Kaninhoppning

För er som inte vet så mycket om kaninhoppning.



Kaninhoppning påminner lite om hästhoppning. Kaninen ska ta sig runt banan på snabbast möjliga tid med så få nedslag som möjligt. Man får fel om man till exempel river, tar fel väg i banan, måste lyftas över ej rivet hinder, tjuvstartar eller går för långsamt genom banan. Det finns olika svårighetsklasser och olika typer av banor.

Kaninen måste vara minst 4 månader för att få delta i kaninhoppning. Om du vill tävla i höjdhopp eller längdhopp är åldersgränsen 8 månader. Alla typer av kaniner kan delta. För att din kanin ska få delta i de svårare klasserna inom kaninhoppning (elit, svår, höjdhopp, längdhopp) måste den vara registrerad inom Sveriges Kaninhoppares Riksförbund. 

Det är viktigt är att du får kaninen att tycka att det är kul att hoppa. Alla kaniner kan hoppa. Så om du är tålmodig och duktig på att träna din kanin så kan du få vilken kanin som helst att bli en bra hoppare. 

Det finns ingen speciell ålder att börja träna kaninen i hoppning. Din kanin ska vara minst 8 veckor när du köper den. Därefter kan du börja lära känna din kanin, efter att du lärt den att trivas med dig och kunna gå i koppel. Ta det försiktigt tvinga inte kaninen.Både hanar och honor fungerar bra i kaninhoppning.

Träna kaninen i kaninhoppning



När din kanin har blivit tam och går bra i koppel kan du börja träna kaninhoppning. Börja med låga hinder. Din kanin ska tycka att det är lätt. Ställ låga krav i början. 5-10 cm höga hinder är bra att börja med. Låt din kanin lukta och titta på hindret innan du börjar försöka hoppa. Höj hinderna bara lite grann åt gången. Det viktigaste är att kaninen tycker att det är roligt.

Regler vid kaninhoppning

Det finns ett förbund om kaninhoppning som heter Sveriges Kaninhoppares Riksförbund (SKHRF) Förbundet har 20 klubbar runt om i landet. 

Det finns flera olika typer av banor inom kaninhoppningen, rak och krokig bana är vanligast. Det finns också tävlingar i höjd- och längdhopp. I dessa tävlingar hoppar kaninen bara över ett hinder och den kanin som hoppat högst/längst vinner. 

Kaninhoppningen går ut på att ägaren ska leda sin kanin genom en bana över hinder. Kaninen flyttas upp i klasserna genom ett pinnsystem. Kaninen får en uppflyttningspinne om den placerar sig bra i en tävling och inte river mer än totalt fyra hinder. 

Lätt klass
Lätt klass innebär minst 8 hinder med maxhöjd 30 cm, minsta avstånd mellan hindren är 2,50 m 

Medelsvår klass 
Medelsvår klass innebär minst 10 hinder med maxhöjd 38 cm, minsta avstånd mellan hindren är 2,50 m 

Svår klass
Svår klass innebär minst 10 hinder med maxhöjd 45 cm, minsta avstånd mellan hindren är 2,50 m, vattengrav är obligatorisk 

Elitklass 
Elitklass innebär minst 12 hinder med maxhöjd 50 cm, minsta avstånd mellan hindren är 2,50 m, vattengrav är obligatorisk





Källa
// Emelie

Kommentarer

Här kan du lämna dina åsikter och frågor till oss. Vi godkänner kommentarerna efter att vi har svarat på dom. Du kan också kontakta oss på mejlen : [email protected]. :

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

För att kunna besöka din blogg/hemsida:

Nå, vad ville du säga? ♥

Trackback
RSS 2.0