.
Hur T får det, det visar sig med tiden.

Hur ser din perfekta hage ut?


Ungefärliga kostnader för hagen: 24 k-galler = 534:- (1 pack á 89:- på Biltema.)
Nät?
Bottennät?
//Emma


Den bettlösa varianten

Återpublicerat. Tycker att fler läsare ska ta del av den här texten.

Jag har frågat Emelie Nyberg om hon ville skriva en text om varför hon förespråkar bettlöst, och jag ber er alla att nu läsa igenom texten. För den är riktigt, riktigt bra.

Jag ska nu berätta lite om bett, vad jag tycker om bett och hur ett bett fungerar i hästens mun :)
 
Som exempel tar jag ett vanligt 2-delat bett, ett av de mildaste och vanligaste betten. När man kortar tygeln och rider md stöd på handen så drar man i bettet, och då åkr det upp i gommen i hästens mun och gör nt. Hästen försöker att undkomma smärtan genom att gapa. Men då stänger vi ihop munnen med hjälp av en massa remmar. Hästen kan inte få bort smärtan men gör sitt bästa genom att nu lägga över tungan, men nu smärtar det på tungan istället. När människan upptäcker det så använder vi ett tungband eller ett särskilt bett som hindrar hästen från att lägga över tungan.
 
Jag tycker det är helt fel att ha metall i hästens mun. Det är så mycket prat om hur ridsporten utvecklas till det bättre. Men hur mycket ridsporten än moderniseras så har vi fortfarande kvar samma gamla utrustning som vi använde för flera tusen år sedan. Vi litar fortfarande på att detta är det bästa även om det inte gjordes ordentliga undersökningar av utbildade veterinärer på den tiden så står vi fast vid att ett bett inte kan skada hästen.
 
Mängder av vetenskapliga undersökningar har gjorts och gång på gång har det bevisats att ett bett orsakar en mängd olika problem hos hästen både fysiskt och psykiskt. Hästar får problem med andningen, problem med beteendestörningar, tänderna spricker och ömmar, och för att inte börja tala om alla sår, svullnader och skav som uppstår av betten. Ska hästen behöva lida varenda gång man rider? Varöfr inte bara rida på lösa tyglar om man måste ha bett?
 
Samtidigt som detta sker så utvecklar en liten del av alla hästfolk bettlösa alternativ. Man söker efter nya möjligheter att kunna rida hästen utan bett på ett sätt som inte gör att hästen skadas på något vis. Även om denna grupp ökar så är resten av hästvärlden emot allt detta, det verkar det som i alla fall.
 
Den största anledningen till att så många rider med bett är att det är det man lär sig från början och på de flesta stora tävlingar är bett obligatoriskt. För att kunna sätta igång en revolution i hästvärlden måste alltså dessa ändras. På ridskolor ska man kunna rida bettlöst allt mer, eleverna ska få mer kunskap om de bettlösa huvudlagen. Tävlingsreglerna måste ändras, det ska inte vara så strikt vad gäller huvudlag. Tänker man verkligen på hästens allra bästa när man tvingar alla ryttare att rida med kandar?
 
Hästar är underbara, intelligenta och unika varelser, de ska behandlas med respekt och lyhördhet. För många av oss betyder hästen mycket, vi gör allt för att den ska må bra.
Det är tusen gånger vanligare än vi tror att hästar har sår, skav eller svullnader i munnen. Men syns det inte så märker vi ju inte av det om det inte skulle vara så att det droppade blod från hästens mun. Vi ser gång på gång hur bett skadar hästen, men ändå fortsätter vi att plåga hästen. Varför?
 
Vad är det som ger oss rätten att tvinga in metall i munnen på hästen? För det är ju det vi gör, vi tvingar in det i hästens mun, öppnar den inte munnen så trycker vi på tandköttet tills hästen låter sätta in bettet i munnen. Hästar protesterar, genom att bita ihop tänderna så hårt de kan, de håller huvudena så högt det kan, och vad gör vi människor? Jo, vi ignorerar hästens protest, det blir aldrig så att vi kanske funderar på varför hästen gör så. Istället slutar det med att vi hämtar hjälp antingen av fler människor eller vid vissa fall av en pall så att vi blir längre och når bättre om hästen skulle höja sitt huvud.
 
Vi människor anser oss alltid vara jordens mest intelligenta varelser. Vi ser oss som världens ledare. Vi uppfinner nya, moderna saker varje dag. Vi anser själva att vi är den smartaste och mest utvecklade varelsen på jorden, hur kommer det sig då att vi inte förstår?



© Emelie Nyberg, Ezmiez.

Tack!

Viktigt.

Jag tänkte bara meddela er att det kommer ske en del förändringar på bloggen inom dom närmsta dagarna. Bloggen kommer flyttas och det är inte säkert att ni kommer att komma fram till oss om ni skriver in ''Fotoryttarnas.blogg.se'' längre, så försök skrota den adressen och använda ''Fotoryttarnas.se''.


Nyfikna? Det kommer att bli superbra när allt är klart :)

/Fotoryttarnas.

Jag skäms över Sverige



Ingen har väl missat att Rolf-Göran Bengtsson van Jerringpriset igår, något han var väl förtjänt. Det som irriterar mig är att vuxna människor faktiskt kritiserar han och hela ridsporten öppet.
Hade det varit en simmare eller en skidåkare som vunnit hade det bara hörts jubelrop. Men trots att vi kommit så långt i vårat samhälle år 2012 så kan människor fortfarande inte acceptera att ridningen är en sport. Det är kränkande att det finns folk som ser ner på oss som rider. Vi håller på med en sport precis som alla andra och en ryttare förtjänar priset minst lika mycket som någon annan.

Det är något allvarligt fel i vårat samhälle när vi inte kan glädjas med en annan människa bara för att det är en ryttare.

 


/Emma

Tolka

På lördag ska jag, Emelie, Emelie och Frida tolka på Astra som är ena Emelies häst :P. Har tidigare tolkat 2 gånger på Astra och tror att det var förra vintern. Jag ska nog ta med min kamera eller ha Emelies så att jag kan visa bilder sedan.
På morgonen på lördag ska jag och Emma vara duktiga, vi ska ut och springa. Det ska vi göra varje lördag morgon nu. Fast nästan ingen tror att vi kommer klara det men det kommer vi :D
Jag och Frans på ridskolan
/Sara

Slutat..

Jag har glömt att berätta att jag har slutat rida Baron. Det funkade inte för mig att åka så långt längre, det känns tråkigt eftersom jag gillade han och trivdes bra i stallet men men :/
Får se hur det blir med hästarna nu, vill iallafall vara i stallet mer än en dag:P
/Sara

Mer bilder

/Sara

Grattis Roffe!


Bildkälla.


Den första hästen (Hyrachoterium)

Långt innan hästarna började se ut som idag, för ca 60 miljoner år sen närmare bestämt började artens utveckling. Den hästen hette Eohippus (''mullvadsdjur'').

Under detta inlägg kommer djuret gå under namnet ''Eo''.

Eos storlek var som en hunds, men en mankhöjd på 25-35 cm. Den hade fyra tår och inte hovar som nutidens hästar. Allt efter som hästarna har utvecklats har tårna försvunnit och den sista tån utvecklats till en hov. Det som inte behövs för överlevnad försvinner. Undra hur länge vi kommer ha kvar alla tio tår?
Fynd efter Eo har hittats på Norra halvklotet, framförallt i Nordamerika.

Dessa djur var inte gräsätare, deras tänder var inte starka nog för det. Deras föda bestod av frukter och blad.

Eohippus betyder ''morgonrodnadens häst''.




/Emma

Bilder från i lördags










Lyckades på nått sätt få tillbaka saken där man kan ladda upp bilder, skickligt gjort xD. Det här var några bilder från igår men har massor fler att ladda. Några fler kommer nog senare.

/Sara

Kuuuuuuuuuul

Kul att när jag ska ladda upp bilderna finns inte saken som man trycker på för att ladda upp bilderna:P Nån annan som har det problemet? /Sara

Phuu

Nu har jag äntligen fått fysik uppsatsen klar och passade även på att göra klart svenska redovisningen så nu känner jag mig "fri" ett tag iallafall ^^ Snart tänkte jag ladda in bilderna från i lördags så dom kommer upp ikväll:D /Sara

Sjuk...

Usch, sitter hemma och är sjuk, inte alls roligt. Jag ska försöka uppdatera er hyfsat iallafall, har gjort iordning några tidsinställda som kommer komma upp iallafall.

Hoppas ni mår bra idag :)


Filmer från gårdagen







/Emma

Ny-gammal artikelserie

Förut hade vi en artikelserie som kallades ''Hästens utveckling'', som jag skrev. Nu har jag bestämt mig för att börja igen med detta.
Varje måndag klockan 20.00 kommer ett inlägg ut. Först ska ni få bekanta er med dom olika typerna av hästar som varit föregångare till dagens häst.



/Emma

Vad är sadeltvång?

Återpublicerat.

Ja, vad är egentligen sadeltvång och vad kan man göra åt det?
 
Sadeltvång kallas det när hästen inte tycker om/känner obehag när den sadlas eller vid uppsittning. Detta kan bero på många faktorer, sadeln kan sitta fel och klämma, eller kanske hästen har blivit skrämd vid samband med sadling?
  Sadeltvång är självklart något man vill få bot med, så kolla igenom utrustningen och se, sitter allting rätt? Om du inte är säker på att utrustningen sitter bra kanske det är bäst att ta hjälp av en expert. Det kan också bero på dig. Du kanske inte är van vid att sadla din häst? Bäst att börja på en ridskola eller be någon hjälpa dig, sadling är väldigt viktigt att kunna. Säkerhet och kunskap i stallet är viktigt, både för din, andras och hästens säkerhet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sadeltv%C3%A5ng


Jag för några år sedan på en f.d ridskolehäst, Cilla.

/Emma

Dagens fråga: Barfota eller skor?




