Den ryska basjkirhästen



Rasen tål kyla bra och är inte rädd för oväder. Dom är robusta och stadiga och vissa skulle klassa dom som ''skogsmulle-hästar''. Men dom kan faktist annat också, dressyr, hoppning, western, körning, ja listan kan göras lång.
Rasen härstammar från Ryssland där dom fötts upp i över 1000 år av basjkirfolket. Här i Sverige finns drygt 300 exemplar av rasen, så det är en ovanlig ras. Men en väldigt vacker.

''Basjkirhästen har stort huvud, rak eller konvex profil och ofta sneda ögon. Ryggen är kort, rak och mycket böjlig. Korset är sluttande med lågt ansatt svans. Benen är starka och hovarna är hårda. Mankhöjden varierar mellan 135 cm och 155 cm. Även resten av exteriören kan skilja sig mycket mellan två individer. Detta beror på att det finns två typer av basjkir, en stäpp- och en bergstyp. Idag är nästan alla basjkirer korsningar mellan de två typerna.

Alla färger kan förekomma hos basjkirhästen, men vanligast är de blacka färgerna samt fux, brun och isabell. Många basjkirhästar har ål och tigreringar på ben och bog. Mörka öronspetsar är också vanligt förekommande. Gångarterna är lugna, mjuka och bekväma för ryttaren. Förutom trav, skritt och galopp kan även tölt, pass och s.k. kosacktrav förekomma.''
(Källa)

En annan rolig sak med rasen är att vissa allergiker tål dom. Men det finns förstås inget intyg på att just du tål rasen, men testa kan man alltid :)





//Emma


Kommentarer
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare =)

sv; vadå lite lik? tycker hon var jätte lik en pre på de bilderna =P

2011-04-21 @ 22:43:27
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/

Här kan du lämna dina åsikter och frågor till oss. Vi godkänner kommentarerna efter att vi har svarat på dom. Du kan också kontakta oss på mejlen : [email protected]. :

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

För att kunna besöka din blogg/hemsida:

Nå, vad ville du säga? ♥

Trackback
RSS 2.0