Gymkhana

Gymkhana är en sport som blir allt vanligare i Sverige. Dom allra flesta har någon gång kommit i kontakt med detta, kanske på ett ridläger eller bara hemma med ett par kompisar? För dom som inte känner till sporten så kan man sammanfatta det som ''lekar till häst'', även om det förstås är en bred gren. Däremot kanske det inte är så många som har tävlat i sporten så därför publicerar jag lite klipp och regler om just gymkhana.
Trevlig läsning!

''

Allmänna bestämmelser

Det här är inte fullständiga regler utan bara en kort sammanfattning. Arbete pågår att producera TR på Ridsportsförbundets hemsida.

Köp din egen regelbok (på engelska) http://www.mounted-games.org/imga/shopping/index_order.html

Här hittar du länken till alla utbildade linjedomare

Lista

Nya regler

Dessa regler är framarbetade i kommittén. De finns inte ännu i TR men gäller.

Byte av ponny under pågående tävling

Bakgrund: Det finns en gammal tradition att man inte kan byta ponny under pågående tävling och om man gör det så måste man börja på noll. Mötet tyckte det var synd att det skulle behöva stoppa ett lag, ett par eller en individuell ryttare.

Syfte: Att istället för att stänga möjligheten för en ryttare att byta ponny under pågående tävling så vill vi öppna för möjligheten att kunna fortsätta tävlingen med fullt lag, "helt" par eller som individuell ryttare kunna fortsätta.

Oro: Eftersom vi såg att den att den här regeln skulle kunna utnyttjas på fel sätt bestämde vi att den bara skulle vara på prov under ett år och sedan utvärderas och om den föll väl ut införas i TR året efter.

Förslag: Om en ryttare får en ponny skadad under pågående tävling så att den ponnyn inte kan fortsätta tävlingen så får ryttaren ta in en annan ponny som ersättare förutsatt att det inte stör tidsplanen för tävlingen. Tävlingen får inte på något vis stoppa upp för att invänta ponnyn.

Införande: Regeln gäller från och med nu. Första tävling då regeln aktivt kommer att användas blir par SM 2005.

Ny låneregel

Begäran om godkännande gällande lån av ryttare med licens från annan klubb. Godkännande ges endast om deltagande klubb inte har egna ryttare. Godkännande skall vara utom tvivel för "toppning" av lag. Med toppning menas att man får ersätta tappad ryttare med motsvarande ryttare såvida det följer givna regler för utlåning. Ryttaren som är utlånad kan inte ställa upp i samma tävling för sin egen klubb. Vad gäller cuper så gäller dessa regler ifrån tävlingsomgång till tävlingsomgång. En ryttare kan bara vara utlånad till en klubb åt gången per tävling. Säkerheten på tävlingsbanan skall prioriteras. Vid undantag ifrån gällande regler skall alla deltagande klubbar godkänna lånet.


Ryttarens utrustning

Ryttare skall vara iförd godkänd hjälm. Vid nationell tävling krävs ridkängor. Vid lokal- och intern tävling krävs ridkängor med klack eller ridstövlar.

Det är inte tillåtet att använda varken sporrar eller spön i gymkhana. Dessutom får inte tyglar eller annat material från banan användas för att driva på ponnyn.

Vad gäller ponnyns bettsling så följer gymkhanan samma regler som för ponnyhoppning. För vidare upplysning om vilka bett som gäller se ponnyhoppningens TR.

Ponnyns utrustning

Bettregler för gymkhana

Krav för att tävla

Ryttaren måste ha en lokal licens och medlemskort för den klubb han/hon tävlar för. Förnya din licens här

Ryttaren måste rida på en ponny och den måste ha ett godkänt vaccinationskort.

Vid tävling

Information till arrangör av tävling i gymkhana.

Försäkring som ingår i licensen

http://www3.ridsport.se/ImageVault/Images/id_47/ImageVaultHandler.aspx

Den här försäkringen skall inte ersätta den vanliga personförsäkringen utan skall bara ses som ett komplement

Regler under tävling

Växlingar
Om en växling missas av två ryttare så får endast de ryttare som var inblandade i växlingen plocka upp eventuella tappade föremål.

Tappade/välta föremål
Om ett föremål tappas eller välts så måste ryttaren plocka upp eller återställa på rätt plats det innan han/hon fortsätter grenen. Om ryttaren hoppat av ponnyn måste ryttaren upp på ponnyn där misstaget gjordes innan han/hon fortsätter. Detsamma gäller om ryttaren tappar sin ponny.

Förstört material
Om material förstörs av en ryttare under tävling så är laget diskvalificerat i den grenen. Såvida ryttaren inte kan fortsätta grenen med det brutna materialet och domaren inte anser att materialet kan skada ryttaren eller ponnyn.

Banor
Varje lag tilldelas en bana som normalt sett skiftas från gren till gren. Om en ryttare inte håller sig till sin bana och därigenom stör ett annat lag kan dennes lag diskvalificeras från den grenen. Däremot går grenen inte om.

Hattband
Den siste ryttaren i varje lag skall bära ett hattband för att domaren skall kunna hålla reda på vem som rider sist i varje lag. Det får inte överlämnas till annan ryttare när grenen börjat

Start och målgång
Samtiliga grenar startas med hjälp av startflagga utan muntlig förvarning. Först i mål med samtliga ryttare har vunnit. Ryttaren måste sitta grensle i sadeln när han/hon passerar mållinjen men fötterna behöver inte vara i stigbyglarna.

Internationell tävling

Om olycka inträffar vid internationell tävling

Banskisser för 20X40 bana och 20X60 bana

''









Källa bilder och regler.

/Emma


Kommentarer

Här kan du lämna dina åsikter och frågor till oss. Vi godkänner kommentarerna efter att vi har svarat på dom. Du kan också kontakta oss på mejlen : [email protected]. :

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

För att kunna besöka din blogg/hemsida:

Nå, vad ville du säga? ♥

Trackback
RSS 2.0