Resultat

Gårdagen var väldigt rolig med hyfsat resultat. Tempe gick på 4+0 i första medelsvåren, hans första nolla i medeln, jättekul.
I andra medeln gick han på 2+0, det första hindret han rev var SKHRF:hindret, som han stannade och snusknosade vid för att sedan hoppa rakt igenom. Gjorde en korrigering vid det hindret i finalen och då hoppade han fint över det. Det andra hindret var ett litet plutthinder bestående av ett lågt rättuppstående + fyren, båda väldigt låga. Men där fick han med sig en bom i framkant, trist nog.
Han kom tvåa i båda klasserna, i andra omgången avgjordes det på tiden.

Bella gick på 5+5 i första, hon var inte speciellt taggad. I andra så gick hon på ca 6+7.

Inte heller Mollie gick så bra, men jag är iallafall nöjd med Tempes insats :)

Filmer kommer upp under dagen, så håll utkik!


/Emma


Inte alltid man är med hos Ponnysanning ;)

Man blev ju lite små glad när man såg att självaste Fotoryttarnas.se är med på Ponnysanning


Kram Fotoryttarnas!

Skolarbeten

Jag har en massa skolarbeten som ska vara klar tills imorgon så jag har inte kunnat eller kommer kunna blogga något mer idag.
/Sara

Bilder från igår 14/1















































/Emma

Kaninerna startar 15/1

Godmorgon!
Imorse klev jag och Alva upp vid sextiden, så vi har redan varit vakna i drygt 1,5 timme. Jag är väldigt taggad inför dagen, hoppas bara att kaninerna känner detsamma.

Tempe kommer att vara först ut av mina, han kommer att starta krok medelsvår x2. Bella kommer att starta krok lätt**** x2 och Alva och Mollie startar i samma klass. Alva hoppas på pinnar med Mollie, så att hon klassar upp sig till medelsvår även i krokig bana.

Mina förhoppningar:

Bella, oj. Jag hoppas verkligen att hon kommer att vara taggad och glad och visa att hon verkligen kan. Hon är ganska ojämn och brukar väldigt ofta riva halva banan. Men ibland så taggar hon till och nollar grundomgången, bara för att gå på för många fel i finalen, tyvärr.
Men vi ska göra vårat bästa, vem vet, den här gången kanske det går vägen.

Tempe har varit lite osäker i medelsvåren även om största problemet ligger hos mig iochmed att jag fört han riktigt kasst dom senaste tävlingarna. Men han klarar hindren egentligen och nu när han vant sig vid innelokaler skulle det vara riktigt kul med en pinne eller två :D

Jag kommer ta med digitalkameran för att kunna bjuda er på filmer från dagen.




/Emma

Dagen i text

Dagen har varit lång och bestått av mycket häst, men ack så skoj.

Väckarklockan ringde 07.00 hemma hos mig, jag och Sara var ganska trötta då. Men vi släpade oss upp och hann återpublicera ett inlägg innan vi var tvungna att skynda oss till Konsum. På Konsum var det folktomt, förutom oss två var det bara Saras ridlärare som var där. Hon måste ha funderat över vad vi gjorde där..

Vid niotiden hämtade Ellen upp oss på Konsum så att vi kunde fara till stallet. Ute på Ponderosa såg vi att solen var på väg, vilket gjorde oss ännu mer peppade inför dagen.
Ellen började rida Rick, en liten bebis som bara blivit riden några gånger. Stentuff måste jag säga, och väldigt charmerande.

Precis när vi kommit tillbaka till stallet dök Julia upp. Vi passade på att fota hästar i hagen medans Julia plockade in Tian.

Nu var det dags för fotopass två, där var modellerna Ellen med Siba och Julia med Aeiti (Tian). Dom red på en äng, där en otrevlig med väldigt komisk överraskning väntade på mig.. (Mer kommer i ett annat inlägg!)
När dom nästan ridit klart hade vi ''telefonkonferens'' med Emelie via mobilhögtalare eftersom hon anlänt till stallet. Vi beslutade oss för att gå tillbaka för lunch och därefter tolka.

Det blev Agai som fick äran att vara ''tolkhäst'', med Ellen som ryttare och Julia på skidor. Emelie red Timon. Också den här gången blev det på en äng vi befann oss, men inte samma äng. Det gick ganska bra, måste berömma Julia för hennes balans även om Agai tyckte det var lite småläskigt i början.
Tyvärr slutade turen med att ett par idioter till skidåkare skrämde skiten ur hästarna vilket gjorde att Julia blev påsprungen av Agai. Allt gick tur nog väl, men det hade lika väl kunnat gå väldigt illa. Usch..

Ett smakprov från dagen, resten kommer upp imorgon.


Ellen och Rick.

/Emma

Stretcha din häst

Det är både roligt och nyttigt att stretcha hästen. Jag har själv gjort det på Tian och jag såg det som en positiv upplevelse både för mig och han.

Stretcha är bra för hästen, men man ska inte stretcha en kall häst. Efter ridpass eller massage går det däremot bra att stretcha hästen, eftersom den blivit varm.
  Om du stretchar hästen får du en rörligare häst som oftast inte blir lika stel, du kan också lära dig hur din häst rör sig och bli medveten om ev. fel.

  Kom ihåg att alla hästar inte klarar av stretching eftersom dom är för gamla, har dålig kondition eller hälsa.

Stretcha inte en häst som har feber, är under 6 månader, är överrörlig, har dålig balans, inflammation i led/muskel/sena m.m.

Källa: http://westernridning.ifokus.se/articles/4d714408b9cb46223905a056-stretching

Lycka till!


//Emma

Fotodag på Ponderosa



Imorgon kliver Emma och Sara upp tidigt för att tillbringa en dag i stallet tillsammans med Emelie, Ellen, Julia och Julia. Tydligen så ska dom blandannat tolka.
Vi hoppas på bättre bilder än dom två förra gånger vi besökt ''Ponderosa-gänget'', väderprognosen ger oss hopp iallafall.

/Fotoryttarnas

Lukas

Igår red jag Lukas. Det gick kanon. Han gick i form i skritt, traven och galoppen. Han kunde gå hur den ibland när jag tappade drivningen.

Vi flyttade skänkelvikning över diagonalen i både skritt och trav. På slutet höll han formen i skänkelvikningarna i traven.

/Sara:)

Valli 12 Januari

Igår vart det Valli istället för Ciaro då Valli ska börja galoppera igen efter hälta.

Vi jobbade på Ruter Ess och det gick super duper, hon sökte sig verkligen nedåt och var supermysig att rida! Vi körde lite skänkelvikningar och att ställa de åt vänster och höger i både trav och skritt.

Hon gick i fast form i skritten och traven och delvis i galoppen, hon orkar ju inte bära upp sig helt nu eftersom att hon har haft hälta ;)

Hon fick lite små spratt i galoppen och blev lite övertaggad och gjorde lite knashopp då och då, men ingen större big deal!


/Emelie

Utmanar ödet - Fredag den trettonde



/Emma

Saknar verkligen hästarna

Det känns supertrist att bara åka till stallet en gång i veckan numera. Jag saknar Tobbe och jag saknar verkligen friheten med att kunna bestämma själv hur passet ska läggas upp. Mest av allt saknar jag att kunna gosa hur mycket som helst.

Jag hade en medryttarhäst på G, men det blev inget av det. Jag hoppas verkligen att jag snart hittar något, det är väldigt tråkigt nu.

Jag förstod inte hur mycket hästarna verkligen betydde för mig förut, men nu gör jag det. Jag förstår inte hur folk kan gå runt utan att ha någon som helst kontakt med hästar.

Jag älskar hästar.


Saknar att ha en polle att ta hand om..

/Emma

Min helg



/Emma

Vi finns på följande platser

Fotoryttarnas finns på Facebook, Bloglovin, VideoFy, och Ifokus.



En blixtsnabb uppdatering + bilder

Jag ska alldeles strax börja plugga, har en massa läxor tills imorgon. Men tänkte att ni skulle få veta att ikväll kommer det upp en fortsättning på mitt förra inlägg, ''Till alla bloggare #1''.

Vi hörs då!

















Ramlade in i en mapp full av mysiga bilder från förra året på Bella. Ska ta ut kaninerna och fota dom i snön längre fram när det förhoppningsvis kommit lite mer snö.
Sara agerade fotograf.

/Emma

Andreas - igen!

Idag var jag i princip först i stallet och hade turen att få välja häst. Det blev efter en stunds övervägande (att välja häst är ett viktigt beslut ;) ) Ante som drog det längsta strået.
Trivs väldigt bra med han, så jag är glad att jag får möjligheten att rida han nästan varje lektion.

Dagens lektion gick bra. Vi jobbade med skänkelvikningar och öppna. Har svårt att få till skänkelvikningarna, men i det högra varvet gick det helt okej idag. I det vänstra var han ovillig att flytta på bakbenen.
Ofta när jag gör skänkelvikningar blir hästen för böjd i nacken. Försöker verkligen att jobba så att det felet inte ska smyga sin in.

Tycker att mina skänklar börjat glappa nu på sistonde. Speciellt i lättridningen följer dom med och far. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det, eftersom jag inte vill klämma fast låren i sadeln heller. Men jag försöker att resa mig upp så lite som möjligt och ha ett stadigt tramp i stigbyglarna.

Jag misstänker att mitt ena ben är längre än mitt andra, vilket gör att jag lätt kommer snett i sadeln och faller inåt. Då blir hela min sits i obalans och skänklarna far bakåt. Ett bra tramp i stigbyglarna är också svårt i det läget.

/Emma

Förhoppningsvis...

... Förhoppningsvis så står jag snart som ägare till dessa!
/Emelie

Gårdagens ritt

Tog mig en snabbis ut till Timon igår. Vi körde lite barbacka dressyr. Om jag ska vara helt ärlig gick det verkligen jättebra

Vi red lite på ängarna och hästen var allmänt överpigg, trippade på som bara den. Jag jobbade mestadels på volten och försökte ha honom högerställd så att han såsmåningsom kunde lyfta upp ryggen lite.

