NH

Emelie Nyberg har skickat en text till oss om NH, jag publicerar den här så ni alla får ta del av den :)

''NH är då ett sätt för människa och häst att komma närmare varandra genom att förstå sin häst. Hästar är flockdjur och har starka instinkter, som också gör att dom blir rädda för olika saker.

 
När hästar komminucerar så gör dom det med kroppsspråket och ibland med tonläget. om en häst tex är irriterad så lägger den öronen platt bak och vispar med svansen, då brukar hästen den är irriterad på gensta vända om och gå därifrån. så lär er att tolka eran hästs signaler, det brukar stå om "hästens språk" i någon faktabok eller på internet.
 
Det finns några saker som vi "NH:are" brukar använda oss av, den ena är carrot sticken. en pinne lika lång som ett spö med ett rep på. (sök på carrot stick på google så ser ni någon bild) och så brukar vi använda oss utan repgrimman, som ger tydligare signaler till hästen än en vanlig grimma. och till den brukar vi ha ett väldigt långt grimskaft, vet ej riktigt hur långt det är.
 
självklart går det bra med ett vanligt längre spö och en vanlig grimma också, men vill man fördjupa sig i NH lönar det sig att köpa in carrot stick och repgrimma.
 
sedan är det bara att börja med grundläggande saker, som att backa hästen. hästen ska då stå ca 1meter ifrån dig och du ska skaka på repet och då ska hästen backa, utan att du säger något. du ska visa med hela ditt kroppsspråk att du vill att hästen ska gå ifrån dig, tänk att du är en lite irriterad häst. (om din häst inte backar när du gör detta, så prova att säga "back" eller "ptroo" och kanske peta på den lite med spöet/carrot sticken.)
 
en annan sak som är grundläggande är att få hästen att komma, detta görs oftast i kombination med backningen. först backar du hästen, och sedan så hukar du dig samtidigt som du låter repet glida mellan dina händer. du liksom "tar" mer utav repet, utan att dra det minsta i hästen. om hästen inte kommer, så kan du försiktigt dra lite och kanske smacka eller säga kom.''



http://www.youtube.com/watch?v=Usq6F-WPVqo

Tack!

//Emma

Kommentarer
Postat av: emelie N

varsågod :D vill gärna hjälpa folk med detta, då jag tycker att det är ett mycket bättre sätt för en häst att leva och att människorna också trivs bättre :)

2011-04-15 @ 22:18:57
URL: http://ezmiez.se

Här kan du lämna dina åsikter och frågor till oss. Vi godkänner kommentarerna efter att vi har svarat på dom. Du kan också kontakta oss på mejlen : [email protected]. :

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

För att kunna besöka din blogg/hemsida:

Nå, vad ville du säga? ♥

Trackback
RSS 2.0