Hältor

''Det finnas många sätt att beskriva och klassificera hältor. Man talar till exempel ofta om "Bakhälta" respektive "Framhälta". Det är ju lätt för alla att förstå vad som menas. Man kan också dela in hältorna i "Hög hälta" respektive "Låg hälta" men här är indelningen lite luddig. Vissa talar om hög hälta för höft+knä medan andra inbegriper även hasleden och så vidare. Man kan även indela hältorna efter hur de uppstår: Olycksfallshältor (sparkar och vrickningar till exempel) och överbelastningshältor (som vid felaktig skoning, träning på olämpliga underlag osv).''
Källa



Hos veterinären

Veterinären kommer att fråga dig om hästen varit sjuk eller skadad tidigare. Ett bra tips kan vara att skriva upp det innan ni kommit dit, så att det inte glöms bort något viktigt. Dom frågar också om hästen utsatts för förändringar (t.ex byte av kompis).
 
Du får springa med din häst så att dom kan se hur den rör sig, även böjprov görs i vissa fall. Då framkallar man hältan.

Röntgen används för att kunna kolla på hästen inuti. Även ultraljud kan vara akutellt. Vid skada på/i hoven kan magnetröntgen användas, men det kan bli ett dyrt ingrepp som inte alla försäkringsbolag är villiga att betala. 
Källa

Fakta om hältor

''*Frambenshältor är vanligare än bakdelshältor - men så bär också hästen 60 procent av sin vikt på framdelen.
*När graden samling ökas, ökar också belastningen på bakbenen. Hos hästar som arbetar i mer samlad form ökar frekvensen bakbenshältor.
*95 procent av framdelshältorna sitter från carpus (''framknäet'') och nedåt.''
Källa: Ulrika Norell, Hästsjukhuset Strömsholm.
Källa 2

(Jag har kopierat första och sista stycket och skrivit mittenstycket med hjälp av källan.) 


Kommentarer

Här kan du lämna dina åsikter och frågor till oss. Vi godkänner kommentarerna efter att vi har svarat på dom. Du kan också kontakta oss på mejlen : [email protected]. :

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

För att kunna besöka din blogg/hemsida:

Nå, vad ville du säga? ♥

Trackback
RSS 2.0