Efter att jag värmt upp honom lite i skritten började jag ställa lite mer krav på honom, det gick la sådär. Han slängde upp med huvudet och var allmänt trilsken. Dock efter en stund så krökte han på nacken och lyfte under bakbenen liiite granna.

I traven gick det ganska bra faktiskt, han gick okej i form men jag valde att inte jobba honom jättemycket i traven utan mestadels i skritten.

Galoppen valde jag att bara rulla på i hans tempo!

/Emelie

Vilken kamera använder ni?



/Emma

Födelsedag!

Det här fick jag utav mami och papi idag, en bild med hästsaker och en med vanliga saker.

  

Microfibersvamp
Remmar till mina sporrar, med bling på!
Tröja från CRW , gråblå
Väst från CRW
Fotvärmare som man kan ha i skorna när man rider
Ridskor

Dock ska vi läma tillbaka ridstövlarna då de var wayyy too big i vaden!



Väska
•Kläder (Linnen,jeans,t-shirt osv)
•Bandå
•Bok
•Konstlera
•Body butter från The body shop (Papaya limited edition)
•Ringa och halsband
•Presentkort på Carlings (300:- )

Det fick jag i födeledags present, nöjd flicka!
/Emelie

Till alla bloggare #1

Varje dag skrivs det mängder med inlägg som handlar om allt möjligt. Författarna och bloggägarna kan ha allt från 0 till flera hundratusen läsare, men en sak har vi gemensamt – det vi skriver påverkar andra. Vi har ett ansvar, oavsett vi vill det eller inte. Våra läsare påverkas av det dom läser, dom tar efter och ser upp till oss bloggare. När man väljer att starta en blogg så har man också gjort ett val om att dela med sig om sitt liv på internet. För det som skrivs på internet finns kvar för alltid.

Vi påverkas av allt vi läser. Om tio hästbloggar rekommenderar ett par nya stövlar kommer vi också omedvetet att börja sukta efter dessa. Men om tio hästbloggar ’’ total-dissar’’ dom nya, snygga byxorna i garderoben är det ofta inte lika roligt att dra på sig dom längre.  Det är självklart att vi måste försöka se förbi allt sådant och ha egna åsikter. Men år 2012 i den digitala världen utsätts vi hela tiden för nya uttryck och får se nya saker. Det blir svårt att själv kunna avgöra vad som är ens egen stil, speciellt som ung när man ofta inte själv vet vem man är.

Självklart ska bloggare få uttrycka sina åsikter, det gör vi också. Men det vi gör när vi ’’dissar eller hissar’’ är att reklamera varor till våra läsare. Oftast har vi ingen aning om hur produkterna egentligen är, utan har bara sett en bild. Men läsare som ser upp till dom bloggar dom läser kanske lägger ut hundratals kronor på en sak vi bara sett på bild. Något vi tyckte var snyggt, men förmodligen aldrig kommer att köpa.

Vi blir förebilder, oavsett om vi vill det eller inte. Tänk på det nästa gång du publicerar ett inlägg.



/Emma


Kalas

Idag har jag varit på kalas hel eftermiddagen efter skolan eftersom mamma tackade ja till ett kalas och pappa ett annat. Så jag är ätit mycket onyttigt idag hehe:P

/Sara

Tisdagmorgon

Godmorgon.

Bjussar på en trevlig låt nu på morgonkvisten, vi höres ikväll :)




/Emma

Grattis till Ellen!

Våran tävling är nu avgjord, vann gjorde Ellen Sjögren med dom helt korrekta svaren som ska vara:

1. Emelie

2. Emma

3. Sara


Stort grattis, du får välja nästa tema som vi ska skriva om!



/Fotoryttarnas

Morgondagen!

Imorgon fyller jag ju år som de flesta kanske vet om, jag kommer att ta en snabbis ut till Timon imorgon sedan fotar jag alla fina presenter jag fått ;)



Det blir ingen super uppdateringeng imorgon men jag hoppas att ni nöjer er med detta!
/Emelie

Smakprov



Mer bilder kommer ikväll eller imorgon:)

/Sara

Nya ridbyxor





Kommer från JW och kostade 799:-

/Emma

Skola igen

Idag började skolan igen då. Lika tråkigt som vanligt :P Men när man väl är på skolan känns det som att man inte har haft nått lov utan att man varit på skolan i evigheter.

Just nu sitter jag och försöker fixa klart fysik uppsatsen som vi fick ungefär en vecka innan jullovet. Men det är svårt eftersom jag inte kan det vi ska skriva om. Men men jag har kommit ganska långt nu iallafall.

/Sara

Tävling (Åsiktsinlägg om sporrar)

AVSLUTAD! Grattis till Ellen som var först med att klura ut vem som skrivit inläggen.

Nu kör vi igång en ny sorts tävling som går ut på att alla Fotoryttare skriver sina åsikter om ett gemensamt ämne. Åsikterna publiceras i samma inlägg, men vi kommer inte att signera inläggen. Det är nu vi kommer fram till tävlingen, ni ska gissa vem som skrivit vilket inlägg. För vissa kommer det att bli enklare än andra, men för dom som hängt med ett tag borde det inte vara så svårt att veta vem som skrivit vad.

Svara antingen i en kommentar nedan eller på mejlen ([email protected]).

Exempel:

''1: Anna

2: Mia

3: Klara''

(Jag har valt att byta ut namnen så att det inte ska bli allt för enkelt.)

Pris:
Den som gissat rätt först kommer att få välja ett nytt ämne till nästa tävling och få en länk.

Lycka till!

Temat är: Sporrar.


1. Nu skriver en utav tre fotoryttare sin version om sporrar, i detta fall jag...

Jag tycker att sporrar kan vara väldigt bra, om rätt person använder dem! I syfte att sporra till hästen för att den inte lyssnar eller är bråkig ser jag som ett straff lika dåligt som en pisksnärt.
Men är man en kunnig person som kan använda sporrar på rätt sätt och i syfte att fördubbla hjälperna anser jag att sporrarna kan vara ett bra syfte.

Vissa hästar kan man helt enkelt inte rida utan sporrar, man kanske inte ens får de att lyssna på hjälperna. Då tycker jag att man kan använda sporrarna om man vet hur man använder de.
/Emelie
2. Sporrarna förr och nu

''Sporrens syfte är inte främst att öka farten utan att flytta hästen i sidled. (således används de oftast en i taget.) Därför finns inge sporrar i kulturer som enbart rider "rakt fram", till exempel Island, Mongoliet och på galoppbanorna.''
Källa.

Sporrar har används av ryttare i många hundra år. Redan på järnåldern använde sig ryttare av dessa. Förr hände det att man i graven tog med sig sporrarna. Sporrar har alltså varit ett hjälpmedel för ryttare väldigt länge.

Nuförtiden har vi regler framtagna för att sporrarna ska vara anpassade för sin användning. Men än idag används sporrar flitigt av ryttare över större delen av världen. Jag anser att sporrar är bra för att förstärka hjälperna samt för att göra mindre synliga hjälper. I andra sammanhang är det inte okej - människan har kommit så långt i utvecklingen att det inte är okej att banka skiten ur hästen med sporrarna.


Bildkälla.

/Emma


3. Själv så använder jag inte sporrar och har aldrig testat att ha det änns så jag är inte jättekunnig på det området:P. Jag tycker att sporrar är  bra att ha för att för fina hjälperna men att hästen fortfarande ska kunna gå fram för skänkeln utan sporrar.

Tyvärr så finns det personer som använder sporrarna på fel sätt och ska man avända sporrar ska man använda dom rätt!
/Sara

Hiss!

Kör en till hiss nu medans jag är borta!
Sporrband med bling på! Det blev mycket bling prat nu under helgen, men jag älskar blinga, haha!
Önskar mig själv ett par i födelsedags present och nu när jag skriver detta är det bara 5 dagar kvar eller snart 4 för klockan är mycket ; )
/Emelie

Öppna presenter!

Nu har jag nyss öppnat lite presenter här hemma, fick bland annat 600:- till ridlägret och en CRW jacka som jag kan ha i stallet.

Jag tar kort på allt ikväll!

/Emelie

Dressyr

Idag red jag dressyr på Baron. Jag började med att skritta ut 20 min och han tjurade inte på nånting:D. Sedan red jag till paddocken och började jobba i traven. Han var kanonfin. När jag jobbat i traven ett gick jag över till galopp. Där var han också superfin och lyssnade jättebra.

Hinner inte skriva mer nu men det har iallafall inte gått bättre någon gång!:D

/Sara

Skönt att vara hemma

(Råkade ta bort förra inlägget, så gör ett kortare inlägg)

Vi har haft superkul i Östersund tillsammans med Jonna och Nora. Det fanns väldigt mycket snö där, så vi har åkt en massa madrass.
En tripp till affären blev det också, kallt och långt. Tur att deras pappa skjutsade oss hem. Vi har sett en helkass och två bra filmer också, samt spelat spel.

Idag visade det sig att tåget var inställt, så vi fick vackert sätta oss på bussen hem och påbörja en 20 minuter längre resa än med tåget. Emelie och jag roade oss med att drömma om snögalopper på dom vackra fälten. Snön sken och gjorde att snön glittrade, superfint!



/Emma

Eran åsikt?

Nu sitter antagligen jag och emma på tåget hem från Östersund, det kommer inte vara någon uppdatering på kvällen för då äre kalas för mig och min syster!

Men jag skulle vilja ha eran åsikt om skvallerbloggar? Vissa kan vara riktigt roliga att läsa medans andra kan vara riktigt grymma och Elaka...



/Emelie

Teddy är riktigt söt



/Emma

.se eller blogg.se?

