Vet du vad du utsätter hästens rygg för?

Återpublicerat pga fortsatt intresse kring detta.

''Kanske är det en stilla nåd för hästen att blodet som pressar ur hans vävnader endast orsakar smärta de första tio till femton minuterna av en ridtur, därefter har ryggen domnat.''                                                                                                         

Mary Wanless.

''Den så kallade ''Natural Horsemanship''-filosofin kretsar runt att lära sig hästens språk. Det målet kan aldrig uppnås när det börjar och slutar med en felaktig premiss; att en häst tycker om att ridas.''

Stormy May.

''Min häst är min vän inte min slav. ''

Varför vill vi rida på en häst?




I artikeln ''Sanningen om hästens rygg'' avslöjar Stormy May vad vi egentligen utsätter våra hästar för när vi väljer att sitta upp på dom.

Artikeln är otroligt läsvärd och ger dig en rejäl tankeställare, som får dig att börja fundera på varför du egentligen rider.

Läs artikeln här.

Stormy Mays hemsida.


Stormy May har gjort en film också, The Path of the horse.

/Emma genom Fotoryttarnas.


Kommentarer
Postat av: Anni Oveson

Om det vore så pass smärtsamt för hästen att bära sadel och ryttare så tror jag att de protesterat MYCKET mer. Hästen är ändå ett flyktdjur, som dessutom väger flera hundra kilo mer än oss. Den hade LÄTT vunnit striden som blivit om den helt enkelt vägrat låta sig ridas. Visst finns det hästar som helt tydligt inte accepterar ryttare, men det är trots allt ett fåtal. De flesta hästar finner sig direkt i att bära ryttare, från det att de för första gången får sadeln på ryggen.

2011-12-21 @ 16:35:20
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Karoline

Jättebra att du tar upp det här på din blogg, verkligen jättebra! Fortsätt sprid och upplys för andra. :D

Och ang kommentaren bredvid här, vadå, djur protesterar inge vidare när människor utsätter de för något. De handlar om vem som bestämmer. Ett flockdjur lyder. De kan säga till flera gånger, men människor envisas tills djuret slutar protestera och accepterar läget i de flesta fall.

2011-12-22 @ 00:49:36
Postat av: Lina

Tack för att du delar med dig! Tänker man efter så är det mycket logiskt och visst finns det massor med hästar som ex slår med huvudet när man sadlar, slår bak öronen när man sitter upp osv! Allt handlar om att läsa och förstå sin häst. Hur många har inte hästar som slår med huvudet när sadeln läggs på där ryttare enkelt bannar hästen och säger att den bara är larvig?

2011-12-23 @ 09:18:16
URL: http://www.linaahnvik.weebly.com
Postat av: Sandrew

Källgranskning?

2012-01-03 @ 11:08:39
Postat av: T

Hur kommer det sig att hästar med en korrekt tillpassad sadel och och som bär sig i en ändamålsenlig form bygger ryggmuskler under ryttare? Enligt artikeln vore detta i så fall en omöjlighet. Det är ju inte heller någon nyhet att en fel tillpassad sadel leder till motsatsen, dvs att ryggmusklerna förtvinar, hästen får ont i ryggen osv osv. Otroligt intressant att inte yrkesutövande i form av veterinärer, kiropraktorer etc har upptäckt att hästarnas ryggmuskler "domnar bort" och "får trycksår" av korrekt anpassad utrustning.



Men visst, beprövad teori och vetenskap är väl inte så mycket värt i en artikel som inledningsvis hänvisar till new age.

2012-01-25 @ 23:14:29
Postat av: STOCKHOLMSJENNA - Livet som ryttare i storstan

Hej! Nu har jag en ny bloggtävling på bloggen där du kan vinna ett 4-pack transportskydd i valfri storlek från Amigo/Horseware. Passa på att tävla medans chansen finns! Klicka på länken för att komma direkt till tävlingsinlägget: http://stockholmsjenna.se/?p=5419

2012-01-26 @ 22:28:43
URL: http://stockholmsjenna.se

Här kan du lämna dina åsikter och frågor till oss. Vi godkänner kommentarerna efter att vi har svarat på dom. Du kan också kontakta oss på mejlen : [email protected]. :

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

För att kunna besöka din blogg/hemsida:

Nå, vad ville du säga? ♥

Trackback
RSS 2.0