Den bettlösa varianten

Återpublicerat. Tycker att fler läsare ska ta del av den här texten.

Jag har frågat Emelie Nyberg om hon ville skriva en text om varför hon förespråkar bettlöst, och jag ber er alla att nu läsa igenom texten. För den är riktigt, riktigt bra.

Jag ska nu berätta lite om bett, vad jag tycker om bett och hur ett bett fungerar i hästens mun :)
 
Som exempel tar jag ett vanligt 2-delat bett, ett av de mildaste och vanligaste betten. När man kortar tygeln och rider md stöd på handen så drar man i bettet, och då åkr det upp i gommen i hästens mun och gör nt. Hästen försöker att undkomma smärtan genom att gapa. Men då stänger vi ihop munnen med hjälp av en massa remmar. Hästen kan inte få bort smärtan men gör sitt bästa genom att nu lägga över tungan, men nu smärtar det på tungan istället. När människan upptäcker det så använder vi ett tungband eller ett särskilt bett som hindrar hästen från att lägga över tungan.
 
Jag tycker det är helt fel att ha metall i hästens mun. Det är så mycket prat om hur ridsporten utvecklas till det bättre. Men hur mycket ridsporten än moderniseras så har vi fortfarande kvar samma gamla utrustning som vi använde för flera tusen år sedan. Vi litar fortfarande på att detta är det bästa även om det inte gjordes ordentliga undersökningar av utbildade veterinärer på den tiden så står vi fast vid att ett bett inte kan skada hästen.
 
Mängder av vetenskapliga undersökningar har gjorts och gång på gång har det bevisats att ett bett orsakar en mängd olika problem hos hästen både fysiskt och psykiskt. Hästar får problem med andningen, problem med beteendestörningar, tänderna spricker och ömmar, och för att inte börja tala om alla sår, svullnader och skav som uppstår av betten. Ska hästen behöva lida varenda gång man rider? Varöfr inte bara rida på lösa tyglar om man måste ha bett?
 
Samtidigt som detta sker så utvecklar en liten del av alla hästfolk bettlösa alternativ. Man söker efter nya möjligheter att kunna rida hästen utan bett på ett sätt som inte gör att hästen skadas på något vis. Även om denna grupp ökar så är resten av hästvärlden emot allt detta, det verkar det som i alla fall.
 
Den största anledningen till att så många rider med bett är att det är det man lär sig från början och på de flesta stora tävlingar är bett obligatoriskt. För att kunna sätta igång en revolution i hästvärlden måste alltså dessa ändras. På ridskolor ska man kunna rida bettlöst allt mer, eleverna ska få mer kunskap om de bettlösa huvudlagen. Tävlingsreglerna måste ändras, det ska inte vara så strikt vad gäller huvudlag. Tänker man verkligen på hästens allra bästa när man tvingar alla ryttare att rida med kandar?
 
Hästar är underbara, intelligenta och unika varelser, de ska behandlas med respekt och lyhördhet. För många av oss betyder hästen mycket, vi gör allt för att den ska må bra.
Det är tusen gånger vanligare än vi tror att hästar har sår, skav eller svullnader i munnen. Men syns det inte så märker vi ju inte av det om det inte skulle vara så att det droppade blod från hästens mun. Vi ser gång på gång hur bett skadar hästen, men ändå fortsätter vi att plåga hästen. Varför?
 
Vad är det som ger oss rätten att tvinga in metall i munnen på hästen? För det är ju det vi gör, vi tvingar in det i hästens mun, öppnar den inte munnen så trycker vi på tandköttet tills hästen låter sätta in bettet i munnen. Hästar protesterar, genom att bita ihop tänderna så hårt de kan, de håller huvudena så högt det kan, och vad gör vi människor? Jo, vi ignorerar hästens protest, det blir aldrig så att vi kanske funderar på varför hästen gör så. Istället slutar det med att vi hämtar hjälp antingen av fler människor eller vid vissa fall av en pall så att vi blir längre och når bättre om hästen skulle höja sitt huvud.
 
Vi människor anser oss alltid vara jordens mest intelligenta varelser. Vi ser oss som världens ledare. Vi uppfinner nya, moderna saker varje dag. Vi anser själva att vi är den smartaste och mest utvecklade varelsen på jorden, hur kommer det sig då att vi inte förstår?



© Emelie Nyberg, Ezmiez.

Tack!

Kommentarer
Postat av: e

allt ok?

2012-01-18 @ 20:09:09
URL: http://emeliesdaily.blogg.se/
Postat av: Josäfin :>

Bra skrivet. Har så gott som aldrig bett på min häst. Enkelt nog för att om jag skulle varit häst skulle inte jag velat ha metall i munnen :)

2012-01-19 @ 18:58:56
URL: http://jossanamigo.blogg.se/

Här kan du lämna dina åsikter och frågor till oss. Vi godkänner kommentarerna efter att vi har svarat på dom. Du kan också kontakta oss på mejlen : [email protected]. :

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

För att kunna besöka din blogg/hemsida:

Nå, vad ville du säga? ♥

Trackback
RSS 2.0