Ja några undrar om vi heter fotoryttarnas.se eller fotoryttarnas.blogg.se. Man kan söka på båda nu, men om man söker på fotoryttarnas.se kommer det ändras där uppe till fotoryttarnas.blogg.se. Vi ska fixa så att det inte kommer ändras där uppe utan att vi bara kommer heta fotoryttarnas.se men det kommer ta ett tag :)

/Sara


Svar på fråga!

Emma skrev för ett tag sen att hon hade tittat på ponnyakuten 3 och nu har vi fått frågor om vart hon hittade det. Jag letade själv efter det och sedan pratade jag med Emma och hon hade sett det på svt play men det har blivit bort taget nu.

/Sara

Från början till slut

Det började med att jag hittade en ponny, vid namn Aeitii på blocket. Han sökte en medryttare, jag mejlade och fick då svar att jag gärna fick komma och provrida. En lördag åkte jag, mamma, pappa och min lillebror till stallet Ponderosa. Det var en till kvinna som skulle provrida då, så Michaela (hon som äger hästarna) tog ut en häst vid namn Timon.

Han skulle jag få rida och sedan skulle jag få pröva rida Aeitii. Jag bestämde då att jag ville rida Timon, visst han var ingen dröm att rida och inte så fin heller. Men jag trivdes med honom.

Jag började rida honom i januari.

Såhär vackra var vi då, Timon var som en tunna hur tjock som hellst!

Februari gick och Emma och jag fortsatte som vi gjorde, ingenting hände under den månaden. Jag red Timon 1 gång i veckan och var super glad över att jag äntligen hade en medryttarhäst!

Timon var väldigt omusklad, han hade INGEN kondition alls, jag fick honom inte ens i galopp. Snacka om att känna sig usel!

(Tunna?)

Tiden gick, Timon fick mer kontidion men han ville inte söka sig ner på bettet, eller få upp bakbenen under sig. Jag blev näst intill GALEN!


Så här såg det ut i April, fin häst? Nä inte direkt va? Inga rumpmuskler och han var tjock som en tunna.

Sen bara släppte det för honom, jag fick honom i form i skritten! Jag var hur stolt som hellst!




Hans mage blev allt mer tunnare och hans rumpa blev lite mer fylligare, min lilla polle. Jag var hur stolt som helst över honom och mig som ryttare! Att jag fått honom från en tunna med ingen kondition till denna häst? Jag kunde knappt tro det själv.



Min älskade kille, detta är vad jag har lyckats med under ett år. Det är en sådan skillnad att rida honom och att se honom.

Jag kan säga utan dåligt samvete att jag är hemskt stolt över mig själv och över Timon!

Så helt enkelt från detta




Till detta:





/Emelie och Timon ♥

Frågestundssvar

Från Alva (Emmas lillasyster):
''Emma, erkänn att du har lyssnat väldigt mycket på Amanda Fondell på senaste tiden... och att du svär mycket :P''

Emma svarar:
Jo, jag tycker att hon är bra. Kanske det..



Från Fanny:
''Lite this or that!

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/ridbana?''

Emma svarar:

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/ridbana?


Sara svarar:

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/ridbana?


Emelie svarar:

Dressyr/hoppning?
Ponny/storhäst?
Barbacka/med sadel?
Ridhus/
ridbana?





Från Linnea:
''Jag har ett par stycken frågor till er!

♥ Hur länge har ni haft kaniner och kaninhoppat?
♥ Kaninhoppning VS ridning?
♥ Vad är alla era kaniner klassade?
♥ Vad är era mål med kaninerna?
♥ Bästa tävlingsminne?
♥ Hur många kaniner vill ni ha?
♥ Bogsele VS Bröstsele?
♥ Hur bor era kaniner?
♥ Beskriv drömkaninen.
♥ Favoritblogar?''

Emma svarar:
1. Jag fick Bella och Mollie i Maj 2010 och började tävla i Augusti samma år.

2. På frågan om vilken av sporterna jag gillar mest har jag inget svar. Jag brinner för båda!

3. Tempe: Medelsvår i rak och krok (för ung för höjd och längd)
Bella: Lätt i rak och krok och ej elit i höjd och längd.
Mollie: (visserligen ägs hon av min syrra, men tar med henne ändå) Medelklassad i rakbana och lätt med pinnar i krok. Ej elit i höjd och längd.

4. Mitt mål.. Jadu, att dom ska må bra och att vi ska ha roligt tillsammans är förstås det viktigaste. Men det är klart att drömmen om att få tävla SM finns.

5. Med kaninerna så är det nog när Tempe tog sin första pinne. Det var väldigt speciellt eftersom det var första pinnen också för mig. Debuten med Bella var också speciell.
Inom hästfronten så har jag bara tävlat en gång, vilket resulterade i en avramling, haha. 

6. Jag vill ha så många kaniner som jag hinner med, i nuläget skulle jag hinna med fler än dom vi har :)

7. Bogsele, har inte testat bröstsele.

8. Bella och Mollie bor tillsammans i en stor hemmabyggd bur, Tempe står mittemot i en köpt bur.

9. Hm, svårt.
Kaninen ska vara högrest, gärna obesläktad och ha en massa kapacitet och vilja. Men det viktigaste - den ska vara snäll och go´, en vän också utanför banan.

10. Inom häst så är det
Ponnysanning och Dressyrmupparna. Nu när TeamSL splittrats ser jag fram emot att läsa Sofia Gennes blogg.
Kaninbloggarna jag läser är
PajaritosHK, Svartkanin och Djurfoto.


Sara svarar:
1. Jag har haft Teddy i 1 och ett halvt år. Jag håller inte på med kaninhoppning.

2. Ridning helt klart :D

3. -

4. -

5. Eftersom jag inte tävlar i kaninhoppning skriver jag mitt bästa tävlingsminne med häst och det var när jag och Baloo gick felfritt på 40 cm clearound, han brukar vägra så ofta men inte då:)

6. 1

7. bogsele

8. Teddy bor ute och just nu på bron i en bur med 2 våningar.

9. Teddy :P

10. Jag läser mest http://dressyrmupparna.se , http://goldenhorses.blogg.se, http://ponnysanning.se och http://gennes.se





Emelie svarar:
- Jag har haft kaniner i ca:7 år nu, min Ludde gick bort för ca: 1 år sedan och i Mars-April fick jag veta att jag skulle få skaffa kaniner. Jag blev intresserad utav kaninhoppning när jag började rida Timon, eftersom att Emma också red med mig då. Så det är Emma som gjort så att jag har blivit intresserad utav kaninhoppning.

- Både och!

- Båda mina kaniner är klassade i Lätt både i Rak och Krok, Oddan har för tillfället 1 p i rak och ingen i krok och Frallan har inga pinnar.

- Att få hoppa SM och sedan att bli champion.

-Jaaa.... När vi debbade jag och Oddan och sedan när Frallan debbade i rak/krok i kroken gick hon på 1+1.

- Runt 3-4 kaniner skulle inte sitta helt fel, sedan när jag flyttar hem ifrån vill jag starta hoppuppfödning.

- Jag har inte prövat Bröstsele så just nu är det Bogsele jag tycker mest om, men det är inget jag kan döma ;)

- Mina kaniner bor förtillfället i en avdelad inomhusbur, men till våren skall de få flytta ut! Det var tänkt från början att det skulle vara två stycken honom men Oddi visade sig vara en kille.

- Oddan och Frallan är mina drömkaniner !

- Jag läser mest Saras, Linns, Johannas och Sofias och Joannas blogg ;)



Från Amanda:
Stockholm horse-show eller Göteborg Horse show?
Stor eller liten häst?
Ponny eller storhäst?
Vad vill ni med bloggen?
Varför började ni blogga?
Har ni kört häst någon gång?
Galopp eller trav?
vad har ni för kaniner?
Vad önskar ni er i julklapp?
har ni någon jultradition?
favoritgodis?
Favoritsnacks?
hur många paket har ni köpt?
Spotify eller Youtube?
Favoritlåt?
Hur ofta är ni i stallet?

Emma svarar:
1. Om jag fick välja vilket av evengemangen jag skulle åka på, skulle det bli Stockholm Horse Show.

2. Jag tycker att det är enklare att rida små hästar, så det får bli mitt svar.

3. Ponny, eftersom ponnyåren får man aldrig tillbaka. (Säger den som har en storhäst som medryttarhäst!)

4-5. Lämnar frågorna om bloggen så att vi tillsammans kan svara på dom.

6. Jag har bara kört enstaka gånger, någon gång tillsammans med Sara och Baloo. Men det verkar riktigt kul och skulle defenitivt vilja göra det igen!

7. Om du menar vilken gångart, så galopp. Menar du gren så trav.

8. Jag har en vädurskorsning och dvärgvädurar.

9. Nu är visserligen julen över, men jag önskade mig pengar, presentkort och en massa annat kul :)

8. Jag och Sara brukar åka pulka dagen före julafton, en mycket trevlig jultradition.

9. Mitt favoritgodis är Geisha!
10. Även här, godis - helst Geisha. Jag har blivit lite smått beroende, hehe.

11. Jag köpte några paket, räknade dom inte ;)

12. Spotify, Youtube brukar oftast inte ha lika bra kvalité på ljudet.

13. Mina favoritlåtar är:
True Colors - Amanda Fondell.
Walking in Memphis - Calle Kristiansson.

14. Jag är i stallet 3 dagar i veckan.



Sara svarar:
1. Stockholm horse show

2. Jag har svårt att rida för stora hästar eftersom det blir svårt att kunna rida ihop dom då, men det är samtidigt roligt att rida stora hästar :) Så jag skulle själv inte vilja ha en häst som är förstor.
3. Ponny :)

4. Ja vi vill väll bli så stora som möjligt.

5. För nått år sedan skaffade Emma en blogg och då ville jag också börja blogga så då skaffade jag också en blogg utan att veta så mycket om det. Sedan skaffade jag och Emma en blogg tillsammans fast vi fortsatte även blogga på våra egna så det blev inte så mycket med den bloggen. Men efter kanske 1 år? så bestämmde vi oss för att försöka tillsammans igen och sedan frågade vi om Emelie ville blogga med oss också :)

6. Jag har gått i travskola och jag tyckte att det var jätteroligt att köra, men jag fick inte fortsätta med att både rida på ridskola och gå på travskola så jag var tvungen att bestämma efter första kursen som var järnkursen och jag var så velig så det blev aldrig att jag riktigt bestämmde mig utan jag red på ridskolan medans jag funderade om jag skulle gå på en kurs till. Sedan brukade jag köra Baloo (min gammla medryttarhäst)

7. Om du menar gångart så galopp och annars trav tror jag eftersom jag aldrig har tittat så mycket på galopp :P

8. En lejonhuvad hane.

9. Jag önskade mig en racesafe säkerhetsväst, massa andra ridsaker och presentkort

10. Jag brukar åka pulka med Emma dan innan julafton :)

11. Jag gillar nästan allt godis frutom lakrits. Har ingen speciell favorit.

12. Godis:D

13. Oj jag vet inte riktig... ca 10 kanske. Fast sen hade mamma och papap köpt paket som jag gett till vissa också:)

14. Youtube

15.Hmm... har ingen speciell just nu.

16. Minst 3 dagar :)




Emelie svarar:

- Stockholm horse show tror jag ;)

- Stor häst, jag vet inte riktigt i vilket sammanhang du menar men en stor storhäst om ni förstår. Blir mycket roligare att rida och mer att hålla koll på!

- Storhäst eftersom att det blir mer att hålla koll på och mer att rida, sedan så är det ju ponny också eftersom att ponnyer oftast är busigare och sedan får man aldrig tillbaka ponnyåren.

- Jaa, antagligen bli så stora som möjligt.

- Jag bloggade på en annan blogg tidigare så Sara och Emma började med denna bloggen sedan hoppade jag in efter att de frågat om jag ville börja blogga med dem ;)

- Jag har kört häst på ridskolan lite granna.

- Om du menar gångart så galopp, men gren tror jag båda.

-Jag har två kaniner som heter Oddan och Frallan, Oddan är en blandis mellan dvv och hermelin kanin. 75% hermelin kanin och 25% dvv. Sedan är Frallan en renrasig dvv som är 50% rex, hennes föräldrar är utställningskaniner.

- I julklapp önsakde jag mig många hästsaker men allra mest en häst, fast den ingår alltid på klapplistan ;)

- Nä det tror jag inte.

- Oj, det är nog sura flaskor tror jag de heter, röd/rosa godisar som är jättegoda!!

- Jag vet inte riktigt, nötter är gott :D

- Det har jag ingen aning om! men kanske runt 20st?

- Youtube, där kan man ju kolla på film!

-


Från Ellen:
Hur blev ni intresserade av kaninhoppning? Hade aldrig hört talas om det innan jag började läsa er blogg xD


Emma svarar:
När jag fick kaninerna blev jag nyfiken på kaninhoppning och gjorde en del efterforskningar om sporten. I Juli 2010 åkte vi och kollade på en tävling i Härnösand och sedan dess har jag varit medlem i ÅKH.

Emelie svarar:
Ja, det började med Emma. Det var hon som gjorde mig intresserad utav kaninhoppning, sedan i Augusti 2011 blev jag medlem i ÅKH ;)


Från Tina:
Vad är det värsta och bästa som har hänt er? :D

Emma svarar:
Det värsta och bästa som hänt mig är travskolan. Tiden där tillsammans med ponnysarna var fantastisk, men det gör väldigt ont att inse att den tiden är förbi. Att den aldrig kommer tillbaka.


Sara svarar: Oj, svårt men svarar samma sak som Emma svarade.


Emelie svarar:Det bästa som har hänt mig kanin och ridmässit är nog Timon och Oddi och Fralls. Det värsta är nog att Timon skall säljas och att Ludde gick bort :(



Från Emma:
Klipper ni era hästar? Varför, om inte, varför inte?
Tävlar ni, vilka klasser? Och hur kom det sig att ni började tävla?

Emma svarar: Jag har ingen egen häst, men Tobbe har precis blivit av med pälsen. Jag vet inte riktigt vad jag föredrar, det beror på vad hästen används till.
Nej, jag tävlar inte. Jag har tävlat klubbhoppning (60cm) en gång, för några år sedan. Slutade med en avramling, har inte varit så taggad sedan dess. Jag ser inte det roliga i att tävla.
Däremot skulle det vara kul att ha en egen häst/en medryttarhäst med förutsättningar att kunna tävla.



Sara svarar:
Jag har ingen egen häst, men min medryttarhäst Baron är rakad. Jag tycker själv att om hästen tränas på vintern tycker jag att det är bra att raka dom.

Jag har tävlat på ridskolan några gånger och min min gammla medryttarhäst Baloo. Dock tävlade vi bara clearound eftersom han inte klarade av högre för tillfället och sedan blev jag för lång.



Svar Emelie: Nej, jag klipper inte Timon eftersom att han går lösdrift och är en hejjare på att göra sönder saker ;) Ja jag tävlar lite klubbhoppningar då och då, då är det mest L:D L:C ;) Jag har alltid tyckt att det har varit roligt.


Från Fanny:
kan ni lägga upp hoppbilder på kaninerna?

Vart bor ni? :D

Fotoryttarnas svarar: Vi bor i Sundsvall alla tre :) Och ja, vi kan och brukar lägga upp hoppbilder lite då och då på kaninerna.




Från Hanna:

This or that..

1. Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta (Om ni då plumsat elr töltat med en häst ngn gång!)
Ridhjälm/Skyddsväst
H-sele/Bogsele/Bröstsele



Emma svarar:

Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta
Ridhjälm/Skyddsväst
H-sele/Bogsele/Bröstsele

Sara svarar:
Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta
Ridhjälm/Skyddsväst (Tycker båda är viktiga men om man ska välja en så )
H-sele/Bogsele/Bröstsele



Emelie svarar:
Kaninhoppning/Ridning
Hoppning/Dressyr
Plumsa/Tölta
Ridhjälm/Skyddsväst (Enligt mig är båda LIKA viktiga!)
H-sele/Bogsele/Bröstsele


2.VEM/VILKA av er har kaniner? :)

Fotoryttarnas svarar:
Vi har alla kaniner, Emma har 3, Emelie 2 och Sara 1.
Emmas kaniner är Tempe och Bella och Emelis kaniner är Oddan och Frallan och Saras kanin är Teddy! :)


Teddy på bron

Haha, jag älskar min röst ^^





/Emma

Psst! Sötaste filmen kommer upp imorgon klockan 12.00 ;)

Mhmmmm...

Ett täcke som jag riktigt gillar är fleecetäcket showmaster Swirls från Hööks!
Nu näre är på rea kostar det 189:-!!

Älskar färgerna och kombinationen mellan allting, ett täcke to die for!




Så himla snyggt!
/Eran Emelie

Önskeoutfit

Tänk om jag kunde dra på mig utrustningen nedan när jag skulle fara till stallet. Det skulle vara riktigt trevligt.

Men hjälmen har jag faktiskt och snart byxorna också. Då saknas bara stövlarna och jackan. Problemet är att allt är så himla dyrt, men om drygt 20 år kommer jag säkert att äga dom här sakerna. Då kan man köpa Tretorn för 30:-, eftersom andra saker kommer vara inne då.




Hjälm - Champion Grand Prix
Stövlar - Tretorn Advance
Jacka - Kingsland
Rixbyxor - John Whitaker
(Länkarna går till hemsidor som säljer varorna.)

/Emma

Baloo

Jag saknar Baloo supermycket just nu så det passar bra att återpublicera det här inlägget.

Jag tänkte skriva lite om min förra medryttarhäst Baloo. Han är en b-ponny korsning mellan shettis och welsh. Han är 116cm i mankhöjd.

Det var sommaren 2009 som Camilla frågade mig om jag vill bli medryttare på en b-ponny och det var ju såklart jag ville det. Mamma och pappa ville inte det från början men tillslut fick jag åka och titta på han:) Jag kunde inte provrida för han hade fång just då men han var nästan helt frisk.

En bild från när jag tittade på han för första gången.

Sedan i slutet av september var han helt frisk så då fick jag komma och provrida. Han hade då inte blivit riden på några månader så han var pigg då^^

En bild från provridningen

Sedan blev det bestämmt att jag skulle börja rida han. Till och börja med red jag han bara 1 dag i veckan på lördagar.

Från dom allra första gångerna jag red han gick det bra men efter ett tag blev han mega lat och ville knappt trava, så tillslut började jag ha med mig ett spö, men jag behövde inte använda det utan han blev genast piggare och jag behövde inte ha spö jämmt heller tillslut. Det tog ett tag innan det gick med galoppen för första gången började ha tok bocka och tillsut ramlade jag av för han slutade aldrig bocka.

När jag ramlade av.

Sen tillsut när Emelie följde så testade jag med att få galopp på han igen och  vi lyckades få han i galopp några steg. Men sedan när det blev vinter och var var själv gick det lätt som en plätt att få han i galopp. Det blev ju väldigt mycket att han sprang in i galoppen för han orkade inte fatta galopp. Men det var en underbar känsla när jag kunde galoppera på han för första gången.

Bilder från vintern 2009 och 2010




Tillslut började jag hoppa lite med han, först ville han inte änns hoppa
det här mini hindret men på andra försöket kom vi över det

Fast det var ju såklart roligare och hoppa när jag sprang brevid^^

April 2010

april 2010


Sedan började jag hopp träna mer och mer, fast han var väldigt feg när man satt uppe på han men sprang man brevid hoppade han vad som helst^^ Fast ibaldn gick det riktit bra :)



Men inte ibland ^^

Den 13:onde maj tävlade jag Baloo i 40 cm clear round. Det gick super så vi gick felfritt och fick en rosett


2 bilder från tävlingen
Sedan den 20 juni gjorde vi en till start i 50 cm clear round, men då hade jag inte kunnat hoppa fram nånting så där blev det 2 stopp.

en bild från den tävlingen

Sedan när när sommaren 2010 kom  började jag bli för lång Baloo, fast inte för tung. Fast det ville jag inte tänka på då utan jag ville ju ha en rolig sommar med Baloo :)

Bilder från sommaren 2010

Även då kunde han vara tjurig^^ Fast då hade jag vant mig^^





I oktober bestämmde jag mig för att sluta eftersom då blev jag alldeles för lång.



Jag och Baloo lyckades hoppa 70 cm ( med mig på ryggen) Vi jobbade oss fram och lyckades tillsut göra en ordentlig galoppfattning, reglera farten i galoppen, göra bra öppna, bra skänkelvikning och bra framdelsvändning.

<3



Saknar....




/Sara

Kaniner

Vi har fått önskingar om att skriva ett inlägg om våra kaniner
Emmas Kaniner:


Bella Notte (Bella)
är Emmas kanin. Hon är en svartbrokad dvärgvädur som föddes 30 Mars 2010. Hon bor tillsammans med sin syster Mollie.
Bella är en väldigt speciell och personlig individ som vill ha det på sitt eget vis. Hon är en pussgo´ krabat som uppskattar selpromenader.
Ett exempel på Bellas små egenheter är att hon bara hoppar när hon vill. Här hemma bjuds det ofta på snygga lopp, vilket sker då och då även på tävling. Men oftast så blir det några fel för mycket, vilket har resulterat i att Bella är ''pinnlös''. Vårat mål är att ta en pinne innan andra sidan i tävlingsboken är slut. (Vilket är ganska snart) Ett annat exempel är att försöka vara kvar i hagen så länge som möjligt - genom att låta matte försöka få tag på en. Detta resulterar oftast i att damen rymmer. Vilket leder till ännu mer utetid, hon är då bra smart ;)



Snöflingans Magnum Temptation (Tempe) är också Emmas kanin. Han är viltgrå och var familjens minsting. Men den titeln har han vuxit ifrån, nu har han blivit stor och maffig. Lite smårund kanske, men något lugnt vädurstemperament har han inte. Han är väldigt på hela tiden och klättrar i famnen och springer i selen.
Hoppningen har varit enkel för honom, men det är emellan problemen har varit. Han har haft svårt att fokusera och snuskat. Detta beteénde har tack och lov försvunnit nu, vilket också lett till att Tempe kunnat ta dom sista pinnarna upp till medelsvår. Båda dessa togs på dubbelnollade lopp och vinst.
Jag hoppas att han kommer att gå bättre i medelsvår. Vi vänder blad (vilket vi precis gjort i tävlingsboken) och hoppas på fina resultat.



Mollie Mus (Mollie) är Alvas kanin. Men eftersom Mollie bor hemma hos oss så får hon vara med på ett hörn. Ni har säkert sett henne i bloggen massvis, så det var inte mer än rätt att hon också fick sig en presentation.
Mollie är en trevlig kanin som utvecklats uppåt i hoppningen. Från att gå i samma mönster som Bella började hon att hoppa och springa. Dom tre pinnarna upp till medelsvår plockades fort, och exakt ett år efter hennes debut i miniklassen blev hon medelsvår i rak!
Hon har bara startat medelsvår någon gång, men det går riktigt bra. I krok har hon en pinne i lätt.

Emelies Kaniner:

Eros Odd Molly (Oddan)


Oddan är Emelies kanin. Han är en otter färgad Hermelin blandis som föddes den 16 Mars 2011. Han är en söt krabat som jag köpte som tjej men visade sig vara en liten pojke! Sikken liten rackare! Han skall kastreras i November så att han kan bo tillsammans med hans tjej kompis Frallan. Oddan tävlar både i rak och i krok. Hitills har han en pinne i rak men ingen i krok . När man tävlar med honom är man mycket springig och hoppar stort, bara han vill. I buren kan han vara ganska harig utav sig, han tycker inte om att bli buren men detta är något vi jobbar på.

 

Ljustadalens Precious Daisy (Frallan)


Frallisen är en Brun zobel brokad tjej som är uppfödd hos Ljustadalens kaningård. Hon är 50% rex och renrasi dvv. Hon tycker att det är mysigt att bli klappad på, så en klapp nu och då har hon inget emot! Hon föddes den 21 Mars och väntar just nu på att få en kompis till buren. Hon har ingen pinne i vare sig krok eller rak men hon har bra placeringar. Hon hoppar bäst i krok men rak kan också gå bra, bara hon vill! I hoppningnen springer hon på bra har dock en ovana att riva första hindret ibland. Hon hoppar luftigt och fint dock kan hennes öron vara ivägen ibland.


Saras kanin:

Jag ( Sara) håller inte på med kaninhoppning utan Teddy är en "sällskaps" kanin, men jag kan ändå skriva lite om han. Han är en lejonhuvad kanin och är en liten lurvboll. Han är världens snällaste, men på backen gillar han att busa. Han älskar mat och morötter är det bästa han vet. Han gillar även sand och snö och där brukar han rulla sig.


Allting har ett slut

Jag har slutat rida Tobbe.

Det känns faktiskt ganska bra. Jag trivdes med Tobbe, men han var inte min typ av häst. Men jag kommer sakna han ändå, vi har trots allt tillbringat ett halvår tillsammans.

















Emma & Tobbe








/Sara :)

Pärlan

Idag fotade jag på Emelie och Pärlan. Tyvärr så lyste inte solen just där hon red men det blev ändå väldigt bra bilder :D. Några bilder finns på min kamera och vissa på Emelies kamera. Jag ska be hon skicka dom bästa därifrån. Men bilderna som finns på min kamera kommer nog upp ikväll eller imorgon.

Jag är ju ensam på bloggen nu, men ska göra mitt bästa med uppdateringen fast dom har ju fixat lite tidsinställda iallafall.

/Sara

Hejdå!

Just nu sitter Emelie och Emma till Östersund och stannar där över helgen. Uppdateringen från oss kommer därför bara bestå av tidsinställda.

Hoppas ni får en trevlig helg så hörs vi när vi kommit hem igen :)


©Sara

/Emma och Emelie


Swarowski pannband

Jag tycker att Swarowski pannband är riktigt snygga, men för oss som inte har lust att lägga ned ca: 800kr på ett par sådana finns det ju kopior som tur är!

Det finns blandannat på Hööks och på Charlies.se.



Sedan vill jag passa på att hissa Fagers pannband med flagga! De är riktigt ruskigt snygga


Skulle lätt kunna ha ett sånt på Timon ;)

/Emelie

Grattis Tinne!


Bildkälla.

''Tinne Vilhelmson-Silfvén satte nytt svenskt rekord i championatspoäng i dressyr. Hon är svensk champion i dressyr 2011. Poängskörden blev hela 4741.
- Jag har bara ett championatstecken tidigare. Det är från 2009, kommenterade hon från Lövsta Syd i Wellington, Florida. 2010 vann Patrik Kittel championatet i dressyr.
I hoppning hade Rolf-Göran Bengtsson hela 5941.

 

Tinne har haft ett fantastiskt år, 2011. Nu laddar hon för säsongen 2012.
- Jag är inte bortskämd med att vinna championatet. Nu är det möjligt tack vare att jag har tre så fantastiska hästar i Grand Prix. Dessutom red jag ihop rätt mycket poäng här i USA förra vårvintern, förklarade hon fjolårets framgångar.
Tinne har hunnit landa i Florida. Under tiden är alla tre topphästarna i luften mellan Amsterdam och Wellington.
- Det är alltid nervöst. Men alla tre flyger bra och har gjort det förut. Dessutom flyger Sara Lord och Florian Darcourt med dem. Florian har stor rutin på att flyga med hästar sedan han jobbade hos Marcus Ehning, berättar Tinne.
14 dagar efter landningen är det tävlingsstart första gången i Florida. Sedan fortsätter det med både världscupdeltävlingar och WDM, World Dressage Master, för världens främsta dressyrekipage.
Först ut på tävlingsbanan blir troligen Favourit och Divertimento.
- Don Auriello har tävlat intensivt under hösten. Så han får träna ett tag istället och ta det lite lugnare, säger Tinne, som kan lägga grunden för en ny championtitel genom tävlingarna i Florida, USA.

Championat, dressyr, 2011:
1) Tinne Vilhelmson Silfvén, Djursholms Ridklubb, 4741 poäng, 2) Patrik Kittel, Tranås Ridklubb, Svenskar i Utlandet , 3713, 3) Rose Mathisen, Åstorpsortens Ryttarförening, 1023, 4) Ulla Håkanson, Strömsholms Ridsportförening , 875, 5) Cecilia Andrén Dorselius, Flyinge Hästsportklubb, 856 6) Charlotte Haid-Bondergaard , Insjöns Ridklubb, 694, 7) Einar Kristoffersen, Willands Ryttarförening, 656, 8) Mads Hendeliowitz, Sällskapet Segersta Sportryttare, 650, 9) Kristian von Krusenstierna, Ågesta Ridklubb, 527 10) Sofie Lexner, Sällskapet Segersta Sportryttare, 475.''

Källa.

/Emma


Solen lyser som lovat ;)

Solen lyser ute så nu kommer jag kunna bjuda på fina bilder sedan :D För min kamera är allra bäst när solen lyser. Behöver aldrig ställa in den då utan tar på "springgubben" som är för rörelse foton och använder auto på allting.



/Sara

Godisjakt med systeryster



Nu ska jag och Alva gå till konsum och köpa godis, gott gott.

Tänkte ta ut kaninerna på prommis när jag kommit tillbaka, kanske tar med kameran ut då ;)

/Emma

Fota imorgon

Imorgon ska jag fota på Emelie igen och det ska bli sol så nu kommer det nog fina bilder :D

Hade tänkt att redigera dom här bilderna men jag slänger upp dom ändå. Dom är från i onsdags när jag också fotade på Emelie.




Bilderna blev superdåliga men men :(

/Sara

Oppss...

I onsdags skulle jag försöka släppa ihop frallan och Oddan, men det slutade med att de satte i en avdelad bur igen.

Herregud vad de bråkade! Jag trodde att det skulle gå bra eftersom att de alltid suttit i en avdelad bur och alltid varit snälla och gosiga med varandra, men Frallan fick nog när Oddi villa ha små bebisar (Ja han är kastrerad)

Så hon började bita honom och de sprang typ runt och runt och runt, men snälla pappa fick isär dem som tur var, Frallan är så himla bitchig hela hon!

Någon som har någe bra tips till att släppa ihop kaniner igen?


Såhär söta kunde de vara innan vi förstod att Oddi var en pojke ♥

/Emelie

Nu ska det funka!

Nu hoppas jag att detta funkar, kommentera nedan om ni ser att denna bild har rundade hörn! ;)

/Emelie

Blingeli, bling, bling

Funderar starkt på att blinga till mina chaps, iden snodde jag från Tanneryttarna. Hihihi

Jag skulle vilja göra svenska flaggan eller något liknande, fatta fränt att rida runt med svenska flaggan på dojjerna?!

Sen vill jag blinga till hjälmen lite, fast det har jag funderat på väääldigt länge nu, får ta tag i mig och köpa mig lite stenar så jag kan påbörja min lilla tomte verkstad!



/Emelie

Ciaro 5 Januari

Idag fick jag snygg pållen Ciaro att rida, en stoooor storhäst. Lillbiffen ;)

Vi körde mest sitsövningar idag, det var dessa. Där det är grönt är det skritt och gult trav och rött galopp.


Ciaro, bilden är ifrån njurunda-rf.se





Denna övningen i galoppen är självklart rundare sidor, dock red jag innanför konorna då Ciaro fick för sig att köra lite galoppombyten ; )


Vi körde volt där det är oranga cirklar och det skädde i skritt och arbetstrav.
/Emelie

Sammetsschabrak



Tycker det är riktigt snyggt med sammetsschabrak, dom här kommer från JW och finns att köpa på Ponnyprakt för 545:-

/Emma

Ändrade planer

Blev aldrig att jag följde med Victoria idag, eftersom som hon skulle iväg och kunde inte rida då. Så jag ska följa med en annan dag istället.
Idag har jag inte gjort så mycket och ska inte göra så mycket, men jag ska försöka redigera lite bilder iallafall.
Sara

Dagens planer + Kistamässan

Idag ska jag vara med Lowisa och träffa hennes söta kaniner. Ska bli riktigt kul, hon har fått hem en ny sedan jag var där sist. En wienertecknad lurvig sak.

Det var först tänkt att jag och mamma skulle åka till Equeens och köpa ridbyxor idag, men det blev lite ont om tid så vi tar det en annan dag istället.

Jag blir så glad varje morgon när jag vaknar nu på lovet och vet att jag kan somna om. En väldigt skön och uppskattad känsla. Den ska jag ta tillvara på dom sista dagarna på lovet och njuta riktigt ordentligt.

Idag tills på söndag arrangeras Husdjursmässan i Kista (Stockholm, Kistamässan är en jättestor mässhall). Där kommer det att vara massvis med djur och åskådare. Anledningen till att jag tar upp det är för att det anordnas kaninhoppning i klasserna rak svår och rak elit.

Så ni som bor/har vägarna förbi Kista borde titta in där, tror ni kommer att få se mycket spännande.



/Emma



Fotat idag

Idag har jag jag varit med Emelie och följt med och fotat när hon red. Bilderna blev inte superbra direkt men ska redigera dom lite så kommer jag visa några här på bloggen.

Imorgon ska jag följa med Victoria till hennes häst som jag inte träffat än, så det ska bli roligt. Sen var det jättelänge sen jag träffade Victoria också.




/Sara


Teddy idag





















/Emma & Sara

Fråga till läsarna

Hej!

Ser ni att våra bilder är rundade?

Svara nedan i en kommentar eller på mejlen: [email protected], tack!





/Fotoryttarnas

Jeansridbyxor - Snyggt som attan!





/Emma

Bilder - från då till nu

Visst är det tur att man förändras. Jag har suttit och kikat igenom mina bilder från 2008 och jämfört dom med mina bilder i år. fotokunskaperna har ökat. Men sedan har jag också fått möjligheten att fota med systemkamera, vilket jag inte hade för 3 år sedan.

Sen är det ganska skönt att veta att jag kommer säkerligen att jämföra dom bilder jag tar nu med dom bilder jag tar om tre år, för både min bildsmak och min fotoerfarenhet kommer att förändras.

Vilket fall, här nedan ser ni bilder från en stor tävling våran ridskola arrangerar varje år. (Sara och jag har varit där varje år sedan 08 och fotat.)








Nedan ser ni bilderna från i år, Okej, 2011..
 









Jag tycker att det är oerhört svårt att välja ut bilder.

/Emma

Kalender 2012

Idag kom pappa hem med min färdiga kalender. Jätteroligt, jag är verkligen nöjd!

Dom två första bilderna är på den färdiga kalendern, och resten är innehållet. Börjar på Januari och visar i ordning.








Emelie och Timon på ängarna 3 december. En riktigt kall dag men väldigt rolig. Kommer aldrig att sluta förundras över hur Emelie och Ellen tänkte när dom valde kläder den morgonen.


Även den här bilden är fotad i december. Men den här gången är det Sara och Baron som får stå modeller, visst är dom snygga i den röda outfiten?


Eftersom både Mollie, Bella Alva och Sara fyller år i mars kändes det naturligt att välja en av dessa tre som månadsbild.
Bilden togs under en träning tillsammans med Vilma, Emelie, Sara, Alva och jag + kaniner, förstås.


Mini i påskägget är en bild som sprider vårkänslor, tack Stina för lånet av kanin och Sara för att du är så bra på att fota!


Julia tillsammans med fina Socker som tyvärr gått bort. Nu har Julia en ny kanin, Anton, en riktigt söt liten sak.
Bilden togs i samband med våran inofficiella tävling där vi hade riktigt många deltagare och härligt väder.


Emelie Nybergs kanin Soie fick stå för nästa bild. Emelie och Soie är ett fantastiskt team på banorna, det ska bli jättekul att se dom i svårklassen.
Bilden togs under ÅKH:s tävling i Juli.


Emelies kaniner ska förstås också vara med!
Frallans bild togs samma dag som Julia och Sockers bild, alltså under våran hemmatävling. Oddans bild fotograferades i samband med en hemmträning hos Emelie.


Min egen lilla Bells fick stå för Augusti, här tävlar hon i Hälsinge andra juni.


Tempe under en hemmaträning, söt och liten var han här.


Jag och Tobbe i somras, det är Sara som agerade fotograf. Blir så glad när jag ser bilderna och längtar som attan till sommaren.


Med ett uns avundsjuka kommer jag att kika på Ponderosaryttarna under november månad, det skulle vara härligt att rida i ett stall och få sådan samhörighet med dom som rider där. Dom verkar ha otroligt kul.


Saras söta lurvboll får stå för årets sista månad.

/Emma

Märkeshysterin inom ridsporten

''Det är lite intressant det där med klädkoden inom ridsporten. Man skulle ju lätt kunna luras tro att det där med kläder faktiskt inte är så viktigt när man håller på med hästar. Att det skulle vara prestationen eller upplevelsen med hästen som är var det viktiga, och att när man hela dagarna pysslar i stallet ensam, eller tillsammans med andra likasinnade, så kanske inte just kläderna vore hela världen?''
Havrepappa.

Att ridsporten är en snobbsport har jag sagt förut, men det skadar inte att säga igen. För det är så sant.

Min mamma tycker att det är helt obegripligt att jag vill köpa hästmärkeskläder, ''du ska ju bara ha dom i stallet''.
Men för mig spelar det faktiskt roll. Jag blir glad när jag drar på mig snygga kläder och åker iväg till stallet. Jag får en extra kick när jag laddar upp bilderna från passet på bloggen och hoppas på att någon ska kommentera mina kläder.

Att ridsporten är så modefixerad tror jag beror på att kvinnorna dominerar sporten, och vad är vi kvinnor kända för? Jo, att vi älskar att shoppa!

Det kostar att ha häst, det går inte att komma ifrån. Men jag tror att dom flesta ryttare hellre lägger 1000:- på nya schabrak till hästen och själva går runt i trasor. För vi älskar hästarna och lever för dom.

Det är väl klart att vi vill se snygga ut när vi umgås med dom vi älskar mest.



/Emma


In my ♥

/ Emelie

Min önskelista


/Emelie

Längtar till sommaren


(Bild Agnes Hansson)

Just nu sitter jag och längtar som attan efter varmare årstider. Jag vill kunna gå ut i linne utan att frysa, rida i klänning och fota på sommarvädret.

Men tyvärr så är det vinter och flera månader kvar tills sommaren, trist. Jag vill åka och tävla och känna att det är varmt ute. Jag vill rida utan att behöva frysa.

Men mest av allt vill jag ha sommarlov.

Mysig ridtur!

Idag har jag ridit Baron. Det var supermysigt. Solen sken och allt. Jag red iväg till ängarna och red upp på en stig i skogen och vände sedan tillbaka och följde en äng vägen bort och red iväg på en stig en bra bit och sedan vände jag tillbaka till ängarna och red där i först skritt och trav och sedan även lite galopp. Baron tyckte som vanligt att det var superroligt att galppera. När jag ridit en stund på ängen fortsatte jag och red på en liten väg ett tag och vände sedan tillbaka och red tillbaka till stallet.


Ikväll ska jag gå på bio och sedan sova över hos en kompis så uppdateringen kommer inte vara så bra.

/Sara



Hiss o Diss

Hiss för...
En grymt snygg hjälm och min favorit är just den röda, perfekt matchning till de röda jw byxorna!
Diss för...
HV polos hjälm, den är inte stilren enligt mig. Faller den dig i smaken?
/Emelie

Studs

Idag kommer jag och Ellen pallra oss ner till gräspaddocken för att jobba lite studs med pollarna.
Jag kommer antagligen försöka mig till ett hopp-pass per vecka frammåt nu.
/Emelie

Ponnyakuten 3

Jag såg precis första avsnittet av Ponnyakuten 3. Det är verkligen super att det finns hjälp att få för dom som inte själv kan lösa problemen.

Men vad jag funderat över är hur det går för alla dom som inte får hjälp. Deras problem kvarstår ändå och kunde dom inte lösa dom förut kommer dom knappast att kunna lösa dom nu heller.

Det är skrämmande att se hur galna vissa hästar är och hur lite kunskap vissa verkar ha. Flickan och mamman som hade hästen som inte kunde vara ensam i transporten kändes väldigt panikslagna.

Jaja, vi får hoppas att både dom som blir antagna till programet och dom som inte blir det löser sina problem.



/Emma




/Emma

Nathalie gästbloggar

Borde djuraffärer få sälja djur?

Idag skulle vi tycka det vore konstigt om djuraffärerna plötsligt började sälja hundar och katter. Om man vill ha hund eller katt så får man ta kontakt med en uppfödare eller omplaceringshem. Det systemet har fungerat bra i många år. Varför skulle det inte kunna fungera för alla djur?

I dagens samhälle behandlas bur djur som handelsvaror. De argument som används för att reptiler, fåglar, gnagare och kaniner ska få säljas i butiker kan användas på katter och hundar också. De flesta tycker att det är en självklarhet att katter och hundar inte får säljas i butik.

Maten är oftast fel på zoo, de ger för fet mat. Det finns butiker som bara ger sina gnagare gnagarblandning, vilket är lika onyttigt som att vi människor skulle äta chips och godis varje dag. Djuren på zoo har nästan alltid tillgång till saltsten, vilket man bara ska ge till honor som diar annars är det skadligt för njuren. Man kan även se att flera kaniner sitter tillsammans i en och samma bur, buren är alltid för liten. Man kan inte ha flera djur i en bur på 100x50x50 cm. Marsvin och kaniner ska man inte ha i samma bur, som de har. Då de har olika bakterier.

Det är mycket stressande för djuren att låta kunderna gå som de vill hos djuren och titta och föra oväsen. Det är även stressande för djuren att vistas i samma rum som fåglar, det är inte olagligt men olämpligt.

När man köper ett djur från en zoobutik får man aldrig veta vad man får för djur, hur den kommer att bli, om den är frisk. Man får heller aldrig veta om den har några defekter, eller dolda defekter. Därför ska man aldrig avla på ett zoodjur, man vet helt enkelt inte vad man kan få för ungar. Djuret är inte heller van vid beröring från människor, eftersom de som arbetar i butiken inte har tid att ägna sig åt djuret, det krävs mycket tid och tålamod för att göra ett djur tamt och få de att känna sig trygga bland människor.

Hamstrarna i butikerna skriker oftast för att de blir rädda när det kommer en stor hand och väcker dem, marsvinen gömmer sig, kaninerna stampar och råttorna springer runt och skriker innan någon kommer och lyfter upp dem i svansen. Det är inte ett bra beteende på ett djur och inte ett bra beteende att behandla djur.

Alla djur går igenom en stor process innan de kommer till själva butiken. Grossister, som det kallas köper affären djuren från. Det är en ”uppfödare” som massproducerar djuren för att snabbt kunna tjäna pengar. Grossisten struntar i vad djuret har för temperament när de avlar. Vilket gör att man kan få med sig ett aggressivt djur hem. Djuren tas förtidigt från mamman så att de säljer bättre, alla vill ju ha ett sådant ungt djur som möjligt. Kaniner till exempel brukar tas från mamman vid 4 veckors ålder, de får tidigast tas från mamman vid 6 veckor enligt lag men helst ska det vara 8 veckor.
Allt leder till att djuret i frågan blir osäker och ostabil i psyket, sedan om det är dåligt avlat på aggressiva föräldrar eller om det finns defekter med i bilden blir allt värre.

När det gått några månader märker ägaren av djuret av att den blivit aggressivt. Djuraffären tar inte tillbaka djuret så då slutar det med att det hamnar på blocket vilket leder till ännu en jobbig och påfrestande flytt för djuret.

Är uppfödare bättre än Zoobutiker?

En uppfödare har oftast det som en hobby då det sällan, men om man har tur går runt. En uppfödare fokuserar oftast på ett djur att föda upp och ett par speciella raser och färger.  Då slipper djuret den miljön som finns på zoobutiker, vistas bland massa andra djurraser och slipper stressen som uppkommer då flera olika människor kommer och besöker dem. Miljön hos en uppfödare är en hög prioritering.

Djuren hos uppfödaren får bra föda och utrymme Djuren får mer aktivering och motion, har hagar de får springa i om dagarna. I zoobutiker kommer djuren inte ut och de får sitta i buren tills djuret har blivit köpt.

Hos en uppfödare har man möjlighet att följa sitt blivande djur från dag 1 till det är redo att flytta, då vet man att det är van vid människokontakt och de vet oftast hela släktens historia och kan förklara varför de parade just de två föräldrarna. Man får även livslång rådgivning och de flesta vill hålla kontakten så de får veta hur djuret mår och hur det har blivit. Om man köper djur från zoo är det ingen som bryr sig om djuret från och med att de har lämnat byggnaden.

Uppfödare är mer erfarna personer och föder upp djur av kärlek och omsorg. De gör allt för djuret bästa, djurbutiker vill bara sälja och tjäna pengar.

De har även rätten att neka köpare, om de märker att personen som är intresserad är oerfaren/omogen för ett djur eller av någon annan anledning känner att hon/han inte vill sälja djuret till den personen. De är oftast mycket mer noggranna med att se vart deras djur tar vägen.

Det är väldigt höga krav på att de som jobbar på djurbutiken ska ha djurutbildning. Uppfödare kanske inte har någon utbildning men det har istället levt med djur hela livet. Flera års utbildning om djur verkar inte vara till någon nytta om man jämför hur djuren mår på zoo och jämförelse hos en uppfödare, som har ett djur som specialområde.

Idag förstår man att man inte kan ha små hundvalpar och kattungar i burar/hagar tillsammans med andra djur vid sidan om, det är stressande och de har otroligt bra hörsel. Förstår man det borde man även förstå att det gäller alla djur.

Sedan finns det alltid bra och dåliga uppfödare, det är sådant man får ta reda på. Samma sak gäller djuraffärer, det är oftast de större kedjorna som är värst. En egenuppstartad zoobutik är mer att rekommendera i sådana fall.

Jag har erfarenheter från både uppfödare och zoo butiker så för mig är valet ganska självklart.
Är det de för dig?


(Djurmagazinet, Karlstad. Bild Nathalie Månsen.)

Stort tack till Nathalie! 


Sorry...

Jag har verkligen bloggtorka nu. Jag kommer inte på nånting att skriva om :( Därför är inte uppdateringen högg från min sida just nu.

/Sara

Min egna kalender


En liten tjuvtitt på Februari-bilden, föreställande Sara och Baron i onsdags.

Varje år brukar jag få en kalender av min mormor. Men i år fick jag ingen, så pappa lät mig göra en egen!

Har suttit och jobbat med den större delen av kvällen, men nu är jag klar. Förhoppningsvis kommer den att vara klar för upphängning imorgon (bild kommer!). Riktigt kul att få se mina egna bilder.

Jag har försökt tänka ganska brett i mitt urval och fått med både kaniner och hästar. Mer än så tänker jag inte avslöja, det får ni se imorgon :)

/Emma

Diss



Usch och fy!

Vad tycker ni?

/Emma

Min önskelista

Jo jag fyller ju år om bara 10 ynka dagar, min önskelista består utav....
Sedan en massa mer saker blandannat dressyrspö och ridskor
/Emelie

Topp tre i jultävlingen

Nu har vi avslutat jultävlingen och utsett en topp 3. Ni kommer alla bli länkade, men bara vinnaren kommer att få skriva ett blogginlägg.

Stort grattis till Nathalie Månsen, du vann våran fototävling med ditt fina bidrag. Bilden utstrålar riktigt julkänsla och med tanke på jultemat var det givet att ge bilden en förstaplats.
Återigen, grattis!




Tvåa kom Joanna Nieznaj, med bilden på  hennes varmblod Nicke.  Stort grattis!



Trea blev Linnea Nordberg med bilden på sin kaninhane Elwis. Grattis!




Tack till alla som bidrog i tävlingen, och ni som inte vann den här gången - bättre lycka nästa gång!

/Fotoryttarnas


Pia träningen!

Jag har ju gömt att skriva om Pia träningen!

Det gick verkligen super bra! Axion sökte sig verkligen ner på bettet och bar verkligen upp sig med bakbenen, vi travhoppade en del coh hon berättade och förklarade hur viktig blicken och sitsen var.

Sedan hoppade vi en bana med lite så kluriga vögar, vi jobbade en hel del med lättsits i galoppen och sedan att balansera upp hästen innan vi hoppar.
Tyvärr kunde ingen följa med och filma för de handlade födelsegadspresenter åt mig (hihihiii)



Men det gick verkligen jättebra och sedan har man ju en super ponny som är jätteduktig på att hoppa!

/Emelie

Gott nytt år!

Hoppas ni får ett superår, vi ska anstränga oss för att se till att just du fortfarande kommer att tycka det är roligt att klicka in här under 2012.

Ni får gärna hjälpa oss med det, skriv nedan i en kommentar eller mejla oss ([email protected]) om vad vi kan göra för att förbättra bloggen. Fler bilder, inlägg, åsiktsinlägg? Det är ni som bestämmer!